Fény és minimalizmus csodája – 10 idézet Tadao Andotól, az egyik legnagyobb japán építésztől

Tadao Ando, a világszerte elismert minimalista építész élete zavaros eseményekkel volt tele az utóbbi hónapban. Egyetlen angliai épületét a manchesteri városi tanács döntése alapján bontani kezdték, New Yorkban viszont felépült a 75 éves alkotó első tervezése, egy lakóház egyenest Manhattan szívében. Ando mindeközben kétségtelenül tartja hamisítatlanul japán, nyugodt, filozofikus hozzáállását, melynek köszönhetően nem valószínű, hogy esténként sokáig álmatlan forgolódna az ágyban. Íme, néhány hatásos és megfontolandó idézet a csendes építészet megalkotójától.

A minimalizmus elérésének nehézségéről:

„A minimalizmus lényege az egyszerűség, de az egyszerűség értéke mélység nélkül igen csekély. Nem elég.”

A csendről:

„Nem hiszem, hogy az építészetnek túl sokat kellene beszélnie. Hagynia kell csöndesen a természetet, hogy az alkotást napfény és szél öltöztesse fel.”

A legfontosabb összetevőről:

„Minden egyes munkámat a fény határozza meg.”

Érzelmekről:

„Olyan helyet akarok létrehozni, mely megmozgatja az embereket. Nem számít, hogy egy házról, egy múzeumról vagy bármi másról van szó, ha valaki a pázsiton lépdelve igazán boldognak érezheti magát. Ez az, amire vágyom.”

A természettel való kapcsolatról:

„Amikor tradicionális japán épületeket nézünk, akkor a japán kultúra kapcsolatát látjuk a természettel. Egy igazán harmonikus, egyben rendkívül szoros köteléket: ez az igazán egyedi Japánban.”

A spiritualitásról:

„Remélem, el tudom érni az egyszerűséget úgy, hogy mélysége legyen. Azt hiszem, az építészetnek valami olyasmit kellene alkotnia, melyből spirituálisan is feltöltődhetünk.”

Romokról:

„Kedvelem a romokat. Ami marad az nem a teljesség, csupán a gondolat tiszta világossága, a meztelen szerkezet: a lélek.”

Az egyedülálló japán designról:

„Olyasmit akarok létrehozni, amit senki más nem tud, az építészet egy nagyon halk darabját. Az építészet hajszálnyi érzékenységét. Olyat létrehozni, amire csak japán ember képes.”

A logikáról:

„Ahhoz, hogy építész legyél, ki kell fejezned a valódi világ jellemzőit: természetet, történelmet, tradíciókat, társadalmat egy térbeli építménnyel, melynek alapja a tiszta, őszinte logika.”

Az ürességről:

„Ha az embereknek ürességet adsz, elmerengenek azon, mi hozható ki abból az ürességből.”

Forrás: Architizer, Japancoolture, Nowness

Legyél te az első hozzászóló!