Binálé cover
Kult
2023. 04. 21.

BINÁLÉ - Queering democracy - digitális művészeti kiállítás Budapesten


A 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a Margit-szigeti Kristály Színtéren április 21-e és május 7-e között. A művészeti szemle technológia és demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.

A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására. A szemle történeti perspektívát is kínál a digitális művészet e gyorsan változó szegletéhez, avantgard úttörők és a legújabb technológiákkal kísérletező kortárs művészek mozgóképes alkotásainak együttes bemutatása megvilágítja a művészet, a kreativitás, a technológia és a társadalom változásainak összefüggéseit.

009

Szakács Zalán: Tisztás

A sokoldalú digitális művészeti kiállítás a videó- és NFT-művészettel reflektál a korunkra jellemző metakrízisre, a művészek társadalmi szerepvállalására és felelősségére.

A BINÁLÉ ennek megfelelően a “QUEERING DEMOCRACY” alcímet viseli, amely a demokratikus értékek vizsgálatára és újragondolására teremt lehetőséget, felvetve azt a kérdést, hogy a digitális művészet miként tud támogatni vagy éppen kritikai szemlélettel gazdagítani társadalmi missziókat, közösségi értékrendszereket.

002

Szabó Eszter: A here elhagyása

A Binálé egyik kiállító művésze Szauder Dávid Berlinben él, de e mellett markáns szereplője és alakítója a hazai művészeti életnek is.Jelenleg alkotóként Magyarország első önálló AI-alapú kiállítására készül. Bemutatott Tango in Wonderland (2023) című munkája egy táncot mutat be, amelynek különlegességét az adja, hogy mesterséges intelligencia segítségével dinamikus, és folyton változó környezetet hoz létre, és véletlenszerű társas helyzeteket generál.

006

Marton Daniel Gabor: Loopdream

 

“A korszakalkotó technológiai fejlődések új művészeti médiumokat teremtenek, amelyek leginkább alkalmasak arra, hogy visszaadják a korszellemet. Az információs társadalom sajátja a digitális művészet. Minden technológiai nóvum újfajta felelősséggel ruházza fel alkotóit és használóit egyaránt.
Lukács Viola, a kiállítás kurátora

 

Budapest 150. évfordulója előtt tisztelegve olyan digitális műalkotások, adatvizualizációk és generatív művészeti munkák is meghívást kaptak, amelyek Budapest demokratikus vagy éppen antidemokratikus szövetéhez kapcsolnak provokatív kérdéseket.

003

Kim Boutin & David Broner: Through the window

Egy másik kiállító művész Katona Kati budapesti multimédiaművész munkái középpontjában a generatív, procedurális és 3D-animáció, az interaktív installációs művészet, a fényfestés és a hangtervezés áll. Kiállított munkája, a Submerge (2022) az olyan diverz és rejtett megtapasztalásainkra, gondolatainkra reflektál, amelyek a subconsioss mindunkban rejtőznek. A videóinstalláció egy utazás, amely feltárja a komplex és változó természetét identitásunknak.


A Binálé kurátora Lukács Viola digitális művészeti kurátor mellett Weiler Péter, képzőművész és Neudold Júlia Márta kulturális menedzser. A tizenhét napos eseményen több mint hatvan hazai és nemzetközi művész munkái vonulnak fel.


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák