10 dolog, amit tutira nem tudtál Christian Diorról

dior23

Dior neve mindenkinek ismerősen cseng. Ha mást nem, azt biztosan mindenki tudja róla, hogy híres designer volt, aki meseszép ruhákat tervezett és kora hírességei is hajlandóak voltak sorba állni darabjaiért. Íme pár érdekes infó róla, melyet talán még ti sem tudtatok!

1. Bátran vállalta, hogy anyuci pici fia

Dior munkáinak fő ihletforrása a „La Belle Époque” (azaz a boldog békeidők), melyet maga a couturier édesanyja, Isabelle Cardamone szimbolizált számára. Dior határtalanul imádta édesanyját, és neki köszönheti rajongását a darázsszerű sziluettekért és pazar textíliákért.

dior

2. Kurátori törekvései voltak

Tervezői karrierje előtt Dior építész szeretett volna lenni, de végül politológiát tanult. Miután végzett, az apja egy hirtelen jött ötlettől vezérelve vett neki egy művészeti galériát, ahol helyt kaptak többek között Pablo Picasso, Jean Cocteau, Georges Braque alkotásai, és Párizsban először itt volt látható Dalí Az emlékezet állandósága című műve is.

Dior's Gallery

3. Belekóstolt az anarchizmusba

Dior a Sciences Po-n (Párizsi Politikai Tudományok Intézete) eltöltött évei alatt kísérletezett az anarchizmussal, ezzel a címkével is jellemezte magát. Ennek ellenére ő is eltöltött pár hónapot a Szovjetunióban, ahol a kommunizmus társadalmi-politikai hatásait vizsgálta.

measuring

4. Testvére inspirálta a Miss Diort

Dior húga, Catherine a II. világháború ideje alatt a francia ellenállás tagjaként szolgált a náci okkupáció ellen. Végül a Gestapo kezére került és a ravensbrücki koncentrációs táborba küldték, ahol az 1945-ös felszabadulásig tartották fogva. Két évvel később a tervező a debütáló Miss Dior parfümét testvéréről nevezte el, így tisztelegve hősiessége előtt.

catherine_

5. A szegélyek despotája

Carmel Snow – aki a Harper’s Bazaar főszerkesztője volt 1934 és 1958 között – alkotta meg a Diort csodásan jellemző híres kifejezését: „The New Look”, mely Dior szabászati lázadását dicsőítette. Ezzel kívánt utalni a tervező túlzott szövethasználatára, mellyel a háború után trendivé vált takarékossággal ment szembe. A többséget azonban nem nyerte meg ezzel, tiltakozásukat fejezték ki a háborús jegyrendszer szlogenére hivatkozva: „make do and mend”, mely annyit tesz, beérni a régivel is. Így Dior egy újabb elragadó címre tett szert, mint a „szegélyek despotája”.

dior3

6. Nagyon babonás volt

Kora előre haladtával Dior babonássága egyre csak erősödött. Mire rendszeressé váltak bemutatói, legyőzhetetlen kényszert érzett arra, hogy legalább egy öltözetet a szülővárosáról, Granville-ről nevezzen el, ráadásul egy modellnek mindig fehér liliom csokorral kelljen végigvonulnia a kifutón, és minden egyes couture show-t úgy kezdett, hogy előtte egy tarot kártyaolvasóval konzultált.

dior2

7. Imádott elmerülni a habokban

1957-es, New York Times-ban megjelent gyászjelentésében az volt olvasható, hogy a hatalmas Dior birodalmat irányító művész mögött mindig is az a duci, pirospozsgás arcú mester volt, aki évente kétszer úgymond száműzetésbe vonult, hogy a legújabb mesterművein elmélkedjen. Ezeket az időket többnyire zöld márvánnyal bélelt, ezüstös hattyú formájú csaptelepekkel ékesített fürdőkádjában töltötte, ahol lassan, de annál erőteljesebben kúsztak be elméjébe a pompás tervek, amiket papírfecnikre jegyzetelt fel, hogy el ne felejtse őket.

dior

8. Halálát homály fedi

Követve szenvedélyes fürdőzési vágyát, abban a hónapban, amikor elhunyt, ellátogatott egy észak-olasz fürdőbe, hogy regenerálódjon. Ott tartózkodása alatt érte harmadik, egyben végzetes szívinfarktusa. A halottkém jelentése szerint halálának oka az egészségtelen, nem megfelelő táplálkozás volt, azonban rengeteg spekuláció született a valódi katalizátort találgatva, például, hogy egy torkán akadt szálka vagy épp a kártyajáték közben megugrott adrenalinszintje vetett véget életének.

00/00/1957. Christian Dior Portraits by Lord Snowdon

9. A 21 éves Yves Saint-Laurent lencsevégre kapták Dior temetésén

Dior temetésén több mint 2500 ember vett részt, köztük a család, barátok és hű alkalmazottai. Figyelemre méltó örököse, a 21 éves Yves Saint-Laurent is jelen volt a búcsúztatón, aki Dior szárnyai alatt tevékenykedett 2 éven keresztül a mester halála előtt. A ceremónia után a Life Magazine lencsevégre kapta a fiatal művészt, amint egyedül, félrevonultan álldogál és melankolikusan bámul maga elé.

Laurent a temetésen

10. Számos Dior vonatkozás jelenik meg a mai napig filmekben és irodalmi művekben egyaránt

Broadway-i szövegektől a kortárs kultúrán át számos műben hivatkoznak rá. Madonna az 1996-os Evitában énekli, „I came from the people! They need to adore me; so Christian Dior me, from my head to my toes”.

dior22

Szerző: Borbás Anna

Forrás: Another Mag

Legyél te az első hozzászóló!