„Hiszem, hogy mindenkiben lakozik egy gyermeki én” – Interjú Ionna Vautrin sztárdesignerrel

Ionna Vautrin francia sztárdesigner nem próbál kortárs trendekhez alkalmazkodni, ha tervezésről van szó: játékos formákkal, vidám színekkel és furfangos megoldásokkal übereli a letisztult funkcionalizmust, mégpedig nem kevés sikerrel. Megbízói között olyan neveket találunk, mint a Foscarini, a Christian Dior vagy a Camper, és pályája töretlenül ível felfelé. A tervezőnő a Design Hét keretein belül látogatott el a MOME-ra, ahol eddigi munkásságáról beszélgettünk. 

2002-ben diplomáztál  a l’école de design Nantes Atlantique-on ipari formatervezés szakon. Hogyan változott azóta a látásmódod?

Akkoriban még voltak „szemellenzőim” a karrieremmel kapcsolatban. Abban már diploma után is biztos voltam, hogy lesz egy saját cégem, de álmomban sem gondoltam volna, hogy nemzetközi karriert futhatok be. 2002 óta rengeteg tapasztalatot szereztem, és mindig igyekeztem követni az ösztöneimet, aminek meg lett az eredménye: minden projektből adódott egy következő, majd egyszer csak itt találtam magam Budapesten.

unspecified-3

Mezzo rádió

Szakmád rengeteg különböző oldalát megtapasztalhattad már, hiszen terveztél bútort, parfümüveget, plüssállatot, de még cipőket is. Milyen egyéb területeken próbálnád ki még magad?  

Szívesen dolgoznék olyan használati tárgyakon, amelyek nincsenek annyira szem előtt, mégis mindenütt körülvesznek bennünket. Ezek a tárgyak általában nem túl esztétikusak, így izgalmas kihívást jelentenének, legyen szó akár tűzjelzőről, füstérzékelőről vagy radiátorról. Még fogkefét is szívesen terveznék!

Korábban említetted egy interjúban, hogy munkád a költészet és ipar találkozása. Mit értesz ezalatt pontosan?

Ez elsőre fellengzősnek hangozhat, de én hiszem, hogy a tárgyak egyfajta költőiséget hordoznak magukban, amikor történetek kreálásával közelítek feléjük. A történetek által feloldódik a tárgyak merevsége, távolságtartása és ezáltal közelebb kerülhetnek hozzánk, összehozhatnak minket. Erre jó példa az elsőre rendkívül ipari jellegű lámpám, melyet az új TGV járatokra terveztem.

28_binicfoscarini1mini2

Binic lámpa

Karrieredben a Foscarininek tervezett Binic lámpád hozta meg az áttörő sikert. Előadásodban említetted, hogy azóta a megrendelők nagyrésze azt várja, hogy nekik is tervezz egy hasonló kaliberű tárgyat, de ez korántsem olyan egyszerű. Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy termék ekkora népszerűségre tegyen szert?

Lehetetlen előre megmondani, hogy egy tárgynak mekkora sikere lesz, azonban utólag elemezve sok érdekes dologra derülhet fény. Úgy gondolom, hogy a Binicnél jó volt az időzítés (a világgazdagási válság után – a szerk.), a hatalmas színválaszték „bonbon” effektusa és a méret is működött. Vagyis ahhoz, hogy egy tárgy átütő sikert hozzon, egyszerre sok feltételnek kell teljesülnie; kell egy olyan gazdasági környezet, időszak és igény, ami jól összetalálkozik.

Franciaországban nőttél fel, ahol nagy múltja van a művészetnek, azonban manapság egyre több tervező fordul a kelet-európai kulturális szcéna felé inspirációért és egyfajta „frissességért”, ami szerintük hiányzik a hagyományos kulturális központokból, mint Párizs. Te mit gondolsz erről?

Most először járok Budapesten, de Bécsben már többször volt alkalmam körülnézni. Mindkét városban erősen jelen van a szecesszió, ami nagyon közel áll a szívemhez és mindig inspiráló hatással van rám. A Franciaországból való kimozdulás felfrissít és inspirál, akár itt, akár a világ másik táján járok.

unspecified-2

Jeanette & Jacquette

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tervezel. Mi a különbség a két típusú feladat között? (Ha egyáltalán van…)

Természetesen van különbség, de hiszem, hogy mindenkiben lakozik egy „gyermeki én”, amit igyekszem megragadni a tárgyaimra jellemző élénk színekkel és a lekerekített formákkal. Mondhatjuk, hogy munkáim kicsit anyai jellegűek.

Milyen projekten dolgozol jelenleg?

Több projekten is: van egy városi bútorprojektem, amiről egyelőre nem árulhatok el sokat. Ezenkívül továbbra is együttműködöm a Foscarinivel és a Moustache-sal, valamint dolgozom egy erotikus rajzprojekten is, amit nagyon szeretnék átültetni a tárgyaimba.

19_zoo-02

Zoo

Képek: ionnavautrin.com

Kiemelt kép: Mohai Balázs

Legyél te az első hozzászóló!