Jelenések a kutyakiállítások purgatóriumából – Martin Andersen zavarbaejtő fotográfiája

Egy fokkal a testépítő-showk felett, de még a gyerekszépségversenyek vadorzása alatt található kutyakiállítások a mai napig rendületlenül prezentálják az emberi személyiségtorzulások egyre szélesedő skáláját. Martin Andersen tíz évet töltött azzal, hogy Európát és Észak-Amerikát bejárva körbefényképezze a két kontinens legjelentősebb kisállatgáláit, megörökítve azok fura báját és járulékos őrületét együtt.

andersen7

A szürreálisan kedves és kedvesen szürreális pillanatokat szerette volna megörökíteni Martin Andersen, aki az ezredfordulót követően fényképezőgépével lényegében az összes jelentős észak-amerikai és európai kutyakiállításon képviseltette magát.

andersen4

A közel tízéves projekt eredményét Dog Shows című albumában bemutató fényképész saját elmondása szerint, szeretett volna a műtermi munkákból kiszakadva újra riporterré válni, „aki jelen van, megfigyel és elcsípi a pillanatot.”

andersen

Mikor Andersen 2004-ben, életében először látogatott el egy kutyakiállításra egyből érezte, jó helyen jár. „A lélegzetem is elállt, annyi utánozhatatlan karaktert, annyi valószerűtlen jelenetet láttam magam körül. Ugyan ellőttem egy-két kockát, azonban egész idő alatt inkább azzal voltam elfoglalva, hogy magamba szívjam ezt a kitekert és kívülállóként, számomra rettentően szórakoztató atmoszférát.”

andersen2

A fényképész állítja, elég időt töltött el a kiállítók közt ahhoz, hogy azok, a kutyáikkal való anyáskodására ne rácsodálkozzon, hanem elkezdje megérteni a mögötte álló okokat. „A gazdák többsége szinte gyermekeként kezeli ezeket a kutyákat, úgy öltözteti őket, úgy fésüli a szőrüket, mintha csak a saját véréről lenne szó.”

kutya2

Forrás: AnOther, Andersen M

Legyél te az első hozzászóló!