Venusz cover 1
Interjú
2023. 04. 26.

“Nőkként ezt most megérdemeljük!” - interjú a Vénusz Projekt alapító-házigazdáival


 A Vénusz Projekt két fiatal nő tenniakarásából született 2019-ben. Azóta Magyarország leghallgatottabb feminista podcastjévé vált több mint 100 epizóddal a hátuk mögött. A házigazdák: Rutai Lili és Solti Hanna újságírók, akik bátran kérdeznek, tabukat boncolgatnak és messze dübörög a hangjuk. Velük beszélgettünk a rádióműsor missziójáról, a női hangok felerősítéséről és a személyes felelősségvállalásról.

008 11

Kiket ismerünk meg amikor egy epizód elején azt mondjátok, Solti Hanna és Rutai Lili? Kik vagytok ti?

Hanna:  „Tök jó, hogy ezt kérdezed, mert mi törekszünk arra, hogy minél kevesebb dolog derüljön ki rólunk ezekben az epizódokban. Csak alapinformációkat osztunk meg a hallgatókkal, mert szeretnénk ha a podcast nem rólunk szólna. Persze, teljesen érthető, hogy a hallgatók tudni szeretnék, kik vannak a podcast mögött, de mi csak a műsorvezetők vagyunk. Azt fontos rólunk tudni, hogy mindketten újságírók vagyunk és feministák. Emellett nők, nagyvárosiak és 30 év alattiak, viszont igyekszünk mindig túlmutatni önmagunkon és ezeken a címkéken.”

002 26
Mindketten az ELTE-re jártatok egyetemre és ott ismerkedtetek meg. El tudnátok mesélni, hogyan lettetek idegenekből barátnők és később a Vénusz Projekt megalkotói?

Lili: „Egyetemen épp csak messziről ismertük egymást, Facebook ismerősök voltunk, de nem volt élő kapcsolatunk. Az első közös élményünk 2017-ben, Lisszabonban történt, amikor véletlenszerűen mindketten Portugáliában nyaraltunk. Instagramról derült ki, hogy egy városban vagyunk és megbeszéltük, hogy megiszunk együtt valamit. Találkoztunk, megittunk valamit -pontosabban valamiket- és annyira jól éreztük magunkat, hogy másnap majdnem lekéstük a repülőnket. Az után az este után éreztem, hogy mi még találkozni fogunk a jövőben és lesz egy közös ügyünk."

003 22


Lili: „2019-ben megkerestem Hannát, hogy csinálnáljunk egy podcastet. Akkoriban egyre több ilyen tartalom készült és nagyon élveztük azokat a műsorokat amik kifejezetten női hangsúlyt kaptak. Ezek a podcastok főleg angol nyelven jelentek meg és elindult bennünk egy tenniakarás azért, hogy létrehozzunk egy ilyen platformot Magyarországon is, magyar nyelven, magyar nőkkel. Szerettük volna ezt a műfajt és ezt a nőközpontúságot normalizáni itthon is, ahol nők beszélgetnek nőkkel a saját tapasztalataikról, de az általános emberi szituációról és társadalmi problémákról is. Így kezdett el testet ölteni a Vénusz Projekt.”

Akkor nevezhetjük egy abszolút hiánypótló platformnak ezt a podcastet?
 
„Ez egy piaci rés volt Magyarországon, akkor is ha a Vénusz Projekt non-profit vállalkozás. Nyilvánvaló volt, hogy itthon nincs ilyen adás, és mind a hallgatóknak, mind a podcast-piacnak szüksége lehet egy ilyenre.  Ez beigazolódott egyrészt azáltal, hogy milyen volumenű figyelmet kapnak az epizódjaink, másrészt pedig, hogy mennyi ehhez hasonló podcast tűnt fel az utóbbi években.”
Hanna

Mikor kezdtétek ezeket a társadalmi réseket először felfedezni? Hogyan ismertétek fel ezekben a ti, személyes felelősségeteket?

Lili:  “Először az egyetemi tanulmányaim alatt találkoztam azzal, hogy mennyire kevés nőt szólaltatnak meg a magyar közmédiában mint szakértőt, műsorvezetőt, vagy tanácsadót. Később ez elkezdett valósággá válni a karrieremben is, amikor az érdekeltségi köreim ellenére csak hiperfeminin témákról írhattam, mint a smink vagy a szépségápolás. Ezek persze érdekes témák, de szerettem volna más irányokba is elmozdulni: társadalmi problémákról, közéletről írni, de erre nem kaptam lehetőséget a képességeimtől függetlenül. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy keresnem kell egy platformot, ahol tehetek a hiányosságok ellen.”

004 25
“Én mindig hiányoltam a közmédiából a pozitív női modelleket...
Hanna

...különösen, ha olyan szakmákról volt szó, amiket nem definiálunk hagyományosan nőies területekként. Persze attól még, hogy a reprezentációt megváltoztatjuk (és több nőt helyezünk a médiába) még nem változik meg a világ. Lesznek elnyomott csoportok és elnyomott nők, mert ez egy mélyen gyökerező, rendszerszintű hiba. Viszont azt gondolom, hogy cselekedni kell, újságíróként ezen tudok változtatni.”

