20 apró dolog, amit percek alatt megtehetsz Földünk tisztán tartásáért

1066138

Már jó ideje szeretnél tenni valamit a környezetszennyezés ellen, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Nem vagy ezzel egyedül, mi is gyakran hasonlóképp érzünk. Emiatt – és a Föld Napja alkalmából – most olyan apróságokat gyűjtöttünk össze, melyek napi 1-2 percedbe kerülnek, mégis jó irányba terelik az eco-friendly mindennapjaidat. Olvasd végig listánkat és kezdj egy környezettudatosabb életet az unokáid érdekében! 

1. Kapcsold ki a számítógépedet éjszakára! Megspórolsz vele napi 40 wattot.

2. Iktass be heti egy vega napot! A különböző húsok (főleg a marhahús) elkészítése rengeteg vizet igényel.

3. Nyomtass a papír mindkét oldalára! Ezzel könnyedén felezheted a papírhasználatodat.

4. Használj gyufát öngyújtó helyett! Minek a sok műanyag hulladék, ha rá anélkül is rá lehet gyújtani? Persze, maga a dohányzás sem túl jó környezetvédelmi szempontból sem, de ha leszokni nem is tervezel, legalább ennyit tegyél meg ezzel kapcsolatban!

giphy-35. Használj kevesebb szalvétát és zsebkendőt! Fő a takarékosság.

6. Gyűjtsd szelektíven a papírt és az üveget! Ez elég alapvető tevékenység és kis energiabefektetéssel is rengeteget segíthetsz ezáltal a Földön.

7. Szerezz be egy víztisztítót! A műanyagpalackok zabálásánál mindenképp jobb és egészségesebb is.

8. Ne fürödj, zuhanyozz! Így sokkal kevesebb vizet fogsz fogyasztani.

giphy-99. Ne vegyél fast fashion termékeket – vagy legalább is minimalizáld a megvásárlásukat! Az olcsó ruhák előállítása nem csak környezeti, de rengeteg emberi áldozatot is követel.

10. Ültess fát! Úgyis annyit vágnak ki…

11. Jótékonykodj! Ahelyett, hogy a kukába dobnád használt cuccaidat, gondolj azokra, akiknek szükségük lehet rá és vidd el egy jótékonysági alapítványnak.

12. Mindig kapcsold le a villanyt, ha több, mint 10 percre hagysz el egy helységet.

giphy-713. Hasznosítsd újra a régi telódat! Annyi méreganyag van bennük, hogy rengeteg kárt okoznak, ha a kukába dobod őket.

14. Fogmosás közben zárd el a csapot! Ezt már valószínűleg hallottad párszor, legtöbbünknek mégsem sikerül teljesíteni…

15. Utazz elektronikus jeggyel! Megúszod a sorban állást és papírt spórolsz egyszerre. Kell ennél több?

16. Vegyél használtat! Nem ördögtől való dolog a second-hand és a turkálók világa, hiszen nem csak, hogy olcsóbban megúszod, de egyedibb darabokra is szert tehetsz a vintage kincsek között.

giphy-617. Használj kompakt fénycsövet! Ha minden háztartás azt használna, olyan hatása lenne, mintha egymillió autó száműzésének az utakról.

18. Használj alternatív csomagolópapírt! Emlékszel az ovis rajzaidra? Kreatív és egyedi csomagolást nyújthatnak egy-egy ajéndéknak.

19. Főzéshez vegyél helyi alapanyagokat! Így megóvod a környezetet a szállítás káros hatásaitól, miközben még a helyi termelőket is támogatod. Match made in eco-heaven!

20. Emlékezz DiCaprio szavaira! Fontos pillanatokban sem szabad megfeledkezni a Föld jövőjéről.

giphy-10

Gifek: giphy.com

Nyitókép: dazeddigital.com

Legyél te az első hozzászóló!