Metgala cover
Divat
2023. 05. 06.

„Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” - a tervező előtt tisztelgett az idei Met Gála


A divatvilág számára minden évben a legizgalmasabb vörösszőnyeges esemény a Met Gála, ami május első hétfőjén került megrendezésre. Ahhoz, hogy a gálán egy híresség a legjobban öltözöttek listájára kerüljön nem elég csodásan kinézni, hanem a ruhakölteményeknek illeniük kell az est tematikájához. 
Lássuk idén mit kínáltak!

A Met Gála helyszíne minden évben a Metropolitan Művészeti Múzeum New Yorkban, ahol az épület lépcsőjén a legnagyobb sztárok vonulnak fel, ám, hogy odabent mi történik, az szigorúan titkos, ugyanúgy ahogy a vendéglista is. Az est szervezője és elnöke 1995 óta Anna Wintour, aki minden évben kinevez maga mellé társelnököket, így az idei év házigazdái Penélope Cruz, Michaela Coel, Roger Federer és Dua Lipa voltak a Vogue főszerkesztője mellett. 

Metgala karlxanna


A gála egy adománygyűjtő esemény a Met Jelmezintézetének, melynek idei kiállítása a „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” nevet viseli. A kiállításon Lagerfeld darabok és rajzok megtekinthetők, de Andrew Bolton kurátor szerint nem egyszerű retrospektív kiállításra kell számítani, hanem egyedi módon került bemutatásra a tervező munkássága. A kiállítással együtt a Met Gála dresscode-ja is Lagerfeld körül forog, a vendégek az ő tiszteletére öltöztek fel. A legtöbben valószínűleg a Chanelhez kötik őt, de karrierje során több nagy divatháznak is tervezett, úgyhogy ismerjük meg munkásságát közelebbről.

Metgala young carl


Karl Lagerfeld 1933-ban született Hamburgban, de fiatalkorában Párizsba költözött családjával, ahol felfedezte divat iránti érdeklődését. Miután megnyert egy tervezői versenyt, Pierre Balmain asszisztenseként kezdett el dolgozni. Karrierje elején több márkának is dolgozott, mint a Jean Patou, Chloé, Valentino vagy Fendi. Amikor a Fendinek dolgozott egy modern irányzatot lehelt a márkába, ami akkoriban leginkább a szőrméiről és bőr termékeiről volt ismert. Ő tervezte a jól ismert FF logót is. A 80-as években jutott el karrierjének egyik legmeghatározóbb pontjához, amikor elkezdett a Chanelnek dolgozni.

Metgala 02
Metgala 04


A Chanel a 80-as évekre már túljárt az addigi legsikeresebb évein, népszerűségéből is veszített. Coco Chanel halála után szükséges volt új, fiatalos energiát lehelni a márkába.
Így jött Lagerfeld, akinek első kollekciói nagy sikert arattak. Megtartotta a márka klasszikus stílusát, de enyhe modern csavart adott a daraboknak. Karl a 80-as évek során Coco Chanel 1920-as években készített munkáiból merített inspirációt és a márka védjegyeit vitte bele designjaiba, mint a gyöngyök, az aranylánc, a neutrális színek és a tweed anyag. 

Metgala 01


Ezzel ellentétesen a 90-es években más irányba terelte a Chanelt és a korábbiaknál szexibb, nőiesebb kollekciókat mutatott be. A szoknyák rövidebbek lettek és a színek élénkebbek. Kritika érte, hogy a márka eddigi célcsoportja nem fog tudni azonosulni munkáival, de ez nem jelentett problémát, ugyanis így új vevőkört tudott bevonzani. Lagerfeldet nem zavarta, hogy szembemegy Coco Chanel eszméivel, mivel ezáltal tudott új életet lehelni a márkába. 

Karl with modells

Nemcsak az új ruhák miatt kaptak hírverést bemutatói, hanem különleges helyszínei miatt is. Ötletes kifutókkal állt elő minden szezonban, mint a reptér, síparadicsom, vagy a párizsi Grand Palais. Saját divatmárkát is indított Karl Lagerfeld néven. 

Metgala karl
Metgala vonulas


A 2010-es években ismét megváltozott a Chanel megítélése: kevésbé volt modern és friss. Csökkentek a ruhák eladásai és fontos megemlíteni, hogy Karl Lagerfeld tett pár botrányos megjegyzést, aminek negatív visszhangja volt. A beauty, parfüm és kiegészítő termékcsaládok sikere továbbra is fennállt és azt meg kell hagyni,  Lagerfeldnek köszönhető, hogy az olyan termékeik, mint a Flap bag ikonikus divatkiegészítő státuszba kerültek. Karl Lagerfeld 2019-ben 85 évesen hunyt el.

Metgala old


Lagerfeld munkásságát ismerve a divatvilág izgalommal várta a Met Gála ruháit és hogy ki hogyan fog tisztelegni az egyik legnagyobb tervező előtt. A témát minden évben különböző módon interpretálják a hírességek és a csapat mögöttük. 

Mivel Karl mély hatást gyakorolt tervezők és modellek generációira, a vörös szőnyegen (vagy idén inkább a fehér szőnyegen) nagy volt a részvétel, és a sztárok a tervező legjobb terveiben jelentek meg.

Metgala old

Az idei vörösszőnyeg kulcselemeiként a fekete, fehér, piros színek, valamint gyöngyök uralkodtak, visszhangozva Lagerfeld klasszikus Chanel palettáját.


A márka számos archív darabja újra megjelent a Met-gála vendégein: Margot Robbie egy 1993-as ruhát viselt, amelyet egykor Cindy Crawford öltött magára, Nicole Kidman pedig abban az ikonikus tollas ruhában érkezett, amely a Baz Luhrmann rendezte romantikus Chanel No 5 reklámfilmben vált híressé 2004-ből.


Volt, aki teljesen egyedien közelítette meg a dresscode-ot, és Choupette macskaként jelent meg a gálán, így az idei szezon is kínált néhány emlékezetes és vicces pillanatot.

 

Írta: Lóránth Lili


Pscreative 27e579d1

HELLO, MI VAGYUNK A PS CREATIVE – DIVAT PR ÉS KREATÍV ÜGYNÖKSÉG BUDAPEST SZÍVÉBEN ÉS A PS MAGAZIN KIADÓJA 2010 ÓTA.

Rólunk

Referenciák