1 84
Kult
2023. 03. 12.

A sziget szellemei filmajánló


Nagyszerű történet egy barátságról, amely elmérgesedett


A tragédia és a komédia tökéletesen párosul Martin McDonagh legújabb alkotásában, amely az író-rendező előző művéhez, a Három óriásplakát Ebbing határában című filmhez hasonlóan hatalmas esélyekkel indul az Oscar-díjért folyó versenyben. 

Az Erőszakik két sztárját Colin Farrelt és Brendan Gleesont újraegyesítő film egy abszurd szakítás története, amely kiválóan táncol a vicces, a rémisztő és a szívszorító határán.

2 75


Két férfi intenzív konfliktusát követhetjük nyomon a film során, amely a 1920-as években játszódik egy fiktív ír szigeten. Ez a helyszín nagyszerű kiegészítője a drámai történetnek, mind látványvilágban, mind szimbolikájában. Ráerősít az elszigeteltség, és a magány hangulatára, amely körüllengi ezt a remekművet. 

Pádraic, az egyszerű, de kedves tehénpásztor és Colm, a melankolikus művész amióta az eszüket tudják minden délután együtt iszogatnak a helyi kocsmában, mígnem Colm hirtelen és egyoldalúan véget vet barátságuknak. Pádraicnak, és vele együtt a közönségnek nehéz megértenie, nemhogy elfogadnia, ami történik. 

4 45


Pádraic egy egyszerű figura, akit a földi dolgok foglalkoztatnak. Személyiségének alappillére a kedvesség, az ambíció és  más világi örömök idegenek számára. Vele ellentétben azonban Colm filozófiai kérdésekkel van elfoglalva, szeretne nyomot hagyni a világban. Nyomasztja az idő múlása, és kétségbeesetten vágyik arra, hogy változtasson rutinján, amihez úgy érzi, ki kell vágnia Pádraicot az életéből. Ezzel a döntésével Colm elindít egy furcsa “párkapcsolati” komédiát.

"Talán csak már nem szeret téged."


A két barát történetén keresztül Martin McDonagh egy olyan ember históriáját meséli el, akinek a feledés gondolatával kell megküzdenie, miközben a földi síkon továbbra is az élet számtalan abszurditásán kell felülkerekednie.

3 47


Colm és Pádraic története remek allegória a saját emberi kapcsolatainkról, a határaink meghúzásáról a saját boldogságunk, és vágyaink eléréséhez. De hol a határ az önmegvalósítás, és a kedvesség között? Hol végződik a  szeretteim iránt, és hol kezdődik a saját magam iránt érzett felelősség?

5 1


A sziget szellemei filmet kissé vontatottnak érezhetjük, ha a vígjátékok vagy drámák hagyományos mércéjéhez mérjük, ám fontos és örökérvényű kérdéseket boncolgat a humor és az erőszak, valamint a fájóan ismerős valóságosság és a szimbólumok tökéletes kombinációja között. 

Írta: Boka Fruzsina, Boka Liza


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák