Én ma anyámnál alszom − alternatív filmek hétvégére

Biztosak vagyunk benne, hogy hétvégén ismét beleestek a már ismerős dilemmába: melyik francos filmet kellene megnézni? Ezúttal megkönnyítjük a dolgotok, ugyanis ajánlunk nektek néhány igazán kúl filmet, amelyek amellett, hogy magyar rendezők kezei közül kerültek ki, egyelőre még nem tornázták fel magukat a köztudatba − ínyencek, előre!

Talán kevesen tudják, hogy létezik egy Indafilm nevezetű honlap, ahol olyan audiovizuális tartalmakat fogyaszthatunk, melyek magyar készítésűek. Nehéz felvenni az ehhez hasonló, alternatív videómegosztóknak a versenyt a mainstream oldalakkal, hiszen ezeken rengeteg film található, bár silányabb minőségben − ráadásul csak ideig-óráig, amíg a készítők szerzői jogokra hivatkozva le nem szedetik az anyagot vagy el nem távolíttatják legalább a hangsávot. Az Indafilm az ismertebb mozifilmek mellett a tévéfilmek, a dokumentumfilmek, a kisfilmek, a természetfilmek és az animációk meglepően széles repertoárjából válogat, és jó minőségű, információkkal ellátott audiovizuális tartalmat kínál, és mindezt jogszerű formában teszi. Most olyan filmeket válogattunk össze nektek a honlap kínálatából, melyeket nem kapott föl különösebben a sajtó, ám mégis megállnák a helyüket a többi, méltán elismert hazai alkotás között.

rajzolo-kiemeltkep

Én ma anyámnál alszom (2013)

A történet egy menyasszonyról szól, aki közelgő esküvője előtt lánybúcsúra indul barátnőivel, ám képtelen feldolgozni az este eseményeit. Újra és újra átéli ugyanazokat a mozzanatokat, nem tudja maga mögött hagyni a buli történéseit, hiába próbálja magát fizikai és átvitt értelemben is megtisztítani magát tőlük. A mindössze 14 perces kisfilm egy ELTE-s diplomamunka, Csicskár Dávid rendező filmjében Bochoczki Sára játssza a főszereplőt, Erikát, akit végigkövethetünk az in medias res felütéstől egészen a kegyetlen másnap reggelig. Az epizódszerű alkotás nem sugall konkrét mondanivalót, nem kínál egyértelmű értelmezési keretet. Ismertet egy rövid részletet a nő életéből, szinte végig őt mutatva, majd ránk bízza azt, hogyan akarunk vélekedni ezek után a látottakról.

en_ma_anyamnal_alszok00102353

Szépségkirálynő (2015)

Az Oláh Judit által rendezett kisfilm egy Zita nevű, egységügyben dolgozó nővérről szól, aki benevez egy szépségversenyre, amelyre be is jut, de időközben kiderül, hogy nem fér bele a megcélzott korosztályba. Mialatt szerencsét próbál, egy Laci nevű férfi várja őt egy kocsmában, hogy végre eldöntse, mit szeretne tőle és az élettől. A társadalomkritikai felhanggal bíró alkotás egyrészt a szépségipar kegyetlenségét ábrázolja, ahol az életkor (vagy bármely más szempont) sokszor felülírhatja a megjelenést. A Szépségkirálynő mindemellett az amatőr szépségversenyek sztereotip árnyoldalát is bemutatja: az igénytelenséget, a tornatermi öltözőt és a tenyérbemászó szervezőt. Másrészt pedig rámutat a haldokló egészségügyre, a lepusztult nővérszállók világára, a megkeseredett dolgozókra és betegek mindennapjaira. Szandtner Anna és Nádasi László a film főszereplői, az ő történetük kerül előtérbe, de a mellékszereplők között felbukkan Kemény Zsófi költő és slammer is. Mondanunk sem kell, hogy mind nagyszerű színészi teljesítményt nyújtanak.

156b778f4e3085fc46e1402bc158c637

Intim fejlövés (2009)

A történet négy férfi életébe enged bepillantást, akik egy este ugyanabban a night clubban kötnek ki. Különböző, a párkapcsolatukkal és a szexszel összefüggésbe hozható okok miatt keverednek bele az éjszakai életbe. Szajki Péter filmje első látásra meglepőnek hat, ugyanis amatőr-jellegű kameramozgásokat és szokatlan képi beállításokat érzékelünk, melyek természetesen nem a profizmus hiányáról árulkodnak. A tudatosan trehány hatású látványvilág szinte berántja magával a nézőt a történetbe, mely szintén nagyon valóságosnak, hétköznapinak hat. A színészek pedig magukért beszélnek: a teljesség igénye nélkül Nagy-Kálózy Eszter, Földes Eszter, Szabó Győző és Nagy Zsolt szerepelnek a filmben. Ráadásul a rendező legelső nagyfilmjéről van szó, melyért a Filmszemlén elismeréssel is jutalmazták.

874

Angyalcsinálók (2005)

A dokumentumfilm a múlt század első felében megesett tiszazugi mérgezések történetét eleveníti fel. A csöndes kis falu, Nagyrév lakói emlékeznek vissza a gyilkosságsorozatra, melyet a tiszazugi méregkeverőknek, avagy angyalcsinálóknak nevezett nők követtek el férjük, gyermekeik ellen. Ezekben az időkben sem a válás, sem az abortusz nem volt lehetséges, így az elszánt asszonyok rettenetes módszerhez folyamodtak. A környéki falvakból rengetegen döntöttek úgy, hogy az első világháborúból hadirokkantként visszatérő vagy erőszakos természetű férjüket, esetleg nem kívánt, fogyatékos gyermeküket elteszik láb alól: egyes történészek szerint közel 300 arzénes mérgezés történt. A film készítői mély beszélgetéseket folytattak a falubeliekkel, a gyilkosok leszármazottaival arról, hogy életükre milyen befolyással van mind a mai napig ez a súlyos történet. Érdekesség, hogy az 1929 és 1931 között lezajlott perről egyébként Móricz Zsigmond is tudósított a Nyugatban.

5-6

A rajzoló (2013)

Tamás (Kocsis Gergely) évek óta fantomkép-készítőként dolgozik a rendőrségen, ahol az áldozatokkal beszélgetve segít az ügyek megoldásában. Egyre több olyan esettel találkozik, amely alapján úgy véli, egy bizonyos elkövető lehet az erőszakos bűncselekmények hátterében. Szerepe nem pusztán a minél tökéletesebb rajz elkészítése, hiszen elképesztően nehéz dolga van például a nemi erőszakon átesett nőkkel, akik félelmük és szégyenérzetük miatt önkéntelenül is a tudatuk mélyére száműzik rettenetes emlékeiket. Az arcok skiccelése közben a mesélők legfinomabb rezdüléseiből, érzéseiből és szavaiból rakja össze a feltételezett elkövetők arcképét, miközben saját maga is egyre közelebb kerül egy bűntényhez… A thriller nagyon izgalmas bűnügyi sztorit mond el, pszichológiai szempontból is nagyon ütős és megrázó alkotásról van szó.

rajzolo_04

Képek: Magyar Média Mecenatúra, Origo, Kritikus tömeg

Szerző: Lesták Zsófi

Legyél te az első hozzászóló!