Amikor Picassoék mesefigurává változnak − Mészely Ilka illusztrációi

mészely12

Meztelen fürdőzők, bogáremberek és átlagos polgárok: ezeket és hozzájuk hasonlókat ábrázolnak Mészely Ilka rajzai, melyek közül kevésbé hétköznapi alanyait szúrtuk ki ezúttal. Az illusztrátor egyik legutóbbi sorozata kedvenc festőinket jeleníti meg, az élményt pedig kár lenne kihagyni!

A szemtelenül fiatal Mészely Ilka a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakára készült eredetileg, ám végül a MOME textil szakán kötött ki. Ennek hatása szerencsére a mai napig kivehető Ilka figuráin, hiszen a letisztult vonalak között gyakran aprólékos mintázatú ruhadarabok is felsejlenek.

mc

Az erdélyi származású grafikus mostanra egy tucat ifjúsági könyvet illusztrált, emellett pedig egyéb projektjei is futnak, így például egy animációs film készítésébe és a látványtervezésbe is belekóstolt nemrég.

ilka5

Kedvenc Mészely-sorozatunkban klasszikus festők portréi elevenednek meg, és neki köszönhetően a mosolytalan Kahlo vagy a nőcsábász Picasso is olyan aranyos rajzfilmfigurákká változnak, hogy legszívesebben velük tapétáznánk ki a szobánkat. Persze, vélhetően inkább a gyerekek a célközönsége ezúttal is, de természetesen mi is gondolkodás nélkül elfogadnánk egy olyan mesekönyvet, amelyben efféle főhősök bújnak meg.

Gustav Klimt

„Akárki is szeretne többet megtudni rólam, figyelmesen kell megvizsgálnia a képeimet, majd ezeken keresztül megpróbálnia kitalálni, mi is vagyok én és mik a vágyaim.”

mészely

Claude Monet

„Mindenki úgy beszél a festményeimről és csinál, mintha érteni kellene őket, miközben egész egyszerűen csak szeretetre születtek.”

mészely2

Marc Chagall

„Ha a szívemből jön, amit alkotok, minden működik; ha a fejemből, akkor szinte semmi.”

mészely3

Piet Mondrian

„A színek és méretek közötti kapcsolat ritmusa teszi teljes valójában láthatóvá az idő és tér relativitását.”

mészely4

Edouard Manet

„Muszáj dolgoznom, hogy jól érezzem magam.”

mészely5

Mark Rothko

„Nem vagyok az absztrakció híve. Nem foglalkoztat a színek, vagy a formák, vagy bármi egyéb kapcsolata. Engem csak az alapvető emberi érzelmek kifejezése érdekel: a tragédiáé, az extázisé, a végzeté és így tovább.”

mészely6

Henri Matisse

„Nem szokásom megfesteni dolgokat. A dolgok közötti különbségeket jelenítem meg.”

mészely7

Henri de Toulouse-Lautrec

„Olyannak festem meg a dolgokat, amilyenek. Nem fűzök hozzájuk semmiféle véleményt. Inkább csak rögzítem őket.”

mészely8

Pablo Picasso

„A festészet egy másik módja a naplóírásnak.”

mészely9

Salvador Dalí

„Nem szedek drogokat. Én vagyok a drogok.”

mészely10

Frida Kahlo

„Minek kellesz nekem, te láb, amikor repülhetek is a szárnyaimmal?”

mészely11

Képek: Mészely Ilka

Legyél te az első hozzászóló!