Bemutatjuk Petra Collins-t, a fiatal feministák kedvenc divatfotósát!

Nem nagyon találni manapság menőbb művészt Petra Collins-nál: a mindössze 24 éves lány az Oyster és a Wonderland underground divatmagazinok bevált fotósa, személyes projektjeiből csak úgy árad a kilencvenes évek soft-grunge vibe-ja, tavaly óta pedig modellként is számon tarthatjuk őt. Habár legutóbbi anyaga, amelyet az egykori Disney-sztárról, Zendayáról készített, nem aratott osztatlan sikert, mi még ugyanannyira megőrülünk képeiért. 

Petra Collins 1992-ben született Torontóban, azonban az i-D aloldalának, az Amuse-nak készített videóból kiderül, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik. Az online magazinnak kisfilmjében a lány húgával együtt Budapestre – és néhány üdülőhelyre – látogat, hogy felelevenítsék a gyerekkori, nagyszülőknél töltött nyarakat. A pasztellbe borult, álomvilágra emlékeztető videón egyébként egészen új oldalról ismerhetjük meg országunkat, szóval már csak ezért is megéri végignézni a filmet.

Na, de visszatérve Petrára: 15 évesen kezdett el fotózni, majd nem sokkal később találkozott Richard Kernnel, aki végül a mentora is lett. Kern elsősorban rövidfilmjeiről híres, többek között ő készítette a Sonic Youth Death Valley 69 című dalának, illetve Marilyn Manson Lunchbox című számának videoklipjét. Collins joggal nevezhető a divatfotográfia Sofia Coppolájának, ugyanis őt is az álmos, bágyadt látványvilág, a pasztell és neon árnyalatok ütköztetése, a kilencvenes évek soft-grunge beütése, valamint a felnőtté válás érzelmes ábrázolása jellemzi. Egyébként ez nem olyan meglepő, lévén, hogy a lány kedvenc filmje Coppola egyik kultprodukciója, az Öngyilkos szüzek. Munkáira hamar felfigyeltek a hasonló stílusban nyomuló alternatív divatmagazinok, így ma már olyan orgánumok rajonganak érte, mint a LOVE Magazine, a Wonderland, az Oyster, a Purple Magazine, az i-D és a Dazed & Confused. Petra a fotós projektekhez kizárólag 35mm-es filmet használ.

Levis 2015 Womenswear Lookbook

Levis 2015 Womenswear Lookbook

Collins 2013-ban szerzett globális hírnevet, amikor is eltávolították egyik fotóját Instagramról, amelyen fürdőruhában, de szőrösen volt látható. Petra – érthető módon – nem hagyta annyiban a dolgot, ezért a női testkép témájában publikált egy esszét a Huffington Post oldalán. Az írás kis híján felrobbantott az internetet és az utóbbi évek egyik legjelentősebb feminista mozzanataként tartják számon. Ezt követően egyébként egy videót is készített ugyanerről a kérdésről.

Fotóin is nagy hangsúlyt kap a nőiség modern értelmezése. Olyan fiatal feministákkal dolgozik együtt, mint Tavi Gevinson és Amanda Stenberg – róluk bővebben itt írtunk -, illetve a sztárokat is igyekszik úgy ábrázolni, ahogyan más divatfotósnak valószínűleg sosem jutna eszébe. Maddie Zeigler mint szelfikirálynő? St. Vincent mint egy, a hetvenes évek Manhattanjében ragadt művész? Plus size modellek ikonikus Calvin Klein alsóneműben? A fiatal lánynál ez alap.

Maddie Zeigler for i-D

Maddie Zeigler for i-D

Egyedi ábrázolásmódjának, valamint a feminizmus és a női egyenjogúság hirdetésének köszönhetően a 2016-os év alighanem Petráé lesz. Fotói egyre népszerűbbek, és már olyan világhíres magazinok is felkérték, mint a Vogue és az Elle – előbbinek Bella Hadidot, utóbbinak pedig a nagy sikerű Mustang című film főszereplőit kapta lencsevégre. Mindemellett modellként is szerepelt a Calvin Klein egyik kampányában, illetve tavasszal végigvonult a Gucci kifutóján, amelyről tudjuk, hogy amióta Alessandro Michele vezeti, szívügye a gender-fluiditás és az egyenlőség. Ennek fejében nem csoda, hogy a Dazed és a  Calvin Klein 100 Creatives Shaping Youth Culture nevű közös listáján is fent van, a Vogue szerint pedig ő az egyike annak a 40 művésznek, akire érdemes idén odafigyelni.

Mustang for Elle USA

Mustang for Elle USA

Collins legutóbb az egykori Disney-sztárt, Zendayát fotózta a Wonderland számára, a címlapra került kép azonban némi negatív visszhangot is kiváltott, ugyanis könnyen azt hihetjük, a fotón a sztár éppen magához nyúl. Nos, Petra nem kommentálta az esetet, Zendaya viszont igen, és viccesen biztosított mindenkit arról, hogy csak a piszkos fantáziánk lépett működésbe a magazint meglátva. Az anyag többi fotója szerencsére ártatlanabb, de hangulatában persze hasonlóan menő.

Zendaya for Wonderland

Zendaya for Wonderland

Petra Collins-ról már most rengeteget lehetne írni, de helyettünk inkább beszéljenek fotói – a teljesség igénye nélkül most néhány kedvenc képünket láthatjátok tőle.

26rolls-R8-016-6A

Vans Women's Lookbook

Vans Women’s Lookbook

india & carlotta for i-D

india & carlotta for i-D

id1

Me and You for i-D

Me and You for i-D

Opening Ceremony x Calvin Klein for Elle

Opening Ceremony x Calvin Klein for Elle

makingspacebehind

Behind the Scenes of Making Space Documentary

Behind the Scenes of Making Space Documentary

purpleissue24

for Purple Magazine

for Purple Magazine

bellahadidvogue

Bella Hadid for Vogue

Bella Hadid for Vogue

 

Legyél te az első hozzászóló!