Az ember, aki eladta a hátát egy műgyűjtőnek

Tim Steiner hátát egy nem mindennapi tetoválás díszíti. A kép, mely a világhírű belga tetoválóművész, Wim Delvoye munkája immár egy német gyűjtő tulajdona is, aki Steiener halálát követően jogosult a tíz éve élő műalkotásként múzeumokban üldögélő svájci férfi bőrére.

221131ae-05c2-39d0-b562-3d85f5c90440_1366

„A mű maga a hátam, én csak az az alak vagyok, aki hordozza” – Tim Steiner tíz éve, egy volt barátnőjén keresztül ismerkedett meg a sokak számára visszás disznó-tetoválásairól elhíresült belga művésszel, Wim Delvoy-jal. Mikor a tetováló legenda egy új műalkotásához keresett élő vásznat, az immár a negyvenes éveiben járó svájci férfi – aki korábban maga is saját szalont vezetett – saját bevallása szerint gondolkodás nélkül, önként ajánlotta fel saját testét. Két évvel s több, mint negyven munkaórával később Steiner egész hátát beborította a klasszikus, mexikói stílusban készült Madonna-portré, melyen a szentséget ezerszínű koponyák és hálójából kiúszó halak veszik körül. A művész a képet a férfi jobb lapockáján szignálta.

„Számomra ez a mindent átfogó művészet. A tetoválókat soha nem fogadta be igazán a kortárs, holott egy festmény a vásznon egy dolog, egy festmény az élő bőrön egy teljesen új dimenzió” – állítja Steiner, akinek története akkor vált fordulatossá, mikor egy német műgyűjtő 2008-ban egész egyszerűen megvásárolta a hátát. A TIM című alkotás több, mint 46 millió forintért kelt el, mely összeg harmada illette a gazdatestként bejegyzett férfit. „A hátam immár Rik Reinking tulajdona. A bőröm a vászon, én az átmeneti keret vagyok.”

fotó: Thomas Ball

Fotó: Thomas Ball

A megállapodás szerint Steiner halála esetén a férfi hátát megnyúzzák, a bőr pedig keretbe feszítve válik Reinking magángyűjteményének részévé. „Minden norma relatív” – üzeni Steiner a példáján felháborodóknak, hozzátéve, a módszernek Japánban évszázados hagyományai vannak. „Amennyiben szép munkát végeznek és sikerül szépen bekeretezni, egyáltalán nem gondolom, hogy ez egy rossz ötlet.”

tim

A szerződése szerint Steiner köteles évente legalább három alkalommal kiállítani a képet, mely jobbára azt jelenti, hogy a férfi félmeztelenül üldögél olyan múzeumok kiállítótereiben, mint például a Louvre. Steiner tetoválása 2016-ban lett tíz éves, melyet a férfi élete leghosszabb kiállításával ünnepelt: Steiner egy éven át, napi öt órában és heti hat napban volt megtekinthető a tazmán főváros, hobarti MONA-ban. „Ülj fel az asztalodra úgy, hogy lógatod a lábad és egyenesen tartod a hátad tizenöt percig. Nem olyan könnyű. Én 1500 órát töltöttem el így.” Steiner az előírások szerint a kiállítások során nem mozdulhat, nem beszélhet a látogatókkal. „Rengetegen azt hiszik, egy szobor vagyok és valósággal halálra rémülnek, mikor kiderül, ez az ember nagyon is élő.”

Képek: wimdelvoy.be, TattooTim

Forrás: BBC

Legyél te az első hozzászóló!