L’ambition Masculine: Vincent van Gogh

vangogh

Vincent van Gogh ma az egyik legkedveltebb és leghíresebb festőművész, ellenben a saját korában megvetették, kinevették őt. Rövid élete során csupán egyetlen művét tudta eladni – biztosan csodálkozva látná, hogy jelenleg több festményét is a világ legdrágább alkotásai között tartják számon. Mára pedig nemcsak a művei, hanem a személye is érdekessé vált a közönség számára, több művészt és művészeti ágat is megihletett, melyekben megelevenedik a holland mester személye.

A posztimpresszionista festőművész 1853-ban született Hollandiában, és 1890-ben hunyt el Franciaországban. Rövid élete során rengeteget festett, de sajnálatos módon képeinek egy része megsemmisült. Van Gogh leginkább önarcképeket, tájképeket és csendéleteket készített, művein ugyanúgy megjelenik az idilli Provence, mint az emberi sorsok nyomorúsága. Kortársai kinevették, megvetették, nem ismerték el munkásságát, halála után pedig több művét kidobták, esetleg újra felhasználták mint vakrámát (a festővászon felfeszítésére szolgáló eszköz).

Van Gogh szobája Arles-ban (1889)

Van Gogh szobája Arles-ban (1889)

Korai halálát, feltételezett öngyilkosságát máig rejtélyek övezik, a kutatók a mai napig nem értenek egyet az esetet illetően. A korabeli orvosok epilepsziát állapítottak meg, de a legújabb kutatások eredményei cáfolják, hogy ettől szenvedett volna. Nem, az aktuális verzió szerint valószínűleg zöldhályogot diagnosztizálhattak nála, ami akkoriban gyógyíthatatlan betegség volt, és elkerülhetetlen vaksággal járt. Minderre a festmények színeiből következtetnek, melyek egyre sötétebbek lettek, valamint a látászavar egyéb formái is fellelhetőek bennük. Sejthető, hogy ez a betegség vezetett van Gogh depressziójához, majd öngyilkosságához is.

Most pedig vegyük szemügyre a festő leghíresebb műveit!

Krumplievők (1885)

Van Gogh egyik legnagyobb felháborodást keltő képe a Krumplievők volt. Nem szépített a művészet kedvéért, a valóságot örökítette meg, a festményen látható parasztok fáradtnak, koszosnak tűnnek. A kép által kiváltott visszhang annyira negatív volt a festmény megjelenésekor, hogy van Gogh távozni kényszerült Hágából, ahol akkoriban élt.

vangogh1

Napraforgók (1888)

A művész összesen hét napraforgós képet festett, melyek közül ez vált a leghíresebbé. A történet szerint egyik barátja megírta, hogy látogatóba érkezik hozzá, ezért a háza szegényes körülményeit ezekkel a képekkel szerette volna kicsit megdobni. A hét képből sajnos csak öt tekinthető meg, melyeket a világ különböző pontjain őriznek. A további két festmény egyike egy milliárdoshoz került, aki azóta is féltve őrzi a kincset, az utolsó pedig megsemmisült a második világháború alatt, amikor Japánt lebombázták.

vangogh3 vangogh2 vangogh4

Önarcképek (1886-1890)

Összesen 35 önarcképét ismerjük van Goghnak, az évek során számos teória született arról, hogy miért festett magáról ennyi képet. A legtöbben úgy vélik, azért, mert az abszintfüggősége miatt kiállhatatlan volt, így senki nem akart neki modellt állni. A legismertebb, az Önarckép levágott füllel az idegszanatóriumban készült, ahova 1889-ben feküdt be.

vangogh5 vangogh6

Íriszek (1889)

Az Íriszeket szintén az idegszanatóriumban festette. Ma a világ egyik legdrágább festményei között tarják számon, összesen 110,7 millió dollárt ér, ami átszámítva több mint 33 milliárd forintot jelent.

vangogh7

Templom Auvers-ben (1890)

Az 1890-ben készült Templom Auvers-ben van Gogh egyik utolsó alkotása. Itt már inkább a sötét színek dominálnak, ami a betegsége súlyosbodásának tudható be. A gótikus stílusú, kétoldalt két román stílusú kápolnával rendelkező templomról készült mű egyébként a popkultúrában is jelentős, többek között a Doctor Who egyik epizódjának is ez a festmény a főszereplője.

vangogh11

Varjak a búzamező felett (1890)

Vincent van Gogh személyisége és életútja sokakat megihletett, Akira Kuroszava 1990-ben készült Dreams című filmjében például Martin Scorsese játssza a művészt. A nyolcepizódos alkotás Varjak című részében – nem meglepő módon – a Varjak a búzamező felett című festményében köt ki a mester.

vangogh9

Napraforgófestő Vincent portréja (1888)

Habár Vincent Van Gogh éltében nem volt elismert művész, az utókor számára mégis az egyik leghíresebb festőként maradt meg. Elsőként a németek rendeztek a képeiből kiállítást, mely nagy visszhangot keltett, ezért egyre több művét tárták közönség elé. Hagyatéka jelenleg nagyjából 850 darab képből áll, melyhez körülbelül hasonló mennyiségű rajzot, skiccet is hozzáadhatunk. Ez a szám kiemelkedően soknak számít, pedig az elpusztult darabokat még nem is tartalmazza.

vangogh10

Szerző: Diósi Szilvia

Legyél te az első hozzászóló!