Bob-hajak és művi igénytelenség – a Trainspotting hatása a divatra

Végre az itthoni mozikba is megérkezett a kilencvenes évek skót kultfilmje, a Trainspotting folytatása. A film előzetesei már hónapok óta keringtek az éterben s bár a T2 maga egészen felemásra sikeredett, otthagyta kézjegyét társadalmi és kulturális aktualitásokra igencsak érzékeny divathetek felhozatalán is.

1996 óta nem sok minden történt a négy Edinburgh-i sráccal. A heroin és az önpusztítás legváltozatosabb módjai révén összefonódó történetük húsz éve felforgatta a világot, így a film folytatásának híre sokakban keltett bizsergető érzést. 

A filmbéli kedvesen gyanús alakok a munkásosztályból folyton kicsúszó, sovány, sportcipős antihősök, akik anno hatalmas benyomást tettek a divatvilág kultfilmekből inspirálódó részére, szépségápolási tippjek helyett inkább a brit klubozók lázadó, önromboló stílusának legitimálásával. 2017 elején azonban – ahogy erről már mi is írtunk – a feminista tematikájú kollekciók mellett a hajak is komoly szerepet kaptak a véleménynyilvánításban és a nők erejének kifejezésében.

Proenza Schouler kifutóján Milena Litvinoskaya egyértelműen a filmbéli Diane megtestesítője volt, egyszerre tükrözve a kilencvenes évek nosztalgiáját és látszólagos igénytelenségében is stílusos hordhatóságot. Milena azonban csak egy volt a tucatnyi bob-frizurás modell közül a bemutatón, amelynek első sorában természetesen ott volt minden bobok hősnője, a Rookie magazint alapító blogger, illetőleg színésznő Tavi Gevinson is, szőke haját szintén Diane-hoz hasonlóan hátrasimítva.

A kilencvenes évek szigorú, mégis lázadó beütésű brit bobjai egyaránt felbukkantak a divatvilág egymástól távol eső pontjain: Michael Kors, Eckhaus Latta, Alexander Wang, Prada, Victoria Beckham is preferálta az olyan, a kultfilm babaarcú, mégis kőkemény hősnőjére kísértetiesen hasonlító modelleket, mint Charlee Fraser, Amber Witcomb, Heather Kemesky, Celine Delaugere, akik karakteres egyenstílusukkal uralták a szezon kifutóit.

A trendkövetők számára a levonható tanulság, hogy az idény hívószava a precízen megtervezett igénytelenség. Soo Joo Park-nak például a lakása nappalijában, a barátja csapta le a haját, bár mi továbbra sem bátorítanánk senkit arra, hogy az ilyesmit otthon próbálja ki mindaddig, amíg nem akar fájdalmasan autentikus lenni.

Forrás: Vogue

Legyél te az első hozzászóló!