A nap, mikor Grace Jones fegyverrel próbálta elrabolni szerelmét, Dolph Lundgrent

grace3

Milyen az, amikor egy szerelmes nő pisztolyt szegez az általa imádott férfira? Grace Jones és Dolph Lundgren szerelme önmagában a bizonyíték, hogy a nyolcvanas évek az emberiség egyik legbizarrabb, mégis legcsodálatosabb teljesítményeként könyvelhető el. A popkultúra talán legtökéletesebb testeivel megáldott páros viharos története a szakítást évtizedekkel követően megjelent könyvben éled újjá.

8A svéd származású színész, Dolph Lundgren és a titokzatos, jamaikai születésű énekesnő, színésznő és modell, Grace Jones kétségtelenül a nyolcvanas évek egyik legkülönlegesebb párosa volt, az együtt töltött éveknek pedig Jones, a szakításuk után évtizedekkel megjelent könyve, az I’ll Never Write My Memoirs állít emléket.

Lundgren még jóval színészi pályafutása előtt, 1982-ben, igazi éltanulóként jutott el Ausztráliába, ahol a Sydney-i egyetem vegyészmérnöki szakán volt hallgató. Tanulmányai mellett munkát vállalt egy biztonsági cégnél, amely során olyan zenészek biztonságára kellett ügyelnie, mint Joan Armatrading, Dr. Hook és nem utolsósorban, Grace Jones. Kettejük kapcsolata villámcsapásszerűen vált egyszerű afférból szerelemmé, melynek eredményeként Lundgren hiába nyerte el a Massachusetts-i Egyetem rangos ösztöndíját, Jones unszolására inkább az énekesnővel New Yorkba ment drámát tanulni, amely megadta a kezdő löketet színészi karrierje beindulásához.

2New Yorkban Lundgren rövid ideig a drákói házirendjéről ismert, kultikus Limelight klubban dolgozott, mint biztonsági őr, mígnem a lépcsőházban való tiltott szendvicsevésért menesztették állásából. Búslakodásra nem sokáig volt ideje, ugyanis barátnője kapcsolatainak köszönhetően megtörténhetett az áttörés, és Lundgren az 1985-ös James Bond filmben, a Halálvágtában személyesen Roger Moore-ral került képernyőre, a Rocky negyedik részében pedig Sylvester Stallone mellett alakíthatta a boxoló elvadult ellenfelét. Ez az év nem csak színészi pályafutásának berobbanása miatt volt igazán jelentős számára: Helmut Newton egy lenyűgöző fotósorozatban örökítette meg Jones-szal való szerelmét, amely ugyanazon évben a Playboy magazin egyik legfelkapottabb anyaga lett.

grace_playboy4A boldogság azonban nem tartott sokáig. Egyesek szerint épp Lundgren hirtelen sikere miatt a párnak megromlott a kapcsolata. A mélypont minden bizonnyal az volt, mikor Jones mosolyszünetük kellős közepén egy pisztollyal kopogtatott Lundgren Los Angeles-i hotelszobájának ajtaján.

„Volt egy pisztolyom. Magától értetődőnek tűnt, hogy megyek és ha kell, erőszakkal, de elhozom Dolph-ot. Kétségbeesésből tettem. Évekig voltunk együtt, mielőtt elköltöztünk volna Los Angeles-be, a helyre, amit annyira gyűlöltem. Ő pedig egyre távolabb került tőlem. Emlékszem, egy alkalommal Tom (Lundgren menedzsere) még abban is megakadályozott, hogy köszönjek neki. Teljesen kikészültem. Egy nap megjelentünk (Jones és egy ismerőse) a hotelnél azzal a szándékkal, hogy Dolph-ot mindenképp elhozzuk. Dörömböltünk a szobája ajtaján, ahol szerintem Tom ténylegesen túszul ejthette őt. Irgalmatlanul dühös voltam: akkor, ott egy másik életben, egy másik Grace képes lett volna lelőni Dolph-ot.”

7A könyvben Jones arról is beszámol, hogyan gyújtotta fel szerelme ruhatárát. Lundgren számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, a pár ekkor, 1986-ban szakadt szét végleg, mielőtt valamelyiküknek komolyabb baja esett volna.

Forrás: Dangerous Minds

Képek: Pinterest

Szerző: Nagy Enikő

Legyél te az első hozzászóló!