A látássérülteket is érdekli a divat, sőt: még kedvenc színeik is vannak!

unnamed (4)

Néhány hete még a ritka betegségek és a divat kapcsolatára hívtuk fel a figyelmet, most azonban – sajnos – egy kicsit sem szokatlan témában tesszük ugyanezt: az apropó pedig nem más, mint a vakság. Noha a stílusos öltözködés elsősorban pont a látást veszi igénybe, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a látássérülteket nem érdekeli a divat – sőt, valójában még kedvenc színük is van!

Bajrami Netta is azt a kérdéskört feszegetve indította projektjét, hogy vajon milyen lehet a vak vagy gyengén látó emberek helyében lenni? Hogyan érzékelik és értelmezik magukat, valamint a környezet – mások számára – mindennapos szituációit? Őt ezen belül is főleg az öltözködés foglalkoztatta, valamint az, hogy ez a komplex univerzum, amit az átlagember pusztán a ruhái köré épít, hogyan csapódik le azokban, akik csak részlegesen vagy egyáltalán nem látnak. Sok látássérült fiatalt megkérdezett, így Netta bátran állítja: ők sem tudják, de valójában nem is akarják kikerülni a divatot. Az esztétikum nekik is fontos, de számukra természetesen más jellegzetességek adnak támpontot – ezekre hívja fel a figyelmet a Van kedvenc színem-projekt is, amit a lány Pham Van Quannal és Kelemen Barnabással közösen hozott létre.

unnamed (2)

A vakoknál elsősorban a tapintás dominál: az anyagok, a varrások, a textúrák vezérlik őket, így nem is volt kérdés, hogy a projekthez a hazai tervezők egyedi, minőségi munkái társuljanak: a Braille-írásos kiadványon szereplő lányok Dori Tomcsanyi és a KELE Clothing pulóvereiben, valamint az YKRA sötétkék hátizsákjával láthatóak. A Van kedvenc színem nem akar semmit túlgondolni és nem is akar több lenni annál, mint ami: egy figyelemfelkeltő kezdeményezés nyomtatott formában, amely megmutatja, hogy a látássérültek mennyire jól érzik magukat ezekben a ruhákban. Elgondolkoztat, megállít, kérdéseket szegez nekünk: mikortól, hányféleképpen lehetsz a társadalom része? Ki is a vak valójában?

unnamed (5)

A kiadványok online is elérhetőek lesznek, bár itt most tényleg számít az, hogy valóban a kezükbe vegyük a lapokat és megtapogassuk. Egyszóval, akinek felkeltette érdeklődését a dolog: a szórólapokat hamarosan már keresheti az YKRA Store-ban, a TheGardenStudio-ban és természetesen a Mono Art & Design-ban. A projektet egyébként – nem meglepő módon – jelölték az idei Highlights of Hungary-n is, mi nagyon szurkolunk neki!

unnamed (6)

Legyél te az első hozzászóló!