Kortárs művészettel köszöntöttük az őszt: ilyen volt az első Art Garden!

Szerencsére az ősz még várat magára, és nem kell hiányt szenvednünk a napsütéses órákban – így volt ez vasárnap is, amikor az Art Gardenen jártunk. A város ilyenkor még pezseg, rengetegen töltik az idejüket a szabadban, éppen ezért tűnt remek és – mondhatni – forradalmi ötletnek egy szabadtéren megrendezett kiállítás-vásár szeptember első hétvégéjén.

Vasárnap volt az Art Garden rendezvénysorozat első része, amelynek célja, hogy a műkedvelő közönséget megismertesse a fiatal, tehetséges képzőművészek alkotásaival. Nem mellesleg az itt szereplő munkákhoz igencsak jutányos áron juthatunk hozzá, miközben lazán iszogathatunk és beszélgethetünk az idei nyár egyik slágerhelyén.

IMG_8059

Az Eiffel tér centrális elhelyezkedésének hála a kiállítás-vásár egy tágabb publikumhoz szólt, ezzel pedig olyanokat is megszólított, akik eddig csak távolabbi aspektusból vizsgálták a képzőművészetet. Ugyanígy a bazár maga is központi helyet foglalt el a bár területén: az alkotásokat rácsos kordonokra erősítették, fa csipeszekkel egy kötélre akasztották vagy egy asztalon helyezték el őket, mindemellett pedig remek háttérzene szólt, amely egy sajátos miliőt teremtett. Mint befogadónak, egyből az az érzésem támadt, hogy ezzel is a művészet közelségére és elérhetőségére hívják fel a figyelmet.

IMG_8037

A piac elsődleges célja a magyar kortárs művészet és alkotóinak népszerűsítése, hogy a falainkon ne feltétlenül sablonos tucatképek lógjanak, hanem igenis merjünk nyitni a hazai művészet felé. Éppen ezért a kiállításon a festmények, fotók, szobrok és installációk sokasága mellett sokszorosított printekkel, egyedi grafikákkal, graffitikkel és nem utolsó sorban magukkal a művészekkel is találkozhattunk. A rendezvény számos élőzenei programmal is várta és várja a látogatókat minden hónap első vasárnapján. A piac különlegességéhez tartozik, hogy az itt megvásárolható képzőművészek alkotásai személyes, egyedi műalkotások, amelyek még egyetlen kiállítás bemutató anyagát sem képezték.

IMG_8003

A börzén résztvevő alkotásokat egytől egyig a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói készítik, az ő munkáik közül kerülnek ki a portékák egy válogatás keretében, ahol a beküldött portfóliókból szelektálnak – árulták el kérdésemre a szervezők. A jövőben a kiválasztás során különféle témákhoz is tervezik kötni a kiállítás anyagát, valamint az ötletgazdák szeretnék, ha az Art Garden kortárs piac havi rendszerességgel, hosszútávon hozzájárulna Budapest kulturális programjaihoz, integrálna egy új műkedvelő célközönséget és megszólítana minden művészetre fogékony kultúrafogyasztót. Az első felvonás tapasztalatai alapján szerintünk minden esélyük megvan erre.

IMG_8085

Ha szeretnétek nyomon követni a kortárs piac körüli eseményeket, csekkoljátok a ZSIRÁF oldalát!

Szerző: Gellér Anna

Legyél te az első hozzászóló!