Hős vagy díszmeleg? – a Disney és a homoszexualitás vesszőparipája

Nem csak Emma Watson miatt várja lélegzetvisszafojtva a fél világ a Disney-féle Szépség és a szörnyeteg élőszereplős, 2017-es verzióját, melyben nem is annyira meglepő csavarként a stúdió első, nyíltan meleg karaktere is szerepel. Noha a Disney látószöge filmről filmre tágul – melyre már csak a folyamatos kritikák miatt is rá van kényszerítve – a szexualitás kérdését mindig is igyekezett udvarias távolságtartással kezelni. Az első melegbomba mégis  megosztóra sikeredett: sokak szerint jóval szimpatikusabb lenne, ha a filmstúdió nem kampányolna ilyen látványosan az efféle újdonságok mellett.

Az új Szépség és a szörnyeteg rendezője, Bill Condon az Attitude-nek adott interjújában elárulta, hogy a 2017-es utángyártás lesz az első olyan Disney-mese, melyben nyíltan jelenik meg a homoszexualitás. A forgatókönyv egyik mellékszálából ugyanis kiderül, a filmbéli Gaston hű segédje és követője, LeFou titokban mély érzelmeket táplál a férfi iránt. „LeFou teljesen össze van zavarodva, nem igazán tudja mit akar. Olyasvalaki, aki csak most kezd rájönni, hogy vannak érzései” – magyarázta a helyzetet Condon.

Az internet népe szerint persze korántsem tökéletes a kivitelezés: a hangadók egyrészt a meleg karakterrel való látványos és nyilvánvaló kampányolást nehezményezik, másrészt a tényt, hogy a stúdió látszólag nem egy, a döntéseivel elégedett, szexualitását nyíltan felvállaló személlyel, hanem egy identitásválságban szenvedő karakterrel azonosítja a melegeket. A rendező  a kedélyek csillapítása végett azt is ígérte, hogy a Josh Gad alakította LeFou önkonfliktusa a film végén egy megkapó jelenetben fog feloldódni. Ami pedig a korábbi meleg karaktereket illeti, ahogy ilyenkor szokás, természetesen előkerült néhány korábbi Disney-szereplő megkérdőjelezhető szexuális beállítottsága, érintve többek között az Aladdin Jafar-ját, az Oroszlánkirály Zordonját is.

A film március 23-án érkezik a magyar mozikba – a főszerepben Emma Watsonnal, akit a film bemutatóival párhuzamosan szintén egy gender-botrány kirobbantójává vált.

Forrás: Refinery29

Fotók: Disney

Legyél te az első hozzászóló!