Nonapi BORITO
Esemény
2023. 03. 05.

A tudás hatalom, hölgyeim!


A nemzetközi nőnapot világszerte, több mint száz éve, március 8-án ünnepeljük.
Ezen a napon a nők társadalomban, politikában és gazdaságban elért sikereire emlékezünk. Politikai gyökerei szerint sztrájkokat és tiltakozásokat szerveztek, hogy felhívják a figyelmet nemek közötti egyenlő esélyekre.
Íme egy összeállítás a legfontosabb tudnivalókról az eseménnyel kapcsolatban, amelyek birtokában tisztában lehetünk azon nők erőfeszítéseivel, akik a történelem során egy igazságosabb és színesebb világért harcoltak.
 
Nonap1 1


Honnan ered a Nemzetközi Nőnap?  

A Nemzetközi Nőnap, azaz az International Women's Day a munkásmozgalomból nőtte ki magát. Alapköveit 15 000 nő tette le, akik 1908-ban New Yorkban utcára vonultak méltóbb fizetést, rövidebb munkaidőt és szavazati jogokat követelve. 
A következő évben, a Dolgozó Nők Második Nemzetközi Konferenciáján Koppenhágában, Clara Zetkin nőjogi aktivista a nemzetközi nőnap megrendezésére szólította fel a résztvevőket, hogy a nők nagyobb hangot kapjanak és előmozdítsák az egyenlő jogokra vonatkozó követeléseiket, amelyet 17 ország női résztvevői egyhangúlag jóváhagyták.

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban.

A Nemzetközi Nőnapot először 1911 márciusában jelölték meg – és a dátumot 1913. március 8-ra tűzték ki. Az ENSZ 1975-ben ünnepelte először, és 1996-ban hirdette meg első éves témáját: „A múlt ünneplése, a jövő tervezése” címmel.

Nonap8


Miért pont március 8.?

Clara nemzetközi nőnapi mozgalmának még nem volt hivatalos dátuma. 
A 1917-es oroszországi háború során, az orosz nők „kenyeret és békét” követeltek, ezután négy nappal a cár kénytelen volt lemondani a trónról, és az ideiglenes kormány megadta a nőknek a szavazati jogot. A sztrájk március 8-án kezdődött, így kapta ezt a dátumot a Nemzetközi Nőnap.


Miért viselnek az emberek lilát ezen a napon?

A Nemzetközi Nőnap honlapja lila, zöld a fehér. A lila az igazságosságot és a méltóságot, a zöld a reményt, a fehér pedig a tisztaságot szimbolizálja.

Nonap22


Van nemzetközi férfinap?

November 19-én ünnepeljük a férfiakat, amelyet az ENSZ az 1990-es évek óta ismer el. Világszerte több mint 80 országban ünneplik a férfiak értékeit, amelyet a családjuknak és a közösségnek adnak. Célja a pozitív példaképek kiemelése, a férfiak jólétének tudatosítása és a nemek közötti kapcsolatok javítása.

Nonap18


Hogyan ünnepeljük a nőnapot?

A Nemzetközi Nőnap számos országban nemzeti ünnep és a virágüzletek megnégyszerezik a forgalmukat. Kínában sok nő kap félnapos munkaszünetet március 8-án. Olaszországban a Nemzetközi Nőnapot, vagyis a La Festa della Donna-t mimózavirágzással ünneplik. Az Egyesült Államokban a március a nők történelmének hónapja. Minden évben kiadott elnöki kiáltvány tiszteli az amerikai nők elért eredményeit.

Miért van szükség erre a napra?

A Nemzetközi Nőnap (IWD) szervezete minden évben egy adott témát emel ki, amellyel a nők jogaiért harcol. A Világgazdasági Fórum Global Gender Gap Indexe szerint a jelenlegi fejlődési ütem mellett még további 132 évre lesz szükség a nemek közötti globális szakadék megszüntetéséhez. A bérszakadékból eddig mindössze 58%-ot sikerült bezárni.

Nonap3


Az elmúlt évekében számos esemény rontotta a nemzetközi összképet e téren.  

A tálibok újjáéledése afgán nők millióinak életét változtatta meg. A lányokat eltiltották a középfokú oktatástól, az országban feloszlatták a nőügyi minisztériumot, és  felszólították a nőket, hogy ne térjenek vissza dolgozni. 

Az Egyesült Államok egyes államaiban és Lengyelországban korlátozták az abortuszhoz való jogot.

A koronavírus-járvány során rengetegen számoltak be világszerte nőket érő verbális vagy fizikai bántalmazásról vagy szükségletiek megvonásáról. A világjárvány és a jelenlegi válság aránytalanul nagy hatással van a nők gazdasági helyzetére. 

Nonap5


Történtek előrelépések is.

2022 februárjában Kolumbia dekriminalizálta az abortuszt a terhesség első 24 hetében.

Kamala Harris lett 2021-ben az Egyesült Államok első női, első fekete és első ázsiai-amerikai alelnöke. 

2020-ban Szudán kriminalizálta a női nemi szervek megcsonkítását.

És ki tudná elfelejteni a #MeToo mozgalom hatását, felszólalva a szexuális zaklatás ellen? 2017-ben kezdődött, de mára globális jelenséggé vált.

Mi a Nemzetközi Nőnap témája 2023-ban

#EmbraceEquity
Az IWD 2023 #EmbraceEquity kampánytémája igyekszik felhívni a figyelmet a méltányosság fogalmára.
 

Mit is jelent pontosan a méltányosság? 

A méltányosság úgy határozható meg, hogy mindenki azt kapja, amire szüksége van a sikerhez. Azaz nem mindenkinek pontosan ugyan arra van szüksége, hiszen, az azt feltételezné, hogy mindenki egyforma és egyenlő esélyekkel indul.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák