Apa, ne prédikálj! − A világ legkúlabb retro videóklipjei

Előző héten 10 menő, 70-es években megjelent videoklipet gyűjtöttünk össze nektek. Most viszont ugrunk egy évtizedet! A trapéznadrágot felváltja a szűk cicanaci, a rock és a hip-hop népszerűsége egyre nő, illetve az Adidas térhódítása is megindul. A videóklipipar tovább fejlődik, és olyan nagynevű előadók gyártják futószalagon a slágereket, mint az AC/DC, Madonna, Michael Jackson vagy Bon Jovi. Képzelhetitek, mennyire volt egyszerű 10 darabra szűkíteni a kört… Nézzük, hogyan sikerült a válogatás!

Michael Jackson – Smooth Criminal

Csak Michael Jackson 10 klipjéből össze lehetne állítani ezt a listát, mi most mégis a Smooth Criminal mellett döntöttünk. Jacko stílusa abszolút ikonikussá vált az elmúlt években a cipőitől kezdve kesztyűin át igazából minden egyes ruhadarabjáig. Ebben a klipben egy fehér szettben láthatjuk, az elmaradhatatlan kalappal és táncmozdulatokkal kiegészítve. Persze, nem mehetünk el említés nélkül a Bad, a Beat It és a Thriller mellett sem − utóbbit minden idők legsikeresebb videoklipjeként tartják számon. És habár YouTube-nézettsége nem tartozik az éllovasok közé, szerintünk senki sem vitatkozik velünk, ha kijelentjük: értékrendekkel megelőzi Justin Bieber Babyjét és a Gangnam Style-t.

David Bowie & Mick Jagger – Dancing In The Street

Másik visszatérő előadónk, David Bowie ezúttal a The Rolling Stones frontemberéhez, Mick Jaggerhez csatlakozott egy szám erejéig. Az énekesek közötti kapcsolatról sok pletyka látott napvilágot, és ami a videót illeti, valóban felhúzhatjuk a szemöldökünket meglepettségünkben: Bowie és Jagger végig az utcákat járják, miközben őrülten táncolnak, persze egymással! A kisfilm egyébiránt mára a legviccesebb videóklipek közé tartozik.

Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go

Ha már elkezdtük, maradjunk a pörgős ritmusoknál. A tánc itt sem egy „jobbra kettő, balra egy” koreográfiából áll, ráadásul valljuk be, George Michael mozdulatainak nehéz ellenállni. A tetőtől talpig fehér outfiten egy szimpla „Choose Life” felirat olvasható, illetve egy forrónadrágos szettet is felfedezhetünk. Tipikusan olyan dalról van szó, amitől vagy egyből táncolni támad kedvünk, vagy egyből elhagyjuk a bolygót!

Bon Jovi – Livin’ On A Prayer

A 80-as évekből megszámlálhatatlan olyan mennyiségű videó származik, melynek tematikája egyszerű, de nagyszerű. Szokványos példája ennek a hosszú hajú rock zenekarok koncertfelvételeinek montázsa. Ezek közül az egyik legismertebb Bon Jovi dala és Europe Final Countdownja. Végül mégis a Livin’ On A Prayer került ki nálunk győztesen, mert nemcsak imádjuk a számot, hanem a rojtos bőrdzseki is nagy kedvencünk!

Milli Vanilli – Girl You Know It’s True

Egy kevésbé ismert szám következik, de jó okunk van rá, hogy listánk szereplőjévé tegyük. A válltömés fogalmát kimerítő ruhakölteményekre nem tudtunk nemet mondani, melyhez ráadásképpen feszülős térdnadrág és egy cipő-zokni kombó is jár. És a fehér haspólót láttátok? Akkor már értitek a döntésünket!

Beastie Boys – (You Gotta) Fight For Your Right (To Party)

Az amerikai csapat, egyik legismertebb számukhoz egy, a dalszöveghez igazán passzoló klippel rukkolt elő. A videóban feltűnő összes szettért odavagyunk: bőrdzsekik, farmer és a kor egyik legcoolabb darabja, az Adidas cipő. A klipben felelevenedő házibuli egy hatalmas tortacsatává alakul, így már csak a poén kedvéért is érdemes megnézni ezt a műremeket!

Madonna – Papa Don’t Preach

A 80-as évek egyik legnagyobb csillaga és meghatározó divatikonja minden kétséget kizáróan Madonna volt. Gondoljunk csak arra a bizonyos Jean Paul Gaultier által tervezett melltartóra vagy az énekesnő Like a Virgin menyasszonyi ruhájára! A Papa Don’t Preach-nél közismertebb slágereket, mint az előbb említett Like a Virgint vagy a nagy botrányt kavaró Like a Prayert mindenki biztosan ismeri. Az általunk választott videóban a fiatal Madonna rövid haja és ruhái egy rockosabb kinézetet kölcsönöznek számára, a farmer + bőrdzseki párosítás pedig kifejezetten jól áll az énekesnőnek!

Billy Idol – Rebel Yell

Egy újabb rock koncert pillanatait megidéző videó, habár a frizurák ezúttal nem hosszúak, és a hangzás is inkább a hard rock kategóriájába sorolandó. A ruhák szintén ezt sugallják: bőr, szegecsek, bőr és megint szegecsek mindenhol!

Blondie – Call Me

Debbie Harry = napi #womancrush. Az amerikai rock zenekar énekesnője nemcsak stílusával kápráztat el minket (30 évvel később is), hanem lenyűgöző személyiségével egyaránt. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy a TOP 10-be ezúttal két nő is kiharcolta az őket megillető helyet!

The Rolling Stones – Start Me Up

Míg Michael Jackson Thrillerjének budgetje fél millió dollárra rúgott, addig a Rolling Stones egy kifejezetten alacsony költségvetésű klip mellett döntött. De őszintén, kinek van szüksége hatalmas összegekre, ha van egy olyan frontembere, mint Mick Jagger? Fehér nadrágja, a feszülős lila pólóval kiegészítve és ikonikus tánca minden vizuális effektet felülmúl!

Head: Pinterest

Szerző: Tamás Cintia

Legyél te az első hozzászóló!