Azok a fránya társadalmi konvenciók, avagy mégis kinek öltöz(köd)ünk?

Öltözködéskor akarva-akaratlanul adunk egy specifikus vagy az általános véleményre. Kövessük vagy rúgjuk-e fel a konvenciókat? Beleszólhat-e abba valaki, hogy mit és hogyan viseljük? Ahányan vagyunk, annyiféleképpen öltözködünk: magunknak, a párunknak, a kiszemeltünknek, a barátnőinknek, esetleg haverjainknak − vagy úgy általánosan véve, másoknak. Lányok, mégis kinek akarunk tetszeni?

Tegyük fel, hogy erőt veszel magadon, leváltod a kényelmes mackónacit és péntek este elmész otthonról szórakozni. A tükör és a szekrényed közötti rövid útvonalat már vagy ezerszer megtetted, méregeted magad, elégedetlenkedsz, nincs ugyebár egy rongyod sem, ami pedig szemlátomást elfogadható, azt kihíztad. Közhely az egész, de gondolkodtál már azon, miért öltözünk fel bizonyos helyzetekben ilyen keservesen nehezen?

page3

Hacsak nincs hollywoodi gardróbod, akkor pontosan érted és átérzed a szituációt. Mi motiválhat, amikor kiválasztod a megfelelő outfited? Buli, randi, laza kávé a barátoddal, barátnőddel, kutyasétáltatás? Világos, tudjuk, hogy mindegyik alkalomhoz más stílust párosítanál. Belegondoltál már abba, hogy például mi, nők ilyen alkalmakkor sokkal többször szeretnénk megfelelni nőtársainknak, mint az ellenkező nemnek? Ez puszta biológia. Ahogy az a vicces, szájbarágós tény is, hogy a női ciklus egy bizonyos szakaszában, pontosan az ovuláció környékén már inkább a férfiaknak szeretnénk imponálni.

Ez utóbbi információt most hanyagoljuk és térjünk vissza a nő-kontra-nők témához. Minden nő életében vannak kiemelt pozíciójú nők: anya, lánytestvér, nagymama, legjobb barátnő(k) stb. A helyzet az, hogy a felmérések szerint az ő véleményük a legrelevánsabb minden „más” közül, míg a többi, egyéni fontossági sorrendtől függően: a férfi és a nők.

page1

Amúgy csak puszta szájhagyomány lenne, hogy a nők a férfiaknak szeretnének tetszeni? Nem, hiszen vannak olyan esetek is, amikor a férfi véleménye mérvadó. Ám a személyes tapasztalat alapján ez nem minden esetben egyezik a nőével. A férfiak nehezebben értik a divat kreativitását, önkifejező funkcióját és a legritkább esetben gondolkodnak ezen összefüggésekben egy adott női ruháról. Épp ezért kár zokon venni, ha a párunk nem rajong annyira azért a fodros blúzért vagy az ezüst, pliszírozott midiszoknyáért.

DE — és itt jön a fontos rész — akármennyire is egyedi az ízlésed, természetesen meghallgathatod a kívülállók véleményét, ám végső soron mindig a belső megérzésre hallgass! Szóval, ha tetszik valami, értelemszerűen a „vedd-és-vidd” szabálya lép életbe.

Furcsa mód úgy tűnik, hogy a nők közötti rivalizálásban és megfeleléskényszerben rejlik a kulcs, mely az XX kromoszómákba kódolt ösztönünkre vezet vissza. Persze akadnak, akik képesek a divat oltára előtt levetkőzni magukról ezeket és átírni egyúttal a divat konvencióit, utat nyitva egy izgalmas, kreatív világnak, ahol a „basic” szó a legnagyobb szitok.

page2

Erre a legjobb példa a ma élő egyik legegyedibb street style divatikon, Leandra Medine, a Man Repeller blog szülőanyja és vezető szerkesztője. Leandra szerint a divat és az öltözködés egy kommunikációs forma, egy nyelv, amely összeköti az embereket. Ez a hitvallása méltán tükröződik utánozhatatlan, kreatív outfitjein is, hisz amellett, hogy nyilván követi a trendeket, egyúttal tesz is a konvenciókra és mások véleményére.

Tehát mi a végközvetkeztetés? Legyünk bátrak, bevállalósak és ne kattogjunk életünk mellékszereplőinek a véleményén!

Szerző: Sashegyi Petra

Képek: Pinterest

Legyél te az első hozzászóló!