Így karácsonyozott Warhol, a pop-art fenegyereke

Már csak egy nap karácsonyig, ezért összegyűjtöttük nektek a legjobb európai és budapesti karácsonyi vásárokat, téli lakberendezési tippeket olvashattatok, valamint szerkesztőink kívánságai is lelepleződtek wishlistek formájában… Nem maradt más hátra, minthogy egy kis vizuális kultúrát is belecsempésszünk az adventi várakozás utolsó napjába, mindezt pedig Warholnak köszönjétek!

Az utolsó pénteki nap az a nap, amikor még kétségbeesetten futunk az ajándékok után a hömpölygő plázatömegben, amikor megpróbálunk nekiállni és idén egyszer tényleg valami különleges sütit készíteni, és amikor egész nap Michael Bublét hallgat minden szomszédunk. Legalábbis sokunkkal előfordul az ilyesmi az ünnepek előtt, a boldog készülődésből pedig sajnos könnyen lesz ideges kapkodás.

warhol-christmas-01-354x800

Warhol: Önarckép

Hogy egy igazi elcsépelt bölcsességgel éljünk, jó néha megállni egy pillanatra, és más nézőpontból is ránézni a helyzetre, amiben éppen vagyunk. Az alábbi válogatásban Warhol képeit láthatjátok, aki oda meg vissza volt az ünnepekért és ezt több alkotásán is kihangsúlyozta. Jingle bells!

warhol-christmas

A pop-art meghatározó alakja több ízben is tervezett a Tiffany számára képeslapokat az 1950-es évek vége és az 1960-as évek eleje környékén. Ezek az egyszerű képi- és színvilágú, gyermeki rajzmozdulatokra emlékeztető üdvözlőlapok összegyűjtve John Loring Greetings from Andy Warhol: Christmas at Tiffany’s című könyvében találhatóak.

warhol-cards1

Warholnak egyébként a karácsonyhoz való viszonya is különleges, hiszen imádta a közösségi életet, a bulizást és magát az ünneplést. Nem csoda, hiszen munkássága során jelentős részben a fogyasztói kultúrából inspirálódott, melynek a karácsony az egyik csúcspontja. Egyszer így nyilatkozott: „Minden este muszáj társasági életet élnem. Ha akárcsak egyszer otthon maradok, a kutyáimnak kezdek el pletykálni.”

andy-warhol-christmas-tree-e1449673280947

Ráadásul katolikus családban is nőtt fel, ami hangsúlyosabb volt számára, mint ahogy elsőre talán gondolnánk: unokaöccse, Donald Warhol visszaemlékezése szerint mélyen hívő és gyakorló vallásosként élte az életét, mely az alkotásaiban is visszaköszönt.

Warhol: Nativity Scene

Warhol: Nativity Scene

Kevesen tudják róla, de Warhol számos vallásos tematikájú képet is készített, amiket azonban lényegesen kevesebben kerestek, mint a fogyasztói társadalmat kifigurázó alkotásait. A festő egyébiránt gyakorta vitt adományokat hajléktalan szállókra is.

Warhol: Fenyőfa (1957)

Warhol: Fenyőfa (1957)

Úgy tűnik azonban, másoknak szánt meglepetései nem mindig érték el a kívánt hatást. Egyik legközelebbi barátja, Basquiat 1983 karácsonyát akkori barátnőjével, az akkor még ismeretlen Madonnával töltötte. Habár felhőtlenül érezték magukat, egy bosszantó eset mégis beárnyékolta a festő boldogságát, mégpedig Warhol neki szánt ajándéka… A pop-art fenegyereke ugyanis egy keretbe foglalt, kilapított ősz parókát küldött neki, annak a formának az előfutárát, melyet a következő évben tervezett piacra dobni. Basquiat annyira megsértődött ezen a gesztuson, hogy abban évben nem küldte el a Warholnak készített üdvözlőlapját, ami a Louvre-ban kiállított Szamothrakéi Nikét ábrázolta.

basquiat-1

Most pedig következzen néhány kép Warholról vagy Warholtól! Boldog karácsonyt!

Warhol és Truman Capote

Warhol és Truman Capote a High Times címlapfotózásán

006-christmas-theredlist warhol-cards2warholkawarhol-a

nyr_2807_0128

Ja, és boldog új évet!

warholny

Szerző: Lesták Zsófi

Képek: Pinterest

Legyél te az első hozzászóló!