Instant magyar festészet #1 − Ország Lili

Habár szerencsére egyre többször hallani manapság Ország Lili nevét, sokan továbbra sem ismerik úgy, mint kortársait, Victor Vasarelyt vagy akár Moholy-Nagy Lászlót. A festőnő életműve nélkül viszont sokkal szegényebb lenne a hazai képzőművészet, így hát nem véletlenül indítjuk vele Instant magyar festészet rovatunkat!

Ország Lili 1926-ban született zsidó családba. Ezt mindössze azért fontos megemlíteni, mivel 1944-ben ő is, sok sorstársával együtt egy vonaton találta magát, amely Auschwitz felé robogott.

orszag01

Találékony szüleinek hála sikerült időben megszöknie a mozdonyról, ám a bujkálás és antiszemitizmus miatti szorongás mély nyomot hagyott az akkor még kamasz lány lelkületén − és később művészetén is.

orszag_lili-cipok_i_1955-121_legszebb_magyar_festmeny_113

Első jelentős korszaka a szürrealizmus jegyében született többek között Giorgio de Chirico és Paul Delvaux hatására, melynek visszatérő motívumai a magtár (az élet és halál jelképe), illetve a vörös téglás, Lili félelmeiből összeálló végtelen falak.

orszag

Habár Ország festészete 1957 után gyökeres fordulatot vett, és a figuralitás helyett inkább az absztrakt város- és labirintus-alaprajzokat állította a középpontba − melyeket sok esetben a vallásosság és a technológiai forradalom jegyei árnyaltak −, legismertebb képei mégis első (két) korszakából kerültek ki. dohanylevelu_1955_ol_kicsi

Jó hírrel szolgálunk azoknak, akik instant beleszerettek Lili festészetébe, hogy az Árny a kövön címre keresztelt életmű-kiállítása március 26-áig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában!

Képek: Pinterest, MNG, Kultúrlény

Legyél te az első hozzászóló!