Egy hónap múlva ilyenkor már javában a Bánkitón fogjuk csapatni!

A Bánkitó Fesztivál néhány évvel ezelőtt még csak egy családias rendezvény volt, távol a nagyvárosi nyüzsgéstől, azóta viszont az alter fiatalok ultimate státusszimbólumává nőtte ki magát, és tavaly már teltházzal is dübörgött. Adta magát, hogy a fesztivál idén szintet lépjen, viszont aggodalomra semmi ok, a háromról négynaposra duzzadt rendezvény így is képes lesz hű maradni céljához: megtartani az eredeti fesztiválkultúrát és bemutatni a legjobb hazai civil és művészeti programokat.  

A Bánkitó hazánkban elsőként coming-outol a „butikfesztivál” jelzővel, ami körülbelül arra utal, hogy náluk még érezhető a szponzoroktól, túlárazott italoktól és más kapitalista fertőktől mentes, önfeledt fesztiválkultúra. Itt a hangsúly a civil és művészeti programok jelenlétén van, a kevésbé ismert, alternatív zenészeken, a környezettudatosságon és a helyszín varázsán. Nem tudni, ki szervező és ki látogató, ki előadó vagy ki néző; ettől lesz a fesztivál mindenkinek csak „bánkitó” – amit együtt csinálunk, egymásnak.

Az idei eseménynek három témája van: a migráció, a gender, valamint a tudatos állampolgárság. A rendezvény alatt a menekültes blokkban a MigSzol interaktív akadálypályája, a Menedék Egyesület filmvetítései, a Helsinki és a Kettős Mérce beszélgetései mellett a Mérei Szakkollégium képelemző workshopjára látogathatunk el, ami át is kalauzol minket a gender témakörébe. A Mérei további társadalmi nemekkel foglalkozó programja a szexizmusra és a drag queenek kultúrájának bemutatására fókuszál majd, de mellettük lesz feminista funzine-készítés és persze színházi előadás is a témában.

A harmadik hívószó, a tudatos állampolgárság elsősorban a recikálásra fog koncentrálni, a felelősségteljes, fenntartható életre, többek közt a RePityke, a Recreativity és a Müskinn divatmárkák segítségével. Emellett a fesztiválra látogatnak majd a Tanközlöny középiskolásai is, akik arról fognak beszélni, mi a probléma a saját oktatásukkal és mit tudnak ők jobban, mint a kormány. Fontos leszögezni, hogy a programok és a szervezetek kitelepülései itt nem az árnyékban hűsölést jelentik: itt minden interaktív, és a lényeg az, hogy az érdeklődők ne hallgatóként legyenek jelen, hanem társként. A Budapest Bike Maffia, a Heti Betevő és a Food Not Bombs például nemcsak beszélni fog a résztvevőknek az ételosztásról, hanem közösségi főzés keretében bevonják őket a munkafolyamatba is.

A szélesebb civil és kulturális programok a szervezetekkel, a színház és a képzőművészet hangsúlyosságával olyan egészet alkotnak a Bánkitón, amely a legfontosabb közéleti problémákra és egymásra reflektálva mutatja be a kortárs, fiatal, progresszív kultúra jelenét és jövőjét; azt, hogy kik azok, akik most elkezdik és a következő 10-20-30 évben továbbra is meghatározzák majd hazánk nem csak művészeti, de ezzel együtt társadalmi közegét is.

Apropó, színház! A Bánkitó Színházi Fesztiválján is a „határ” kapja a főszerepet. A cél – mint az utóbbi nyolc évben mindig -, hogy a rendezvény helyet tudjon adni a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak, a kísérletezésnek. A minifesztivál idén még fontosabb szerepet fog betölteni a Bánkitón – a Kisrétre telepített cirkuszi sátorban új helyet kapó program önállóbbá és nagyobbá válik, de a formabontó előadásaival ugyanolyan szerves része marad az egész fesztiválnak. A szervezők nem titkolt célja, hogy mindez a közeljövőben hazánk meghatározó, független színházi szemléjévé váljon, ahol minden kortárs társulat bemutatkozhat.

A színház mellett a Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál is nő idén, olyan köztéri kortárs képzőművészeti projektté duzzadva, ami minden látogatónak bemutatja, mit alkot itt és most egy fiatal hazai művész. A galériák homályából kilépve a fesztiválon végigsétálva több ezer ember kerül majd képbe mindazzal, mit neveznek ma Művészetnek azok, akik nem az M1-en beszélnek róla. Többek között ilyen Szász Lilla Pozitív című projektje, melyet a Tranzit.hu mutat be Bánkon – az absztrakt fotónapló egy HIV pozitív nagymama személyes történetébe enged betekintést. Mártát férje 16 évvel ezelőtt fertőzte meg a vírussal, és jelenleg aktivistaként a betegséggel kapcsolatos tévhitek és sztereotípiák eloszlatását tartja legfőbb küldetésének.

Mindezek után viszont nézzük a bulisabb részt, a zenei felhozatalt! Az utóbbi évekhez hasonlóan a Tószínpad idén is a feltörekvő zenekarok legjobbjait vonultatja fel, az első lemezével nemrég bemutatkozott iamyank live band szettjétől Hó Marci és Szabó Benedek egyetemista balladáiig. A már feljebb törtek listáját erősíti az Északi színpadon a Nagy-Szín-Pad! tehetségkutatót megnyerő Bohemian Betyars, az új lemezüket bemutató Fran Palermo és az SXSW-t is megjárt Ivan & The Parazol. Aki pedig nem jutott volna el a Middlemist Red egyetlen budapesti klubkoncertjére, az most bepótolhatja, ugyanis a Bánkitón ők is fellépnek. Ja, és ha már úgyis ott vagyunk, érdemes meghallgatni az utánuk következő Volkova Sisters-t is.

Az egyik legjobb dolog lesz a Bánkitón, hogy a hazai underground techno/house szcéna legjavát 0-24-ben hallgathatjuk több mint három napon keresztül. A BAR72-nek köszönhetően a fesztivál alatt 61 dj fogja szolgáltatni a talpalávalót, és hát ki tudna jobb programot egy szétcsúszott szombat reggelre, mint az ő soha véget nem érő zenéjükre regenerálódni? 

A Bánkitóra július elsejéig még a 3. elővételes kör áráért lehet jegyeket váltani, a bérlet 22 000, a napijegy pedig 9 000 forint, viszont az utóbbi jobban megéri, ha hárman összeállva vesszük meg, mert akkor a Threesome akció keretein belül egy ajándék sátorjegyet is kapunk hozzá – ja, és a csütörtöki napijeggyel amúgy már a szerdai program is látogatható. Végül pedig, azok számára, akik inkább a szerencsére bízzák a dolgot, ott van a Compó Lottó, aminek a részleteit itt találjátok.

Bánkitó Fesztivál
2016. július 13-16.
2563 Bánk, Tóparti sétány 1.
Még több infó itt, a Facebook-eseményt pedig erre találjátok!

Képek: Bánkitó Facebook-oldal

Legyél te az első hozzászóló!