10 dolog, amit tutira nem tudtál Basquiatról

A megdöbbentően rövid életű Jean-Michel Basquiatról mind sokat hallottunk már, de azon kívül, hogy Warhol legjobb barátja és Madonna pasija volt, nem sokat tudunk a magánéletéről, na meg hihetetlen sztorijairól. Ez viszont nem maradhat így, ezért most összegyűjtöttünk 10 tuti dolgot a festőről, amelyek bizonyítják, hogy nemcsak a festményei voltak színesek, hanem ő maga is!

1.

Basquiatot már egészen korán elkezdték érdekelni a művészetek. Ahogy apja, Gerard visszamelékezéseiből tudhatjuk, fiának már négy éves korában tucat számra kellett hazahordania a papírfecniket, hogy kielégíthesse csillapíthatatlan alkotói vágyát. 15 évesen ráadásul már olyannyira tudatában volt annak, hogy a festészettel szeretné keresni a kenyerét, hogy amikor elszökött otthonról, majd az apja rátalált, csak ennyit mondott: „Papa, egyszer még híres ember válik belőlem”.

basquita-philistines

2.

A mára világhírű festő autóbalesetet szenvedett 6 évesen, melynek következtében lépeltávolító műtétet kellet végrehajtani rajta. Felépülése során édesanyja a 19. században íródott Gray Anatómiája című könyvvel ajándékozta meg, mely nagy hatással volt fia későbbi művészetére. 1981-ben Gray után nevezte el avantgárd indusztriális bandáját, illetve festményein is emberi testrészeket jelenített meg rendszeresen.

stacks_image_165

3.

11 éves korára három nyelven beszélt anyanyelvi szinten: franciául, angolul és spanyolul. Gerard ugyanis haiti felmenőkkel bírt, míg édesanyja Puerto Ricoról származott.

1272-jean-michel-basquiat-02

4.

Mindössze 21 éves volt, amikor a Documentán, az egyik legnagyobb és legrangosabb művészeti vásáron kiállították műveit, így ő vált a rendezvény valaha volt legfiatalabb résztvevőjévé. Ennek ellenére a Museum of Modern Art és a Whitney Museum of American Art is visszautasította Basquiat alkotásait.

fbb4f8a07edf8c11215222384d946ded

5.

Basquiat bármire festett, ami csak a keze ügyébe került, kreativitásának nem szabtak határt a vásznak. Legtöbbször egyébiránt Armani öltönyben állt neki a munkának, melyet korántsem sem cserélt le, miután befejezte a festést − sőt, festékfoltosan ment az emberek közé!

basquiat-1

6.

Az alkotó népszerűségének növekedése egybevág a hip-hop felemelkedésével is, így nem meglepő, hogy több zenei utalást is felfedezhetünk Basquiat festményein. 1981-ben készített vászna például A Néger Rendőr Ironiája címet kapta, mely olyan bandák üzenetét idézi, mint az N.W.A. vagy a Public Enemy.

nwa

7.

Népszerűsége csúcsán naponta több mint 150 dollárt dobott ki egészséges ételekre. Mindez követendő példaként is szolgálhatna, ha nem tudnánk, hogy ezek jelentős hányadához általában hozzá sem nyúlt, így hamar a kukában végezték ezek az ínyencségek…

jean-michel-basquiat-1920x830

8.

Azt hihetnénk, hogy az, amihez Warhol vagy Basquiat hozzányúlt a 80-as években, egyből arannyá és instant múzeumi tárggyá változott. Ez úgy tűnik azonban, korántsem igaz. A két művész 1985-ben kiállítást rendezett közös munkáikból, a kritika azonban nagyon lesújtóan vélekedett a végeredményről, melyet valódi pofonként éltek meg mindketten.

jean-michel-basquiat-andy-warhol-by-lizzie-himmel

9.

Basquiat olyannyira nem bízott a bankokban, hogy soha nem csináltatott bankszámlát, pénzét inkább a lakásában őrizgette és karfái huzatába vagy könyvekbe dugdosta.

290719

10.

Madonna és Basquiat nemcsak jártak a 80-as évek elején, de egy darabig együtt is éltek. A pár szakítása azonban olyan viharosan sikerült, hogy a festő visszakérte a pályája elején járó énekesnőtől a számára készített képeit. Olyannyira dühös volt exbarátnőjére, hogy amint megkapta a vásznakat, egyből feketére mázolta őket és többé rájuk sem nézett.

basquiat-madonna-648583

Képek: Pinterest

Legyél te az első hozzászóló!