Franca Sozzanira emlékezünk

Markáns, éles víziók, progresszív gondolkodás, ösztönös elegancia – Franca. Irigylésre méltó életpálya, minden létező határt átívelő tehetség és kitartás, olasz Vogue – Franca. Egy legenda, egy örökség, egy hirtelen tragédia – Franca.

Év végén, a szeretet ünnepének kapujában, ismét gyászol a divatvilág: hatvanhat éves korában elhunyt Franca Sozzani, az olasz Vogue főszerkesztője. Egy anya, egy Nő, egy kiváló szakember távozott el, aki tűpontosan látta, mi miért következik be, mi hogyan fog alakulni a jövőben, mikor, milyen irányvonalak mentén érdemes haladni, ha valakinek egy olyan médium van a kezében, mint a Vogue és tudatában van annak, hogy egy olyan nemesen finom, ugyanakkor merész és karakteres attitűddel van felvértezve, mint ő. Amellett, hogy önmaga is fontos divatreformok és magazinszerkesztési, fotótechnikai újítások kulcsfigurája volt, számos, azóta világhíressé vált divatszakembert, fotóst indított el a pályán.

franca-sozzani-style-211

Franca az olaszországi Mantovában látta meg a napvilágot, később irodalmat és filozófiát tanult. Férjhez ment, de korán rájött, hogy a házasság intézménye nem neki való, így hamar el is vált, majd Indiába ment, elmondása szerint azért, hogy valami jót is tegyen a világban. Egy fia született, Francesco Carrozzini.

Indiai útja után dolgozott a Vogue Bambininél, majd a Leinél, eközben már sikert sikerre halmozott mindkét lapnál, mondhatjuk, gondozása alatt váltak nevessé ezek az orgánumok. Olyan alapvető aktorokat emelt rivaldafénybe, mint Lindbergh, Weber, Meisel, Roversi vagy Ritts, akiknek szinte feltétel nélküli szabadságot, önállóságot adott a közös munka során.

letoltes

1988-ban lett az olasz Vogue főszerkesztője. Tartalmilag is vizuálisan is jelentős átalakításokat eszközölt a merészség, a kísérletezés és az innováció jegyében – az erős, mélyreható, átgondolt és látványos fotóanyagok híve volt. Rengeteget tett az elfogadásért, az egyenlő bánásmód kialakítása érdekében.

Franca Sozzani halála által nem csak egy kiváló szakembert veszített el a szakma; egy örökifjú inspirátort, egy tiszteletreméltó mentort, egy fáradhatatlan művészt, egy példaképet, aki minden egyes munkájába, minden egyes lapszámába beletette önmagát, spirituszát, életét. Köszönjük, Franca! Legyen neked könnyű a föld.

Képek: The Fashion Law, BoF, vogue.com

Legyél te az első hozzászóló!