Izzítsátok az ízlelőbimbókat! − TOP 5 hazai food designer

pesti2

Robbanócukorkának festő süti, és az egyensúlyi állapotát kereső hús? Senki ne lepődjön meg, de ezek nem egy mesekönyvből kimásolt szavak, hanem igazi food designerek és séfek tervezésében készült ételköltemények. Merjetek csak lentebb görgetni, garantáltan csorogni fog a nyálatok!

A gasztro design látványos fellendülésen megy keresztül hazánkban, melyre az elmúlt évek Design Hetének programkínálata is rámutatott. A 2015-ös programsorozat sztárvendége például a spanyol food designer, Marti Guixé volt, ráadásul sorra nyílnak a különlegesebbnél különlegesebb vendéglátóipari egységek, melyek szintén az igényes, már-már művészi tálalást tűzik ki zászlajukra.

food

Habár meglepőnek hathat, hogy egyesek rengeteg idő és energia árán próbálnak csak egyetlen pillanat erejéig kívánatossá tenni romlandó dolgokat, mindez mégsem logikátlan jelenség, ha jobban beleássuk magunkat a témába. Korunk gépei ugyanis manapság bármilyen tárgyat képesek előállítani (gondoljunk csak a gipszeket vagy egész házakat előállítani képes 3D-nyomtatásra), melyekben azonban gyakorta a legkevésbé sem érezzük a „gondoskodást”, a személyességet és emiatt különösebb emóciót sem váltanak ki belőlünk.

original_luscious-food-cravings-collection-by-ido-garini-finedininglovers

A gasztroforradalom (és az ezt magában foglaló DIY-kultúra) hívei érzelmeinken keresztül igyekeznek megfogni minket, és hát nem is tapogatóznak rossz helyen, hiszen (az alvás mellett) az étkezés a legfontosabb természetes örömforrásunk. Erre a hazai design szcéna is hamar rájött, így nem is meglepő, hogy egyre több keramikus és designer indul el itthon is ezen a még szinte járatlan terepen. Lássuk a gasztro őrület úttörőit!

Nedill food design

Matók Zsuzsi szerint a food design nemcsak művészet, hanem a természet megtestesülése is a tanyéron. Utóbbi ugyanis megteremti az alapanyagokat, neki „csak” valami meghökkentőt kell létrehoznia belőle.

matok

Ételkompozícióiba pár éve Bálint Sára és Kiss Sarolta divattervezők is beleszerettek, akik fel is kérték, hogy tervezzen kóstolókat kollekciójukhoz. Innen pedig nem is volt megállás saját saját vállalkozásáig, a Nedill food designig, melynek keretein belül Matók szabadon kísérletezhet a marcipántól kezdve a koktélokig az étkezés minden területével.

matok2

Near Earth Asteroids

Na jó, most csalunk kicsit, mert igazából egy önálló projektet emelünk ki, amely szintén Matók Zsuzsitól származik, ám mivel egyszeri, ugyanakkor kiváló ötletről van szó, ezért muszáj szót ejtenünk róla és elkülönítenünk a Nedilltől.

near

Matók pop-up kiállítása elsöprő sikert aratott a 2016-os Design Héten, melynek keretein belül kozmikus zene (ha létezik, ilyennek képzeljük) és pszichedelikus fényhatások kíséretében mutatta be az aszteroidák formáját idéző süteményeit. Ötlete már csak azért is mondható formabontónak, hiszen itthon először igyekezett egy tervező vizuális és audiális hatásokkal elmélyíteni vendégeit az ízorgiában. So much win!

nedill3

GOGA

Hogyan is lehet emlékeket megidézni édességeken keresztül? Utazhatunk-e az időben pár (meglehetősen ízletes) falatnak köszönhetően? Ezekre a kérdésekre kereste a választ (és találta meg) Góg Angéla food designer, aki gyermekkorunk ízeivel próbálta meg megidézni például a balatoni nyaralásainkat az Emlékek cukrászdája című pop-up kiállításával 2015-ben.

A GOGA édességeihez szinte hozzá sem merünk érni, olyan művésziek, de épp ez a szép a food designban: igazi műalkotásokat tömhetsz magadba!

goga

Pesti István

Habár korántsem food designerként hirdeti magát, mégsem hagyhatjuk ki felsorolásunkból Pesti István Michelin-csillagos séfet, aki konzulensként a MOME Abstract Nature projektjében is részt vett, mely a fine diningot és a kerámiatervezést állította párba egymással.

pesti

Pesti jelenleg egyébként a Platán étterem konyhafőnöke, és ételkölteményeitől leesik az ember álla (aztán természetesen hamar el is kezdi rágni vele a finomságokat).

pesti2

Molnár Gábor

A konyhamester, habár szintén nem a design területén mozog alapvetően (bár végtére is minden séf tervező, nemde?), szintén nyomós okkal került fel listánkra. Két éve az APLI Designnal fogott össze, hogy a legrangosabb gasztronómiai nemzetközi versenyen, a Bocuse d’Or-on vehessen részt.

apli

Az APLI tervezői elegáns tálalóeszközöket nyújtottak Molnár számára, ő pedig egy hazai formatalálmányt, a Gömböcöt álmodta meg rajtuk, csak éppen ehető formában, gyöngytyúkhúsból. A séf a 13. helyen végzett a döntőben, de ez kit is zavar, amikor ilyen őrületes kompozíciókra képes valaki?

molnar

Képek: Mohai Balázs, Design Hét, Nedill, bocusedorhungary, GOGA

Legyél te az első hozzászóló!