L’ambition Masculine − Leonard Cohen, az évezred alkotója

Leonard Cohen kanadai dalszerző, énekes és költő az az ember, akit valószínűleg mindenki ismer, csak senki nem tud róla. Az ő szerzeménye a híres, sokak által feldolgozott − és talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, a mindenki által ismert − Hallelujah című dal. Eredeti, vagy éppen feldogozott változatban, de akár ebben a pillanatban is el tudná énekelni bárki, minimum a refrént. Ám Cohen ezen túl is irtó sokat tett le az asztalra, nem véletlen hát, hogy ezúttal ő a mi l’ambition masculine-ünk…

Cohen óriási hatást gyakorolt a zenei világra, főleg a ’60-as, ’70-es években. Egyedi hangja és sokatmondó dalai igazán különleges előadóvá varázsolták őt, számait pedig világszerte dolgozták fel híres előadóművészek − a legnépszerűbb magyar Cohen dalfeldolgozás minden bizonnyal Zorán Volt egy tánc című dala (Take This Waltz).

leonard-hand-in-pocket-photograph-by-michelle-clement

Az alkotó 1934-ben született Kanadában, lengyel-litván eredetű zsidó családba. Cohen egész életét vallásosan élte le, ugyanis családja a kohaniták (Áron, Mózes bátyja) leszármazottjának tekintette magát. Gyermekkoráról úgy nyilatkozott, hogy „nagyon messianisztikus volt”. Tizenévesen tanult meg gitározni, majd nem sokkal később alapított egy bandát is, melynek neve Buckskin Boys volt és főleg country-folk zenét játszottak. Első verses kötete egyetemi évei alatt jelent meg, 1956-ban.

leonard-cohen

Az igazi ismertséget azonban a második kötete, a The Spice-Box of Earth hozta meg neki öt évvel később Kanadában. Cohen egyébiránt nagyon szigorú munkamorált követett és visszavonultan élt. Az 1960-as évek elején Londonban lakott, egy kicsi, hideg szobában, ahol melankolikus verseinek nagy részét írta.

Első londoni fizetéséből egy Olivetti írógépet és egy kék Burberry esőkabátot vásárolt. A 25 éves Cohennek pontos elképzelése volt azzal kapcsolatban, hogy milyen közönséget szeretne magának, igaz, ekkor még alig volt neki. Hallgatósága soraiban vágy hajtotta fiatalokat, örök szerelmeseket és Platónban csalódottakat képzelt el.

Cohen Hydra szigetén

Cohen Hydra szigetén

Amikor elege lett a borongós Londonból, Hydra szigetére költözött, ahol később vett is egy igazi görögös fehér házat, melynek teraszán ülve (természetesen tudatmódosult állapotban) többször is várta, hogy találkozzon Istennel, de a vége általában csak egy jó kis másnaposság lett. Regényeket írt, melyek azóta magyarul is megjelentek: A kedvenc játék és Szépséges Lúzerek címmel. Ez utóbbi mellesleg kezdetben erős nem tetszést váltott ki nyílt és szókimondó szexuális tartalma miatt.

Itt ismerkedett meg nagy szerelmével, a norvég Marianne Ihlennel, aki azonnal és visszavonhatatlanul magával ragadta Cohent. Nyolc évig jártak, mely idő alatt Leonard New York és Hydra között ingázott, aki idő közben elkezdte zenei karrierjét is építeni. Hiába voltak végzetesen egymásba zúgva, nem tudtak együtt maradni, mert Marianne féltékenysége (mely nem volt teljesen alaptalan) megkeserítette viszonyukat.

Marianne Ihlerrel

Marianne Ihlennel

Később egy interjúban így emlékezett vissza: „Szent Isten! Minden lány csak úgy lihegett utána. Már olyan messzire mentem, hogy a küszöbén voltam annak, hogy megöljem magam miatta.” Útjuk a sorozatos konfliktusok következtében végül különvált egymástól, de jó barátságban maradtak. Cohen múzsája mindig Marianne maradt, akit a rajongói jól ismerhettek, ugyanis több dalban felcsendül a neve (So Long Marianne) és második albuma (Songs From a Room) borítójának hátlapján egy fénykép is található róla, mely közös hydrai házuk nappalijában készült.

cohen-gitar-1

Első albuma 1967-ben jelent meg Songs of Leonard Cohen címmel. Ekkor már Amerikában lakott, mert úgy gondolta, hogy dalszerzői és énekesi pályafutása itt teljesedhet ki. A Columbia Records képviselője figyelt fel rá, aki többek között Bob Dylan, Billie Holliday és Bruce Springsteen producere is volt. Cohen hamar a dalszerzők dalszerzője lett. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Collins, James Taylor vagy Willie Nelson. Két gyermeke született az 1970-es években (Lorca és Adam) Suzanne Elrodtól, de valójában sosem állapodott meg egyetlen nő mellett sem.

page

Leghíresebb és minden bizonnyal legtöbbször feldolgozott dala, a Hallelujah 1984-ben jelent meg Various Positions című lemezén, mely meglehetősen vallásos témákat jár körül. A Columbia Records ezt az albumot azonban nem adta ki Amerikában, mivel az elmúlt években visszaesett Cohen népszerűsége.

Cohen 1994-ben visszavonult egy Zen központba, ahol a következő 5 évet a világtól elzárva töltötte. Szerzetessé szentelték és felvette a Jikan nevet, melynek jelentése „csöndes”.

Portrait de leonard Cohen

2007-ben indult turnéja összesen öt évig tartott, 380 koncertjével bejárta az egész világot. Még Budapestre is ellátogatott, ahol teltházas koncertet adott a Papp László Sportarénában.

Legújabb és egyben utolsó lemeze − melynek producere fia, Adam volt − 3 héttel halála előtt jelent meg You Want It Darker címmel, melyet a The Open Culture magazin online is elérhetővé tett, így tisztelegve a művész előtt. Októberben a New Yorkernek adott interjújában elmondta, hogy eleinte úgy tervezte, örökké fog élni, de már készen áll a halálra. 82 évesen, 2016. november 7-én, nagy szereleme, Marianne halála után 4 hónappal hunyt el, akitől így búcsúzott levelében: „Igazán öregek vagyunk, már annyira, hogy testünk darabjaira hullik szét és úgy érzem, hamarosan megyek utánad. Ha hátra nyújtod a kezed, szinte már érezheted az enyémet mögötted […]. Végtelenül szeretlek, találkozunk az út végén.”

cohen-gitar1

Halálának hírére számos neves zenész kifejezte megdöbbenését.

„Sokunknak Leonard Cohen volt a legnagyobb zeneszerző mind közül. Teljesen egyedi volt, olyan, akit lehetetlen utánozni, mindegy milyen erősen próbálkozunk. Igazán nagyon fog hiányozni” – Nick Cave.

„RIP Leonard Cohen. Az egyik legnagyobb, legmélyebb és legbölcsebb ember, aki megajándékozott minket a dalaival” – nyilatkozta Tom Morello.

„Testvéreidre ne dobj több követ” – fűzte hozzá Lady Gaga.

„Édes Istenem, ne. A sötétség most még sötétebb lett. Egy csodálatos ember, csodálatos lélek. Nyugodj békében, Leonard” – Moby.

Forrás: newyorker.com, rollingstone.com

Képek: newyorker, Pinterest

Szerző: Borbás Anna

Legyél te az első hozzászóló!