Csettintgetésre fel: mostantól ezek a kedvenc slamjeid! (TOP5)

Nem állítjuk, hogy könnyű dolgunk volt, amikor összeállítottuk alábbi listánkat. A téma természetesen több fordulóért kiált, mivel habár egytől egyig imádjuk a most következő produkciókat, a felsorolás itt még korántsem érhet véget, hiszen vagy egy tucat elképesztő szöveg kering még a világhálón. A next roundig csekkoljátok ezeket a slameket, de vigyázat, garantáltan elszáll tőlük az agyatok! 

Mielőtt még bármibe is belekezdenénk, fontos tisztázni röviden, mi is az a slam. A mai napig nagy viták zajlanak arról, mennyire szépirodalmi alkotás egy slamszöveg, ám azt tutira kijelenthetjük, hogy a lírából is merít, ugyanúgy, ahogy a színházból, a rapből és a stand up comedyből.

Fotó: Polgár András

Fotó: Polgár András

Annak ellenére, hogy a műfaj az 1980-as években bukkant fel az USA-ban, itthon csak 2006-ban rendezték meg az első slam poetry versenyt, ami habár lassan nyerte el népszerűségét, mára hatalmas tömegeket mozgat meg – olyannyira, hogy általában az éjfélkor megnyíló online jelentkezési fülek már 10 perc elteltével elérik a maximum létszámot. Amit viszont biztosan nem látsz máshol: a közönség a megszokottól eltérően nem tapssal fejezi ki tetszését, nehogy elnyomják az előadó hangját, hanem csettintéssel értékelik a hallottakat.

Tehát csettingetésre fel, nézzük a top 5 kedvenc slamünket!

Fotó: Béres Attila

Fotó: Béres Attila

Basch Péter

A 2015-ben Slam Országos Bajnokságot (OB) nyert Basch Péter humorát szinte minden egyes szövege közvetíti. Odavagyunk a szójátékaiért és azért a szerethető öniróniáért, amit többször is megjelenít a slamjeiben. A bajnokságon is elhangzott előadása a balkezesek lázadásáról szól és olyan (számunkra legalábbis) szállóigékké vált mondatokat puffogtat, mint: „our life is in “bal-ance”. Érdemes megnézni Peti pulcsiját is, ami a jobb és bal agyféltekét ábrázolja; a slamjei és ruhái közötti összhangra egyébként előszeretettel odafigyel.

Süveg Márk (Saiid)

A szöveg és a társadalomkritika kapcsolata nem ritka jelenség, ha a slamről van szó. A sajtó szabadságáért és sokszínűségéért megrendezett Sajtószabadság slam is ezekért szállt síkra, ahol a hazai slam egyik ikonikus alakja, Saiid is fellépett. Szövegében a női és férfi sztereotípiákat parodizálja – nekünk az egyik kedvenc előadásunk tőle!

Kemény Zsófi 

A hazai slamtörténelem egyik első kiemelkedő slammerinája Kemény Zsófi, aki elképesztő szójátékok sortüzébe csempészett egy nagy adag társadalomkritikát a III. Slam OB-n. Tökéletesen elfértek a szövegében az olyanok, mint a császár szalonna, a király nő és „a nő személy, de a férfi állat?” sorok. Azt kell, hogy mondjuk: a Zsófi bizony Kemény!

Laboda Róbert

“Coelho szájában ragadt hajnali idézet vagyok” – jelenti ki magáról Laboda Róbert energikus-önvallomásos slamjében. A szintén OB-helyezett előadó pár éve robbant be a slam vérkeringésébe, az egyébként egykötetes költő pedig azóta is töretlenül képviseli a felvidéki magyar slamtársadalmat a hazai versenyeken.

Csider István Zoltán

Csider István Zoltán slamvideóját a szintén slammer Benke Hunor készítette, a zenei aláfestés pedig az Elefánt zenekarnak köszönhető. Sajnos ehhez hasonló kezdeményezések (mint a rövidéletű Smooth Slam-sorozat) az utóbbi időben nem igazán születtek, viszont mi már annak is nagyon örülünk, hogy ez elkészült, és annyiszor meghallgathatjuk, ahányszor csak akarjuk. Több ilyen videót kérünk, srácok, mert mi nem érünk rá!

A legközelebbi slameseményt egyébként szeptember 23-án tartják az Anker’tben, ne hagyjátok ki!

Szerző: Borda Réka

Legyél te az első hozzászóló!