Design Interjú
2023. 05. 24.

“A nap táplál, összekapcsol és felhatalmaz” - IKEA összefogása a Little Sun alkotóival


Hogyan válik kézzelfoghatóvá a Nap és mit kezdjünk vele?

 

Az IKEA folyamatosan keresi az utat, hogy a fenntartható élet elérhetőbbé váljon mindenkinek. Ebben a vágyban összekapcsolódtak a Little Sun alkotóival, akik tíz éve látnak el elektromos áram nélküli otthonokat tiszta energiával. 

A SAMMANLÄNKAD kollaboráció két LED lámpát tartalmaz, melyek napenergián keresztül több óra világítást biztosítanak sötétedés után is.


Ez a projekt nem csak azért rendkívüli, mert millióknak biztosít jobb életvitelt olyan régiókban is, ahol a sötétség a rendezőelve a hétköznapoknak; de újabb eszközt jelent a klímaváltozás krízisében egy zöldebb jövőért. Olafur Eliasson alapítótag reméli, hogy a napenergia otthoni használata arra ösztönzi az embereket, hogy elgondolkodjanak az energiájuk felhasználásán, és nekik "hangot, lehetőséget és hatalmat" adjon az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A Little Sun ügyvezető igazgatójával, Felix Hallwachs-sal beszélgettünk a napenergia jelentőségéről, a projekt sikereiről és az Ikeával való kollaborációról.


Mi a projekt küldetése és melyik az a három szó, amit a Little Sun esetében a legfontosabbnak találsz?


A Little Sun küldetése az, hogy megfizethető, tiszta energiát juttasson el a szubszaharai Afrikába, miközben felhívja a figyelmet az energia egyenlőtlen eloszlására. Napenergiás lámpákat és töltőket biztosítunk az áram nélkül élő közösségeknek, és több mint 4 millió embernek szállítottunk tiszta energiát. 

Három szó, amelyet a Little Sun projekthez kapcsolódóan fontosnak tartok: lehetőségek, összetartás és energia.

Erősen hisszük, hogy az energia életet ad és lehetőségeket teremt. Lehetővé teszi a közösségek virágzását és az gazdaságok növekedését. Tudjuk, hogy a napenergiának megvan a potenciálja, hogy segítse az embereket és családokat az önálló hozzáféréshez az energiaforráshoz, ami önfenntartóbbá, függetlenebbé és ellenállóbbá teszi őket.


A második szó, ami eszembe jut, az az összetartás: az embereknek érezniük kell a Nap erejét és részt kell venniük annak potenciáljában. Ezért törekszünk arra, hogy kíváncsiságot ébresszünk a napenergia által hajtott világgal kapcsolatban, hatékony kommunikációval és erős partnerségekkel.

Végül, de nem utolsó sorban, a Little Sun mindenképpen az energiamegosztásról szól. Fáradhatatlanul dolgozunk egy napenergia történeten, hogy szélesebb változást ösztönözzünk, és nagyon örülünk, hogy számíthatunk remek partnerekre a támogatásban.


Hogyan működik a Little Sun üzleti modellje, és mi teszi különlegessé más, megújuló energiával foglalkozó szervezetekkel szemben?
 
A Little Sun üzleti modellje egy hibrid szervezetként működik, ötvözve a nonprofit munkát és a piac-alapú megoldásokat. Ezt elérjük a lámpa értékesítésével az Északi régiókban, adományokkal és támogatásokkal. A Little Sun egyedülálló helyzetben van, mivel a design, a technológia és a tudomány találkozásánál dolgozunk. A Little Sun napelemes lámpa, mely az etióp Adey Abeba virágot mintázza, ami a pozitivitást és szépséget szimbolizálja, most már egy meghatározó szimbólum a napenergiának, ami reményt közvetít. Ha az emberek a Nap erejét a kezükben tartják, valójában ők válhatnak a változás ügynökeivé.
 
Tudnál mesélni egy különösen hatásos projektről a Little Sun által, amelyet egy korábban áramhálózattól elszigetelt közösségben hajtottatok végre?


A zambiai csapatunk sikeresen telepített 800 napelemes otthoni rendszert a Mumbwa vidéki közösségben. Zambia vidéki közösségének kevesebb mint 10%-a rendelkezik árammal, ami számos kihívást jelent az üzleti tevékenységek, a biztonság, a termelékenység és általában a megélhetés szempontjából. Csapatunk sok értékesítési ügynökkel dolgozik együtt, hogy ott telepítsék az energiaszolgáltatásokat, ahol szükség van rá, lehetővé téve a helyi gazdaság növekedését és a munkahelyteremtést az energiaszektorban. Természetesen nagyon örülünk annak, hogy több mint 900 000 embernek van napenergiával működő világítása a napelemes lámpáink révén, akik az áramhálózaton kívüli területeken élnek.


