A brutális beton és a szellős szerkezetek koronázatlan királya, Richard Meier

26800375

Építészeti kalandozásaink ezúttal az absztrakt, geometrikus térformák mesteréhez, a Pritzker-díjas Richard Meierhez vezetnek benneteket. Az amerikai származású alkotó nevéhez több olyan ikonikus épület fűződik, mint például a barcelonai Museum of Contemporary Art, valamint a tíz leglátogatottabb Los Angeles-i múzeumot magába foglaló Getty Center kivitelezése is. Minket egész egyszerűen lenyűgöz Meier tehetsége és formai találékonysága, és biztosak vagyunk benne, hogy titeket is le fog venni a lábatokról.

Richard 1957-ben szerzett diplomát a Cornwell University építész szakán. Nem sokkal ezután a Skidmore, Owings and Merrill (SOM) városfejlesztési céggel kezdett dolgozni, majd önálló alkotói tevékenységbe kezdett. A köztudatba 1970-ben robbant be, amikor tagja lett a mára klasszikus csapatnak számító The New York Five-nak, amely rajta kívül olyan építészeket vont be, mint Peter Eisenman, Michael Graves, Charles Gwathmey és John Hejduk. Az öt designer közös vonása az építészet tiszta, modern formában való megragadása az 1920-as, 1930-as években alkotó Le Corbusier munkássága nyomán.

happy-birthday-richard-meier-_richard_meier_portrait-_richard_phibbs

Meier életművében nagy hangsúlyt kap a fehér használata. Elmondása szerint a világos színhasználat növeli a terekben a fény minőségét. „A fehérség az építészeti kivitelezések tisztább értelmezését teszi lehetővé. Láttatja a különbséget a homályosság és az átláthatóság, a homogén és a hézagos, a szerkezet és a felszín között” − magyarázza Meier. Most pedig lássunk néhány lenyűgöző remekművet a mestertől!

The Getty Center

A leginkább a Getty Museumról ismert komplexum, a Getty Center, amelyet 1997-ben adtak át, egy kutató és természetvédelmi intézetet, valamint egy alapítványt foglal magában. A Los Angeles szomszédságában, Brentwoodban elhelyezkedő, hullámdinamikát követő épület hatalmas fehér csempéi letisztultságot kölcsönöznek a monumentális épületegyüttesnek.

getty-aerial

getty

maxresdefault-6

p6-96sf20-220-1024x814

p21-96sf20-235-1024x797

Barcelona Museum of Contemporary Art

A kortárs művészeti központ Barcelona gótikus negyedében épült fel, mely modern homlokzatával valósággal dekonstruálja azt − persze jó értelemben. Az 1995-ben megnyílt komplexummal nem volt könnyű dolga Meiernek, ugyanis a tervezés során még nem lehetett tudni, pontosan milyen képzőművészeti alkotások kapnak majd helyet az enteriőrben, így csak a saját megérzéseire hagyatkozhatott a beltér (és homlokzat) kialakításánál.

dscf7033

foto-macba1

26800375

macba_2011

Italcementi i.lab

Az olaszországi Bergamoban található épület az Italcementi gyár kutató- és fejlesztőközpontjaként szolgál. Az építésznek ezúttal két feltétellel kötötték meg a kezét: a helyszín fejezze ki a cég fenntartható fejlődésbe vetett hitét és azt, hogy a világ egyik vezető betontechnológiai vállalatáról van szó. Szerintünk abszolút sikerült megfelelnie az elvárásoknak.

itcneve218_19_20_adjust

rmp_italcementi_i-lab_night_view_of_entry_plaza_and_precast_roof_cantiliver_copyright_scott_frances_-_otto

italcementi-lab-richard-meier-and-partners-6

05-richard-meier-studio-visit-archpaper

San José City Hall

A városháza nyilvánvalóan merít Le Corbusier munkásságából, hiszen a designer nemcsak a betont vette alapanyagául, hanem az ikonikus építész által gyakorta alkalmazott brise-soleilt is bevetette. Ez egy olyan szerkezeti elemet jelöl, mely a homlokzatba beépülve árnyékolja az épületet, ugyanakkor, mivel nem tömör cementből öntik, a hőlevezetésben is rendkívül hasznos. Meier azonban csavart egyet Le Corbusier-n és a környezettudatosságot is számításba vette a tervezés során. San Joséban ugyanis az év 300 napján hétágra süt a nap, így a kialakítás révén természetes fény tör be az épület enteriőrjébe. Ráadásul a félköralakú épülethez egy Rotunda elnevezésű szárny is tartozik, mely kulturális eseményeknek, illetve esküvőknek és banketteknek ad otthont.

tumblr_mdc5epgjae1riwjz5o1_1280

interior-rotunda

5799_l

san_jose_city_hall_exterior_-_san_jose_ca_-_dsc03904

Ara Pacis

A 2006-ban befejezett Ara Pacis Augustus császár oltára után kapta a nevét, melyet Pax istennek dedikált. Az épület a művészettörténetileg roppant fontos antik szentély megóvására szolgál, ugyanakkor konzerváló funkciója mellett kortárs képzőművészeti tárlatokat és egy kávézót is magában foglal.

richard-meier-ara-pacis-museum

exterior

p1-arapacis_18-1024x548

stringio

RH1762-7

Képek: Pinterest

Szerző: Sarkadi Mariann

Legyél te az első hozzászóló!