Cukor helyett kultúrával édesítsd a kávéd! – Vidéki specialty kávézók (TOP5)

Hajlamosak vagyunk szinte minden urbánus kérdésben Budapestre koncentrálni, hiszen mégiscsak a legnagyobb magyar városról van szó. A most következő városokba azonban nemcsak szépségük, atmoszférájuk, hanem kávézóik miatt is érdemes ellátogatni. Öt olyan helyet hoztunk el nektek, melyekbe feltétlenül érdemes betérni, ha Sopron, Győr, Kaposvár, Pécs vagy Debrecen utcáin barangoltok. Kávét kérnénk, egy kis kultúrával!

Kultúrpresszó

Sopron egyetlen speciality kávézója már kívülről is megragadó, bent pedig valóságos stíluskavalkád fogadja a betérőt: a hipster és a vintage hangulat kombinációja érhető tetten a berendezésben. A különböző székek, asztalok, bögrék, a színek izgalmas játéka, illetve a könyvek bohém benyomást keltenek, ám az üzlet mégis egységes, harmonikus. A jegeskávé és a sütemények mellett a Szputnyik Shop kínálata is várja a vendégeket. Ha mindez pedig nem lenne elég, az ételérzékenyekre is odafigyelnek: a különböző növénytejek mellett gluténmentes és vegán sütik közül is válogathatunk!

Helyszín: Sopron, Várkerület 96.

Nyitva tartás: hétfő – szerda, vasárnap: 8.00 – 20.00; csütörtök – szombat: 8.00 – 21.00

Eleven Kultúrbisztró

Kaposváron az utóbbi időben gomba módjára szaporodnak a kávézók. Ezek egyike az Eleven, mely többek között isteni feketéiről és süteményeiről ismert, de emellett smoothie-kat, paleo muffinokat is kínálnak. A hely különlegessége, hogy többféle kávét is kóstolhatunk, például a Red Bricket, egy új hullámos, gyümölcsös kávét, mely mögött a termeléstől a daráláson át egészen a tálalásig rengeteg titokzatos lépés rejtőzik. A berendezés vegyíti a speciality coffee-k megszokott elemeit a bisztrók világával, ugyanis kulturális eseményeken is részt vehetünk, a teraszon pedig magunkba szippanthatjuk a kaposvári sétálóutca kellemes hangulatát.

Helyszín: Kaposvár, Ady Endre utca 10.

Nyitva tartás: hétfő – csütörtök: 7.30 – 20.30; péntek: 7.30 – 23:45; szombat: 9.00 – 23:45; vasárnap: 9.00 – 19.00

Kapucziner Kávémanufaktúra

Az 1993 óta üzemelő kávémanufaktúra és kávépörkölő több mint 40 féle feketét kínál, melyek között blendek, ízesített kávék is szerepelnek a világ minden tájáról, a Karib-szigetektől Indonézián át Afrikáig. A Kávékorzó Független Magazin versenyén már háromszor nyerte el az „Év Kávépörkölője címet” és azóta is a legjobbak között szerepel évről évre. A parányi hely valóban ideális a koffeines ital legnagyobb szerelmeseinek, hiszen itt tényleg minden a szakértelemről szól. Természetesen helyben is megkóstolhatjuk a kávékat és kiülhetünk a mesés boulevard-ra, de legnagyobb forgalmuk mégis rendelésből származik, melynek keretein belül ízvilág, különféle eszközök és árkategória alapján választhatják ki a vásárlók a számukra legkedvezőbb fajtát.

Helyszín: Győr, Sarló köz 9.

Nyitva tartás: hétfő – péntek: 8.00 – 16:00; szombat: 8.00 – 13.00; vasárnap: zárva

Filter

Ahogy a neve is utal rá, itt a szokványos technikával készülő finomságon kívül filteres, azaz szűrt kávét is kóstolhatunk. Ezen kívül a helyszín borbárként is funkcionál, így a betérők közel harmincféle bor közül választhatnak. A Filter helyén eredetileg a Filharmónia irodája létezett, ezt számos, zenével kapcsolatos rendezvény idézi, a Zeneszüret elnevezésű esemény célja például az volt, hogy a magas művészeteket közelebb hozza a közönséghez. Sokszor adnak helyszínt hasonló rendezvényeknek, valamint időről időre érkeznek különleges kávék, és a borkínálatot szintén frissítik. Szendvicsek, croissant-ok közül is szemezgethetünk, a hely pedig letisztult, modern és minimalista: igazi speciality kávézó!

Helyszín: Pécs, Színház tér 2.

Nyitva tartás: hétfő – szombat: 10.00 – 22.00; vasárnap 10.00 – 20.00

Cut and Coffee

Debrecenben található a Cut and Coffee elnevezésű hely, mely egy kávézó és egy fodrászszalon egyesítésével jött létre. A coffee különlegessége, hogy hetente kétszer zajlik pörkölés az itt működő Black Sheep Kávépörkölő Üzemben, melyet bárki megtekinthet: érdemes ezeken a napokon (is) ellátogatni, mert ilyenkor hihetetlen illat járja át a helyiséget. Természetesen szintén többféle feketét próbálhatunk ki, legyen szó akár ízről, származási helyről vagy elkészítési módról. Plusz pont, hogy az üzlet sokáig nyitva tart, így ha este 10-kor támad kedvünk kávét inni, a hét bármelyik napján nyugodtan betérhetünk a Cut and Coffee-ba. A sütemények, szendvicsek mellett bagel is kapható, az enteriőr pedig modern, letisztult, valamint az egész hely kutyabarát.

Helyszín: Debrecen, Hal köz 3/a

Nyitva tartás: hétfő – szombat: 8.00 – 22.00; vasárnap: 14.00 – 22.00

Képek: Facebook

Kiemelt kép: delfinek.hu

Szerző: Lesták Zsófia

Legyél te az első hozzászóló!