,,It’s ridiculous to pretend we can stay young forever” – A méltóságteljes öregedésről

Napjainkban egyre élesebb viták folynak a szépség kérdése körül. Mit jelent ma szépnek lenni? A divat- és kozmetikai ipar, a tökéletes celebvilágot bálványozó társadalom és a média egyre erősebb nyomást gyakorol, egyik nemet, korosztályt sem kímélve. Már nem csak a konfekcióméretről vagy egy „szimpla” botoxról van szó, hanem olyan extrém beavatkozásokról, mint az intim plasztika vagy a Barbie-külső műtéti úton való kivitelezése.

Ezek mind azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy jelenlegi külsőnk nem elég szép vagy kívánatos. Úgy tűnik, a természetes szépség és a méltóságteljes megöregedés fogalmai végképp kimentek a divatból. Nem szabad azonban elfeledkeznünk azokról az ikonikus karakterekről, akik soha nem idomultak az aktuális szépségideálokhoz, és bátran vállalják ráncaikat. Bár nagyon különbözőek, egy valami szorosan összeköti őket: tökéletes humorérzékkel néznek szembe az élet akadályaival és az idő vasfogával. Nézzük, kik ők!

Diane Keaton

Woody Allen egykori múzsája, a bohém szépség utánozhatatlan karaktere soha nem félt attól, hogy magát adja. Személyisége és stílusa a végletekig egyedi, és olyan páratlan humorral éli életét, amelyet tanítani lehetne. Let’s Just Say It Wasn’t Pretty című könyvében őszintén beszél arról, milyen volt kilógni a filmipar által diktált brutális elvárások sorából, hogyan tudott mindig is önmaga maradni, és miért volt fontos, hogy merészen vállalja izgalmas stílusát és személyiségét. Kötelező olvasmány!

dk

Helen Mirren

A pimasz dáma a lepedőakrobatikára esküszik. Korábban bevallotta egy interjúban, hogy minden reggel kicsivel korábbra húzza a vekkert, hogy reggeli előtt is beleférjen egy menet. A többi „megfiatalító” trükkje is szigorúan ágyhoz kötött, a délutáni szundikálás nála elmaradhatatlan. Mirren tökéletesen elégedett magával, és nem aggasztják olyan apróságok, mint az életkor.

hm

Meryl Streep

Az ezerarcú színésznő – teljesen érthető módon – nők millióinak példaképe szerte a világon. Nemcsak szakmai sikerei miatt, hanem lenyűgöző személyisége, a női egyenjogúsági diskurzusban tett állásfoglalása és kortalan szépsége miatt is. Streep szerint a fiatalság titka az, hogy állandóan kihívásokat állít maga elé, és nem veszi túl komolyan magát. Abszolút követendő példa!

ms

Tilda Swinton

Ha valaki, akkor Tilda Swinton tudja, hogyan legyél eredeti, akár 20 éves vagy, akár 50. Az androgün szépség elképesztő ízléssel fűszerezi meg amúgy sem hétköznapi külsejét, és az eredmény mindig elképesztően hatásos. A művészetfüggő ikon imádja a smink transzformatív erejét, de gyakran választja a no-makeup megoldást is. A végletek embere, de senkinek nem állt még ilyen jól az extrém minimál.

ts

Susan Sarandon

A dögös vörös! Ha egy rövid anekdotával akarnánk összefoglalni Susan Sarandon öregedéshez való hozzáállását, elég csak elmesélni, hogy nem olyan régen, mikor arról kérdezték egy interjúban, hogy melyek azok a konvencionális szépségszabályok, amelyeket minden 50 feletti nőnek követnie kellene, csak annyit mondott, nem ismeri őket, így lehet, hogy már mindet megszegte. Kell ennél több bizonyíték, hogy a szépség az önbizalomból fakad, és semmi köze az évek számához?

ss

Képek: people.com, femfacts.com, pinterest.com

Idézet a címben: Helen Mirren

Legyél te az első hozzászóló!