Miért választottátok, hogy elléptek az írott tartalom gyártástól és egy személyesebb, “élőbb” formátumot használtok? 

Lili: ”Azért döntöttünk a podcast formátum mellett, mert szerettük volna kipróbálni magunkat ebben az irányban is. De talán a szabadságot emelném ki elsősorban. Szabadság, hogy mi határozzuk meg, hogy kivel és miről beszélgetünk. Másrészt, hogy mi döntünk a podcast szerkezetéről is: mennyit beszélgetünk, hány kérdést teszünk fel, milyen gyakran teszünk ki tartalmakat, és így tovább.”


Hanna: “Azt is fontos megemlíteni, hogy a podcast epizódok élő beszélgetésekből építkeznek. Akkor is, ha ezek időben elmozdult, megvágott tartalmak, a beszélgetések itt és most ereje nem vész el. Azért is szeretjük ezt a műfajt ennyire, mert a párbeszéd és az élő szó nincsen manipulálva és a természetességében létezik.”

Mi a Vénusz Projekt missziója?

Lili: “A munkánk célja, hogy bemutassunk olyan érdekes nőket, akiknek a látószögük és tapasztalataik hozzáadnak a világhoz. Akár fogyatékkal élő nőkről, állatmenhelyi alkalmazottakról, emberi jogi aktivistákról, roma vagy transznemű nőkről legyen szó. Kihangosítjuk azokat a hangokat amikkel nem találkozunk a hétköznapi életünkben direkt módon, de nagyon fontos részei a magyar életnek és jobbá teszik a világot a maguk módján.”

005 19

Gyakran tapasztaljuk, hogy a feminista megmozdulások negatív konnotációt kapnak a köztudatban. Találkoztatok hasonlóval a podcast elindulása óta?

Lili: “Az e-mail címünket nyitottuk meg a hallgatói visszajelzésekre, ahova viszonylag kevesen írnak negatív kommenteket. Ha mégis kaptunk ilyesmit, azt általában álnéven, kép nélkül, rejtett közösségi médiával tették, amitnem tartunk valós kritikának.
A személyes életemben többször találkozom azzal a kérdéssel, hogy miért nem beszélgetünk férfiakkal is a podcastban. Meglepően sok férfi kíváncsi erre és meglepően kevés nő, pedig ez az egyik alapköve a munkánknak. Erre mindig ugyanaz a válaszom: évszázadokon keresztül ki voltak zárva a nők a közéletből, szóval ezt most megérdemeljük.

006 22


Hanna: “Én azzal az érvvel találkozom gyakran, hogy ha férfiak csinálnának egy olyan podcastot amiben dedikáltan csak férfiak beszélgetnének és ez ki lenne mondva, akkor a feministák felháborodnának. Viszont ez a valóság. Rengeteg olyan tartalmat találunk az interneten ahol férfiak egymás közt beszélgetnek és ez a világ legtermészetesebb dolga. Itt az ideje, hogy természetes legyen az is, hogy nők beszélgetnek egymással és ne csak egy rózsaszín “girl-talk”-nak legyen titulálva.”

Milyen hatással van az életetekre a Vénusz Projekt? Hogyan alakít titeket ez a folyamat?
 
“Engem személyesen egy sokkal magabiztosabb és érdeklődőbb emberré tett. Meg sem tudom számolni, hány embert ismerhettem meg a podcast ügyén keresztül és ezek az interakciók nagyon sok oldalról árnyalták a véleményem. Eddig több, mint száz nővel beszélgettünk az epizódokban, ennél is több hallgatónkkal, és ez a szám egyre csak nő. Úgy érzem, ennyi perspektíva megismerése a folyamatos épülésemre van.”
Lili


Hanna: “Nekem nagy bátorságot adott a műsor, hogy oda kell állni névvel és hanggal, és tudatosan kell ezekben az interakciókban részt venni. Ezek csodálatos találkozások amik nagyon feltöltenek minket. Mi mindenkinek ajánljuk, hogy beszélgessenek minél többet olyanokkal, akiknek hasonló a véleményük és olyanokkal is akiknek szögesen eltérő. Erről is szól a Vénusz Projekt, mert elengedhetetlen, hogy kommunikáljunk egymással és tanuljunk egymás tapasztalatairól.”

007 18

Mire számíthatunk tőletek a jövőben? 

Hanna:  “Mi ezt szeretnénk nagyon sokáig csinálni, rengeteg epizód van tervben és kisebb alprojektek, de most nem szeretnénk ezt a láncot nagy változásokkal megtörni. Egyelőre a Vénusz Projekt ebben a formájában teljes és a visszajelzések is azt mutatják, hogy ez így jó. Ezért mi folytatjuk a munkát, és epizódról epizódra hozzuk a beszélgetéseinket érdekes nőkkel, nem csak nőknek érdekes témákról!

 
A Vénusz Projekt legújabb epizódjában a cukrászlány sztereotípiáról beszélgetnek a lányok Szalai Dórával, a Chez Dodo ötletgazdájával.

 

Interjút készítette: Kocsis Alexa
Képek: Léa Fiterman


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák