Kihagyhatatlan őszi kiállítások

Ősszel nemcsak a kötött pulcsiknak és forró teáknak érkezik el az ideje, de a nyári holtidőszak után a kulturális élet is felpezsdül. Szerencsére ezúttal is számos különleges kiállítás közül válogathatunk, ha a kortárs művészet impulzusára vágyunk, ráadásul egytől egyig kiemelkedően tehetséges alkotók darabjaival találkozhatunk. Hogy ne maradj le te sem az ősz legelképesztőbb tárlatairól, most megmutatjuk, merre keresd őket!

Kokesch Ádám: Fehér zászló

A szeptember elején nyílt kiállítás az alkotó legújabb munkáit mutatja be a Képíró utcai galéria két kistermében. Kokesch installációi az absztrakció és a geometria határán egyensúlyoznak, futurisztikusak, ugyanakkor merítenek a posztmodern magyar képzőművészet hagyományaiból is. Kiállítása a tőle megszokott módon teszi próbára vizuális érzékelésünket és humorizál – mélységes komolysággal. A hétköznapinak tűnő tárgyak (IKEA-bútor, nagyító stb.) közelebbről megnézve már cseppet sem olvadnának be környezetükbe egy családi házban, nézzétek csak!

Helyszín: Kisterem Galéria

Időpont: szeptember 7. – október 14.

kokesch_adam_untitled_2016_installation

Kazi Roland: Kicsiny falum

A Várfok Galéria egyik legújabb tagja immár másodjára bűvöl el minket: a mindössze 2014-ben végzett, rektori díjjal kitüntetett Kazi Roland szülőfaluját és a vidéki létet járja körbe a kiállított tárgyakon, grafikákon és egy videóinstalláción keresztül. Az identitást és származást taglaló tárlat középpontjában a cipő- és a házmotívumok állnak. Annak is érdemes ellátogatni ide, aki rég járt a Várfokban, hiszen a kiállításnak helyszínt adó Project Room az eddiginél is tágasabbá és különlegesebbé vált az őszkezdésre!

Helyszín: Várfok Project Room

Időpont: szeptember 10. – október 08.

Fotó: Kovács Kitti Zita

Fotó: Kovács Kitti Zita

ELEVEN Ősz – Egy művész, egy költő

Milyen az, amikor a képzőművészet és a költészet összetalálkozik? Kiegészítheti-e egymást két ennyire eltérő, mégis sokban hasonlító művészeti ág? A Bartók Béla Boulevard eseménye ezekre a kérdésekre keresi a választ az idén ismét megrendezésre kerülő ELEVEN ősz programsorozat keretein belül, amely a budai út kulturális életét hivatott fellendíteni. A szeptember 16-án megnyíló kiállításon a felkért elismert szerzők szövegei szoros kooperációban állnak a bemutatandó festményekkel.

Helyszín: Faur Zsófi Galéria

Időpont: szeptember 16. – 30.

21498_1024

Halász Károly: Magasles

Az Acb Galéria az őszt a Munkácsy-díjas alkotó, Halász Károly tárlatával kezdi, akinek Magasles sorozata látványosan tömöríti az alkotó életművére jellemző pontokat: az anyagokkal való kísérletezést a látómező felbontásával, illetve a sík-tér ellentét kidomborításával. A kiállítás egyedi lehetőséget nyújt, hogy a neves művész életművének talán legfontosabb darabjait közelebbről is szemügyre vehessük.

Helyszín: Acb Galéria

Időpont: szeptember 08. – október 27.

Fotó: Varga Somogyi Tibor

Fotó: Varga Somogyi Tibor

Péli Barna: Hangszigetelt Zoltán 9

A különleges cím különleges kiállítást is takar: Péli Barna szobrász darabjai egyszerre nyomasztóak és szatirikusak, miközben az antik szobrok kompozícióit idézik fel. A számos alkalommal antropomorf alakzatok a fényhatások összjátékával egy pillanat alatt magával ragadják a galériába érkezőket.

Helyszín: Trafó Galéria

Időpont: szeptember 09. – október 09.

14361207_1190405874333901_4041247799908664497_o

Szabó Dezső: Exposed

A Vintage Galéria a kortárs fotográfia egyik jeles támogatója. Ezúttal Szabó Dezső fényképeit állítják ki, akinek jellemző témaválasztásai közé tartozik a misztikum, illetve a természeti jelenségek, katasztrófák rekonstruálása. A bemutatott képek kihangsúlyozzák az alkotó messziről felismerhető stílusát, mely során a fényképészeti metódusok is megkérdőjeleződnek.

Helyszín: Vintage Galéria

Időpont: szeptember 09. – október 28.

Klára Hosnedlová és Igor Hosnedl: Red Riding Hood

A páros az egykori Osztrák-Magyar Monarchia helyszíneit mutatja be Josef Hoffmann, a szecesszió egyik alapítójának életútján keresztül, aki számos, mára építészet- és designtörténeti  jelentőségű alkotást hagyott az utókorra. A kiállítás visszatérő jelképe a (Piroska meséből ismert) vörös köpeny, amely mintegy narrációs szálként fut végig a képeken, rajta keresztül bemutatva a tervező életművét és a korabeli tereket, mialatt kortárs csavart csempész látómezőnkbe.

Helyszín: Horizont Galéria

Időpont: 2016. szeptember 06. – október 02.

Fotó: Lékó Tamás

Fotó: Lékó Tamás

Szerző: Borda Réka

Legyél te az első hozzászóló!