Tudnál beszélni néhány kihívásról, amellyel a Little Sun szembesült a projektjeinek végrehajtása során, és hogyan léptétek meg ezeket az akadályokat?


Egyik legnagyobb kihívásunk a finanszírozás. Az adománygyűjtési erőfeszítéseknek köszönhetően fenntartható programokat tudunk létrehozni az életkörülmények javítására a szubszaharai Afrikában. Azonban mivel még mindig százmilliók nem jutnak hozzá az energiához, mindig keresünk finanszírozási lehetőségeket annak érdekében, hogy hatásunkat fokozzuk.

Hogyan írná le a Little Sun együttműködését az IKEA-val, és hogyan illeszkednek az értékeik egymáshoz?
 
A Little Sun-nál úgy véljük, hogy a közös munka globális lendületet teremthet. Az IKEA-val való partnerség természetes lépés volt számunkra, mivel számos közös meggyőződést osztunk. Mindkét szervezet úgy gondolja, hogy mindenkinek hozzáférése kell, hogy legyen kiváló minőségű és megfizethető designhoz, és hiszünk abban, hogy lehetséges a fenntartható jövő. Együtt kifejlesztettük a SAMMANLÄNKAD nevű, napenergiával működő lámpák sorozatát, amelyek célja, hogy felkeltsék az érdeklődést a napenergia iránt, és felhívják a figyelmet az alternatív energia megoldások szükségességére. Ezek a lámpák ugyanúgy működnek, mint a saját napenergiával működő lámpáink: a napenergia megfogása és felhasználása a mindennapi életben. Reméljük, hogy ezáltal elindítunk egy párbeszédet a napenergia lehetőségeiről az IKEA közönsége körében, miközben megerősítjük ezeket a lehetőségeket a saját közönségünk számára is.
 
Hogyan határoznád meg a napenergia környezeti és társadalmi előnyeit, különösen azokon a területeken, ahol a Little Sun működik?


A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Afrikában található a világ legjobb naperőforrásainak 60%-a, ugyanakkor csak 1%-a rendelkezik naperő-generációs kapacitással. A napenergia igazságos, bőséges és költséghatékony. Gazdasági szinten megtakarítást eredményez, munkahelyeket teremt és lehetőségeket sokfélesít. Környezetvédelmi szempontból hozzájárul a üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez és a klímaváltozás enyhítéséhez. 


De ami még fontosabb, hogy a napenergia lehetőségeket teremt az egyének számára. Lehetővé teszi, hogy a gyerekek éjszaka tanuljanak. A gazdák öntözhetik a földjeiket és feldolgozhatják a terményeket a hozam növelése érdekében. A távoli területeken az orvosok kezelhetik a pácienseket és életmentő oltásokat adhatnak. Az anyák éjjel biztonságosan szülhetnek. Az üzletemberek pedig vállalkozásaikat indíthatják el és fejleszthetik.
A napenergia képes az egész világot ellátni energiával.

Milyen új kezdeményezések vagy projektek vannak tervezve a jövőre nézve?


Már tíz éve biztosítjuk a hozzáférést a napenergiához és ez idő alatt egy dolog világossá vált számunkra: egy kis napenergiával működő lámpa jelentős hatással lehet az emberek életére, még akkor is, ha csak kis mennyiségű elektromos fényt ad. Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy ez az energiafokozó létra első lépcsőfoka.


Megnőtt a kereslet erősebb napenergia rendszerek iránt, ezért nagyobb léptékű projektek felé nézünk. A fantasztikus csapatunk és partnereink segítségével már elkezdtünk nagyobb rendszereket biztosítani a közösségeknek, még jelentősebb hatással. Fő célunk a háztartások, iskolák és egészségügyi központok támogatása. A következő lépés a mezőgazdasági igények támogatása, a napenergia technológiának a vidéki termelékenység és a betakarítás utáni feldolgozás terén való kihasználása. Hamarosan többet fogunk megosztani erről!


A Little Sun küldetése közös ügy: egy fenntarthatóbb jövőről szól. Ennek a munkának pedig bárki részese lehet, nem csupán az IKEA polcai között, hanem a napenergia fontosságáról szóló informálódáson, kollaborációkon és adományokon keresztül. 

A zöld jövő a Nappal kezdődik!

Interjút készítette: Kocsis Alexa

https://littlesun.org/ 
https://littlesun.org/donation-eu/ 


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák