Crazy Bauhaus-jelmezek, amikkel a nagyit ijesztgetheted

oskar11

A Bauhaus képviselői nemcsak az iparművészetben és az építészetben voltak otthon, de úgy tűnik, a ruhatervezés sem állt távol tőlük. A most következő futurisztikus, geometrikus elemekből álló jelmezek nemcsak minket nyűgöztek le, de már a 60-as évek és David Bowie is újra felfedezte magának anno…

A Bauhaust minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatni, a Triádikus balettet viszont minden bizonnyal annál is inkább. Ez volt ugyanis annak a pszichedelikus előadásnak a címe, amit 1922-ben dolgozott ki a szobrász, festő, designer és táncoktató Oskar Schlemmer.

oskar-schlemmer_das-triadische-ballett_bauhaus-barbican

A koncepció alapját az az elgondolás képezte, miszerint az alkotó által kreált kosztümöknek nem megkönnyíteni, inkább megnehezítenie kell a táncosok erőfeszítéseit. Jelen esetben tehát nem a ruhákat szabták a táncosokra és a koreográfiára, hanem éppen fordítva: a jelmezek köré épült az egész darab.

osk

Az előadás egyébiránt három felvonásból tevődött össze: az elsőben egy börleszk elevenedett meg citromsárga színpadon, a másodikban egy vidám óda rajzolódott ki egy rózsaszín háttérfüggöny előtt, míg a harmadik egy álomvilágszerű jelenetet vázolt fel koromfekete környezetben.

oskar4

Habár azt hihetnénk, hogy Schlemmer ötlete a Bauhaus elsorvadásával hamar kikopott a köztudatból, éppen ellenkezőleg történt. A 60-as, 70-es években ismét színre vitték a balettelőadást, ráadásul David Bowie (a.k.a. Ziggy Stardust) egyik híres öltözékét is a darabból inspirálódva készítette Kansai Yamamoto 1973-ban, jelenleg pedig a Pompidou központban is megcsodálható egy kiállítás a Bauhaus-művész kosztümeiből.

oskar

Azt pedig már végképp csak zárójelben jegyezzük meg, hogy hivatalosan is elkezdődött a farsang időszaka, szóval ötletvadászók, előre!

oskar5

oskar3

oskar2 oskar7oskar8

oskar15

oskar9

Forrás: Messy Nessy Chic

Legyél te az első hozzászóló!