A szotyizó gopnik öltönye − Mitől menő az Adidas?

26-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d1%80%d1%8f-2015-tommy-cash-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0

Habár abban mind egyetérthetünk, hogy az Adidas kultikus sportmárka, nálunk a történelem mégsem töltötte fel olyan mély jelentésekkel, mint amilyeneket az oroszok tudhatnak magukénak. Tőlünk keletebbre ugyanis úgy fest, hogy kizárólag az igazi rosszfiúk hordják a melegítőket, akár a saját esküvőjükön is − mindezt persze nem véletlenül… Most beleássuk magunkat a gopnik divatkultúrájába, tartsatok velünk! 

Minden bizonnyal kevesen hallottatok a gopnik szubkultúráról, mely kifejezetten az orosz, posztszovjet időkben született fiatalságot jelöli. A szegény körülmények között felcseperedett srácok elsőként a bűnözéssel szembesülnek, s felnőttkorukra a társadalom kifejezetten agresszív tagjaivá válnak. Jellemzően a „mat”, azaz a vulgáris szlenget beszélik, és előszeretettel „szotyiznak” s isznak alkoholos italokat publikusan. Mindemellett kedvenc pozitúrájuk a guggolás, melyet a 20. század közepi fegyencektől lestek el.

gopniki-thugs

A gopnik (vagy a női gopnik, a gopnitsák) további megkülönböztető jegye az Adidas-melegítőkben és cipőkben nyilvánul meg. De mégis, hogyan kerül a kapitalizmus egyik szimbóluma a szocializmus környékén született fiatalok preferenciái közé? Még rejtélyesebb az ügy, ha azt is eláruljuk elöljáróban, hogy a márka darabjai már az 1980-as években, tehát a Szovjetunió idején begyűrűztek az országba…

maxresdefault

Az Adidas-őrület az 1980-ban megrendezett moszkvai olimpián vette kezdetét, amelynek apropóján a Szovjetunió a német ruhagyártó brandet, az Adidast kérte fel a sportolók edzőruháinak megtervezésére. Habár a kooperáció létrejött, az államapparátus megtiltotta a vállalatnak, hogy felhelyezze a ruhákra a logójukat − érthető okokból, hiszen rendkívül kínos lett volna, ha kiderül, hogy a kapitalizmus legnagyobb ellensége végtére is nyugaton nézett minőségi ruházat után. A mintázatban is meg kellett ejteni egy-két változtatást: a tradicionális három csík helyett mindössze kettő jelenhetett meg az anyagon, ráadásul az edzőcipőkön is M betűvé kellett formálni a motívumokat, utalva arra, hogy a játékok Moszkvában zajlanak.

Чемпионки Олимпиады-80 - женская сборная СССР по гандболу

Annak ellenére, hogy a brand emblémája valóban nem tűnt fel végül a versenyzők sportruházatán, a márka hamar beépült az orosz lakosság tudatába és egy elérhetetlen, s ezáltal mindenki által vágyott termékcsaláddá vált.

Az Adidas-cipők ugyanakkor szépen lassan terjedni kezdtek az országban, mely sokakból haragot váltott ki. Ekkor született az a mondás, hogy „aki ma Adidast visel, holnap könnyedén eladja az Anyaországot”.

russianformalattire-1

A rendszer összeomlásával megszámlálhatatlan mennyiségű kínai és török hamisítvány öntötte el az orosz piacot, s mivel a rezsim alól felszabadult emberek nem voltak tisztában a minőség és az utánzat közötti különbségekkel, így hirtelen az Adidas olcsó, fake gönceit kezdték el hordani.

big_1445800913_image

Mindazonáltal a kilencvenes években sem hagyott alább a lakosság valódi Adidas-holmik iránti szenvedélye. Az orosz alvilág volt olimpiai súlyemelőket és bokszolókat olvasztott magába, akik a korábbi játékok kapcsán nemcsak a német gyártó eredeti sportruházataival látta el a maffia tagjait, hanem nyugati kapcsolatok révén további termékeket is tudtak az országba importálni. Mindemellett a börtönviseltek (akik gyakran szintén a maffiából kerültek ki) is előszeretettel kaptak rá a melegítőkre, hiszen kényelmesek voltak. Ugyanakkor sok településen nem alakult ki ekkoriban még a börtönuniformis, ám a túlzottan eltérő ruházat sem volt megengedett a fegyházakban. Az Adidas emiatt kézenfekvő választásnak bizonyult, s gyorsan a szegénynegyedek kedvelt brandjévé is vált.

thugs

A fiatal orosz gengszterek mára természetesen nem feltétlenül csak arra gyűjtögetnek, hogy original darabokban róják az utakat − meglepő is lenne, ha az alsóbb osztály könnyedén megengedhetné magának ezeket a göncöket. A gopnik éppen ezért mostanra visszatértek a kínai hamisítványokhoz, melyek a megszólalásig hasonlítanak az eredetire.

26-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d1%80%d1%8f-2015-tommy-cash-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0

Most pedig bemutatjuk nektek Tommy Cash rappert, aki az oroszajkú észt közösség legmélyebb bugyrából törte fel magát, így hát klipjeiben tudatosan hordja a brand holmijait. Goals!

Képek: Weird Russia

Legyél te az első hozzászóló!