„Kultúrát adni” – feltérképeztük a Premier KultCafét

Amikor 2014 márciusában bezárt a Vörösmarty Mozi, azt hittük, egy újabb budapesti kulturális zarándokhelyet vesztettünk el, és nem is gondoltuk, hogy a helyén egyszer egy még izgalmasabb projekt talál otthonra. Egy ideje azonban Facebookon követhettük nyomon, miként támad fel a kibelezett mozi és reinkarnálódik Európa legnagyobb fogyatékos-barát kulturális központjaként.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány által üzemeltetett Premier KultCafé március 10-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és amellett, hogy a már általunk is szemlézett Nem adom fel kávézóhoz hasonlóan megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatnak, valódi kulturális központként is funkcionál, számos izgalmas programmal és eseménnyel. De ne siessünk ennyire előre!

Az alapítvány működésének első fázisa 2012-ben indult Fogadj Örökbe Egy Macit program néven Kárász Róbert kezdeményezésére, aki egy újságcikkben olvasott arról, hogy Magyarországon körülbelül hatszázezer fogyatékkal élő felnőtt van, és mindössze a 10-12 százalékuk rendelkezik munkával. Az európai átlagot jócskán alulmúló számok keltette döbbenet lassacskán elhatározássá alakult benne, hogy valamiképpen változtatni kell ezen a helyzeten, és sablonosnak nem nevezhető formában realizálódott ez a szándék: egy jótékonysági aukció keretében híres emberek gyerekkori játékait, nevezetesen plüssmackóit árverezték el, a befolyt összegből pedig a fogyatékkal élőket támogatták.

A 2012 márciusában rendezett első árverés egyik kulcsfigurája Törőcsik Mari volt, aki olyannyira az ügy mellé állt, hogy alapítóként létrehozta az azonos nevű alapítványt. Az árverések állandó dátuma azóta december harmadika, a fogyatékosok világnapja lett, azonban az is nyilvánvaló volt, hogy nem elég megragadni az adománygyűjtő szinten, idővel létre kell hozni egy a fogyatékosok számára optimális munkahelyet. Aztán tavaly a véletlennek – vagy talán épp a sorsnak – köszönhetően lehetőség nyílt a megürült Vörösmarty mozi helyiségének átvételére és felújítására. Így vette kezdetét az egyéves munka, amely elvezetett a 2016. március 10-i premierhez.

Miközben a Premier KultCaféban Kárász Róberttel beszélgettünk az indulásról, egyszerűen csak kávézóként aposztrofáltuk a helyet, pedig annál sokkal többet rejt magában. Habár valóban egy kávézó megnyitása volt az alapötlet, a még ott kísértő mozis atmoszféra és a tágas beltér adottságai indokolták a helyiség sokrétűbb kihasználást. Végül egy pezsgő kulturális tér és gasztronómiai megállóhely hibridje lett az Üllői utat és a Baross utcát összekötő átjáróból, érdekes építészeti metaforaként utalva a Premier KultCafé hídszerű rendeltetésére, hiszen az egészségesek és a fogyatékkal élők világát kapcsolja össze.

Vendéglátóhelyként három pillérre épül az önkiszolgáló rendszerű pult koncepciója: természetesen magába foglal egy klasszikus kávézót, továbbá egy tejivó részleget Cserpes tej- és pékárukkal, valamint saját készítésű szendvicsekkel és salátákkal, mindez pedig az esti órák igényeihez igazodva egy bár résszel egészül ki. Itt jutnak szerephez a megváltozott munkaképességű dolgozók, összesen hét személy, akiknek kiválogatását profikra, mégpedig a fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő Salva Vita Alapítványra bízták. Ők napi négy órában, egymást váltva, egy mentor segítségével dolgoznak az ép munkavállalók mellett, mindenki a saját képességeinek megfelelő feladatkörben. Emellett egy áprilisban nyitó bolt a másik platform, ahol kardinális szerephez jutnak a fogyatékossággal élők, ott ugyanis az általuk készített tárgyakat, termékeket lehet majd megvásárolni.

A két leszerelt moziteremből a kisebbik megmaradt eredeti funkciójánál, a vetítések pedig a Törőcsik Mari által megnyitott esten ma, április 1-jén indulnak. A nagyobb termet alakították át úgy, hogy képes legyen különböző rendezvények befogadására: a tervek szerint lesznek itt komolyzenei és akusztikus koncertek, felolvasóestek, tematikus fesztiválok, művészeti kiállítások, amik a fogyatékkal élők világára jellemzőek, sanzon estek, színházi produkciók, bábelőadások, gyerekprogramok, valamint az elképzelések között van esélyegyenlőségi konferenciák tartása is. Az ambiciózus programterv jól jelzi, hogy igyekeznek a kultúra teljes spektrumát lefedni, hiszen missziójuk, hogy kultúrát adjanak az embereknek, lehetőleg minél többfélét, és az ismert fellépők mellett felkarolni az ismeretlenség homályában álló, ám annál tehetségesebb fiatal művészeket is.

Mindenkinek javasoljuk, hogy személyesen tesztelje le a Premier Kultcafét, akár valamelyik eseményen való részvétel formájában, akár egy kávé, szendvics erejéig, és mindenképpen járuljon hozzá egy kötettel a kávézó nyilvános mini-könyvtárához!

Premier KultCafé
1085 Budapest, Üllői út 2-4. (bejárat a Baross utca 1. szám felől is)

Hétfő – péntek:  7:30 – 22:00
Szombat – vasárnap: 10:00 – 22:00

Képek: A Premier KultCafé Facebook-oldala

Legyél te az első hozzászóló!