Breaking! Visszavonul Cindy Crawford – a szupermodell legjobb pillanataiból szemezgettünk

Cindy Crawford 33 évnyi modellkedés után, 49 éves korában bejelentette, hogy végleg „nyugdíjba vonul”, nem vállal többé munkát a divatiparban. A szupermodell az amerikai Rhapsody magazin aktuális számában mesélt terveiről, amelyek főként aköré épülnek, hogy február 20-i születésnapja után – átlépve az ötödik X-et – nem kíván tovább fotózásokon vagy kifutós szerepléseken részt venni. 

Talán nem vagyunk egyedül azzal, hogy Cindy Crawford különleges legendaként él gyerekkori emlékeinkben. Ahogy manapság Gigi Hadidot nézve bosszankodunk, amiért „fiatalabb nálam, de sokkal jobban néz ki, mint én valaha fogok”, addig gyerekként Cindyre még úgy tekintettünk, mint a nőre, akivé – kis szerencsével – felnőtt korunkban majd hasonlíthatunk. Nos, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ez az ő esetében mennyire jött össze, de az kétségtelen, hogy Crawford a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb szupermodellje, akinek hatása máig érződik a divatszakmán. Noha az ominózus interjú után Instagramon kissé átfogalmazta bejelentését és biztosított mindenkit arról, hogy – bár pénzért többet nem pózol – semmilyen végső elhatározást nem akart kinyilvánítani, felemásra sikerült leköszönése alkalmából azért mi górcső alá vettük igencsak hosszúra nyúlt karrierjét és összegyűjtöttük munkásságának legemlékezetesebb momentumait.

cindy5

Cindy karrierje gimnáziumban indult, amikor is hívást kapott egy Illinois-i ruhaüzlettől, hogy felkérjék egy modellmunkára – nem sokkal később azonban kiderült, hogy az egész csak egy tréfa volt, amit két osztálytársnője eszelt ki ellene. A lányok azonban megsejthettek valamit, ugyanis egy évvel később valóban leszerződött a chicagói Elite Model Managementtel, és bár ösztöndíjat kapott a Northwestern kémiaszakára, egy szemeszter után otthagyta az egyetemet és teljes munkaidős modellé avanzsált.

cindy1

1986-ban költözött Manhattanbe, ez pedig megadta pályafutásának azt a löketet, amitől ő lett minden idők egyik legelismertebb modellje. A világvárosban egymással küzdött érte a Vogue, a Harper’s Bazaar és a W, állítólag 1988-ban összesen négyszázszor szerepelt magazinban vagy kifutón. Apropó, divatbemutatók: természetesen minden nagy divatház (Chanel, Dior, Calvin Klein, Valentino) show-ján feltűnt, de közben még olyan kampányokra is jutott ideje, amelyek nem csak a fashionisztákat célozták meg – így lett Crawford többek között a Maybelline és a Pepsi reklámarca is.

cindy2 cindy4

Leghíresebb szereplése kétségtelenül az 1990-es British Vogue címlapfotója, amelyen Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz és Christy Turlington pózolt együtt. A Peter Lindbergh által készített editorial a magazin januári számához készült, tehát a kilencvenes évek elsőként megjelent divatkiadványához. A friss érába kalauzoló fotókon a modellek akkor még zöldfülűnek számítottak, az úttörő lap azonban pont arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy valószínűséggel az elkövetkezendő évtizedet ezek a lányok fogják meghatározni. Nos, a Vogue finoman szólva is beletrafált; talán nem véletlen, hogy a sorozatban szereplő hölgyeket nem sokkal később már szupermodellekként emlegették.

cindy9

cindy7

Cindy 1991-es Oscar-gálán viselt piros Versace ruhája a mai napig meghatározó divattörténeti darabnak számít. A modell ezen az estén jelent meg először a nyilvánosság előtt akkori párjával, Richard Gere színésszel, kettejük egyesült karizmája pedig alighanem felrobbantotta az akkori bulvársajtót. Állítólag Gere is sokat köszönhet ennek a híres momentumnak, ugyanis így még többen felfigyeltek rá. Szomorú, de az álompár nem sokáig maradt együtt: 1991-től kezdve csupán négy évig voltak házasok. Crawford a divatszakmán kívül egyébként apróbb filmes felkéréseket is elvállalt, illetve több fitneszvideót is publikált. Noha a sportos felvételekkel az idő során felhagyott, a vendégszerepekkel aligha – nemrég például Taylor Swift Bad Blood című videoklipjében tűnt fel.

150216101625-restricted-03-cindy-crawford-0216-super-169cindy10 cindy11
Cindy 2000-ben vonult vissza először, azóta kifutón már nem, csupán fotókampányokban láthattuk. Ebben az időben inkább magánéletére fókuszált, hiszen 1998-ban újraházasodott, majd megszülettek gyerekei: Presley Walker és a ma már szintén modellkedő Kaia Jordan. A híresség persze eközben sem ült tétlenül, népszerűségéből megpróbálta a lehető legnagyobb profitot termelni: egyebek közt parfümöt dobott piacra és különböző szépségápolási termékeket is gyártatott a nevével fémjelezve. Mindezzel szemben viszont a jótékonyságra is kellő figyelmet fordít, például a leukémia- és a rákkutatást is méltányos összegekkel támogatja.

2BA757D600000578-3210532-Happy_family_Cindy_Crawford_has_revealed_she_is_never_happier_th-a-32_1440525338970 cindy6

A szupermodell egészen mostanáig meg sem állt, 2015-ben például kétszer is nagyot alkotott: először gyerekeivel pózolt közösen, amely során kiderült, hogy felcseperedett lányával már-már ijesztő a hasonlóság, év végén pedig a Balmain aktuális kampányában szerepelt Naomi Campbellel és Claudia Schifferrel. Ki hitte volna, hogy nagy valószínűséggel ezek voltak életének utolsó professzionális divatfotózásai?

cindy8

Legyél te az első hozzászóló!