Így alkot az év ifjú séftehetsége: Interjú Mizsei Jánossal

Gasztro-interjú sorozatunk nyitányaként egy szemtelenül fiatal, vagány séffel beszélgettünk. Mizsei János a maga 23 évével és óriás raszta hajával másfél éve vezeti az ország egyik legjobb éttermének, a MÁK-nak a konyháját. Idén az Év ifjú séftehetségének választották, folyamatosan új ötleteken pörög, most debütál legújabb munkája a MÁKsor, eközben hamarosan előad a TedX Youth konferencián is. Érdemes lesz odafigyelni a srácra.

Nagy felelősséggel jár ez a titulus, és nagy megtiszteltetés is egyben.  Mikor márciusban megkaptam a díjat megfogadtam, hogy nemhogy megtartani, hanem inkább fejleszteni szeretném azt a szintet, ahol akkor tartottunk a konyhában.  Azt hiszem sikerült, a csapatommal folyamatosan fejlődünk és próbálunk új dolgokat kitalálni.

Hónapok óta dolgozunk egy új projekten a tulajdonosokkal és a csapatommal, ami most debütál élesben a vendégeink előtt, bár korábban a törzsvendégeinken már „teszteltük”, de szándékosan nem vertük még nagydobra. Ez nem más, mint a MÁKsor.

A MÁKsorban minden benne van, tulajdonképpen egy teljes képet ad a szezonális étlapunkról, a stílusomról. Rengeteg játék van benne az ízekkel, sokkal izgalmasabb, mintha csak egy-egy ételt kóstolnátok meg az a la carte-ról (az étlapról). Tulajdonképpen egy degusztációs menü, de szándékosan nem annak nevezzük. Egy hat fogásos bemutató ételsor, van egy könnyedebb nőiesebb változata, és egy kicsit erősebb, maszkulinabb verzió is, persze mindenki eldöntheti, hogy melyik tetszik neki jobban, a sorok között viszont nincs átjárás, végig kell menni rajta. Két előétel, egy meglepetésfogás, amit előre sosem árulunk el a vendégnek, egy hal, egy hús és egy desszert.

Azt hiszem, egyre inkább kezdek magamra találni, egyre jobban kezd kialakulni a saját stílusom, de mivel még csak 23 éves vagyok, ez folyamatosan alakul.  Nem tudom és nem is akarom elmondani magamról azt, hogy van egy karizmatikus markáns stílusom. Remélem, hogy öt-tíz év múlva már felismerhetőek lesznek a tányérjaim, és tudni fogják, hogy ez a Mizsei Janié.

Az északi konyha és a letisztult ízek állnak hozzám most a legközelebb. Korábban többet használtam a molekuláris dolgokat, textúrákat, de mostanra már tudatosan kerülöm a molekuláris gasztronómiát. Egy idő után ez a téma kimerül, persze lehet vele játszani, de számomra hamar unalmassá válik.

Konkrét példaképem nincsen, de természetesen van olyan, akinek nagyon tetszik a munkája, és szívesen beállnék mellé a konyhába.  Ilyen például a dán Ronny Emborg, lenyűgöző a stílusa, az északi vonalat viszi, nagyon letisztultak a tányérjai és az eredeti ízek megőrzésére törekszik, de tetszik David Muñoz (a madridi DiverXO séfje) munkája is, bár ő sokaknak már túl provokatív.

Leginkább a húsokkal szeretek dolgozni, nagyon jók a magyar vadak, a szarvasborjú gerinc például Somogyból érkezik hozzánk, de imádom a hazai mangalicát is, Baumgartner féle arany szalagos szőke mangalicát használom. Szívesen dolgozom a szintén az aranyszalagos mádi báránnyal is. A többi hús, a szárnyasok, a belsőségek főként Franciaországból érkeznek a konyhámra. A zöldségek nagy részét egy hölgy kifejezetten nekünk termeszti Budaörsön, a Kíváncsi kertben. Ültet nekünk különféle zöldségeket, megrendeli hozzá a magokat és a MÁK számára termeszti őket. Saláták, bébi zöldségek, ehető virágok és különféle zöldek, amiket díszítéshez is használok. Újdonságokat is próbálgatunk, nemrég kísérleteztünk például „cucamelons”-al, azaz uborkadinnyével.

Igen, rengeteg munka volt a MÁKsor kidolgozásával, de van eközben adódott egy lehetőség, hogy a TEDXYouth konferencián előadhassak. Ez óriási dolog és rengeteg munkával, felkészüléssel jár.

rite aid pharmacy viagra prices Minden délután tréningek vannak, ahol 3-4 órát beszélgetünk, megfogalmazzuk azt az üzenetet, amit majd szeretnék átadni az embereknek.  A tréningek után közösen is gyakorolunk majd a többi előadóval, és november 22.-én lesz az előadásom élesben. Kicsit izgulok.

Hát sok szabadidőm nincs mostanában, de ha mégis akad egy kicsi (általában vasárnap és hétfőn, mikor a MÁK zárva van) akkor a barátnőmmel csinálunk közös programokat, elmegyek focizni a haverokkal és a családomra is próbálok egy kis időt szakítani, otthon anyukámnál feltöltődni.

can i buy viagra at the chemist in australia

Legyél te az első hozzászóló!