Beszéljünk a viselhető technológiáról!

TIO3_picture_website

Hallottatok már a sharing economyról? A megosztáson alapuló, közösségi gazdaság egy új mozgalom, ami egyre több iparágban egyre több példával bővül. A modell vezérgondolata, hogy egyre kevésbé van jelentősége a tulajdonlásnak és egyre inkább előtérbe kerül az elérés, ami számtalan helyen hatékonyságot, jobb fenntarthatóságot hoz. Vajon egy divathóbortot vagy egy működő új üzleti modellt takar ez a jelenség?

Techno-hippik, korszakváltás, „webkettő után”: egy olyan világ hívószavai ezek, melybe minden egyes nap becsekkolunk. A kommunikációs és információs forradalom előnyeiről ódákat zengünk, internetet fogyasztunk 0-24-ben. A technológiai innovációk és a sharing economy üzleti modellje a divatipar számos szegmensét is mozgatja – hordható technológia, digitális fashion week, 3D nyomtatás és egyszemélyes gyártás, spontán shopping, feltörekvő divatappok és mobilvásárlás. Ez lenne a jövő? A viselhető technológia divatot teremt, ami nem csak a menőségről, hanem a szervezettségről, a jól informáltságról és a hatékonyságról is szól.

Úgy tűnik, az ideiglenes, pop-up üzletek sem fognak kimenni a divatból, sőt a virtualitással új korszakhoz érkeznek. A virtuális valóságnak köszönhetően átléphetjük a kiskereskedések határait, és akár a nagyobb, értékesebb termékek – autók, utazások stb. – között is tehetünk virtuális sétákat.

A Szilícium-völgy óriásai egyre több, a divatiparban jeleskedő vállalatvezetőt, újságírót és bloggert hívnak meg egy-egy termék vagy szolgáltatás kifejlesztése körüli ötletelésére és előfordul, hogy munkát is ajánlanak cserébe. Ott van például Paul Deneve, aki korábban az Yves Saint Laurent vezérigazgatója volt, most pedig ő az Apple különleges projektekért felelős alelnöke. Az Apple Store-okért felelős alelnök, Angela Ahrendts szintén a divatszakmából érkezett, hiszen ő volt a Burberry korábbi vezérigazgatója, aki majdnem megnégyszerezte a vállalat értékét a pályafutása során, ezért tiszteletbeli lovagi címet is kapott.

Egyes cégek és tervezők szerint a jövő az intelligens ruháké, amelyek lényege, hogy az egyes darabokba elhelyezett szenzorok mérik a viselő fizikai és egészségi állapotát. Egyes sportruházati cégek már ma is gyártanak olyan sportruhákat, amelyek képesek erre. Rebeccah Pailes-Friedman, a Pratt Institute professzora az intelligens textíliák és a hordható technológia egyik legjelentősebb kutatója. Ismeri és pontosan tudja mennyire fontos a design és formatervezési eljárásoknál a kényelem, valamint a test és a ruha tökéletes harmóniája.

Az intelligens textíliák számos olyan dologra képesek, melyekre a hétköznapi anyagok nem, beleértve akár a kommunikációt és az átalakulást is. Már fejlesztői fázisban vannak olyan textíliák, amelyek fényeket bocsátanak ki vagy változtatni tudják a színüket. Egyes anyagok a környezetükből gyűjtik be az energiát, kihasználva a rezgéseket, a hangokatvagy éppen a hőt. De találunk példát teljesítménynövelő textíliák innovációira is, melyek a hadi iparban és a sportban versenyeznek majd.

Vannak olyan matériák is, amelyek segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, kontroll alatt tartják az izomrezgéseket, ezáltal fokozzák viselőjük teljesítményét. Más anyagokat arra fejlesztettek ki, hogy hatékony védelmet nyújtsanak az extrém, szélsőséges környezeti veszélyek, akár a sugárzás ellen.

Napjaink környezettudatos textíliái, a bio-couture gyakorlatilag a ruhanövesztés technológiájáról, komposztálásáról és újrafelhasználásáról szól. Suzanne Lee londoni származású tervező ruhák növesztésével próbálkozik: olyan mikroorganizmusokkal kísérletezik, amelyekkel textilt lehet előállítani. Ez a technológia képes lehet teljesen átalakítani a dizájnt, a ruha-, valamint kiegészítőgyártást, és fenntarthatóbb jövőt teremthet a divat számára is. A kutató bízik abban, hogy eljön az az idő, amikor a test és ezek a szerveztek szimbiózisban élhetnek egymáson és egymással.

Képek: Pinterest

Legyél te az első hozzászóló!