Let us help you: 10 tipp a karrierépítéshez

Az első lépés mindig nehéz, főleg ha karrierépítésről van szó, viszont nagyon is meghatározó lehet hosszútávon. Sokan könnyedén beleesnek abba a hibába, hogy hamar elkényelmesednek és kitartanak egy olyan pozíció mellett, amelyet a már megszokott, bevett rutinnal tudnak csinálni. Habár többre lennének képesek, mégis maradnak a régi állás mellett… Ugye te nem akarsz ilyen lenni? Íme 10 lépés, hogy a karrierépítés mesterévé válj!

1. Egyszerűsítsd az önéletrajzod!

Minden felesleges információ rossz fényben tüntet fel. Gondold végig, hogy mi az, ami biztosan nem érdekli a munkáltatód (például az általános iskolád) és töröld is le azonnal. Az egyértelmű skillek, mint például a Microsoft Word megemlítése sem célszerű. Ki ne tudná használni?

sylvie_1-o

2. Gondold újra online jelenlétedet!

Egy dolog biztos: minden munkáltató rád fog keresni Google-on. Ha vállalhatatlan szelfiket talál rólad a neten, nem biztos, hogy továbbra is olyan szimpinek fog tartani, mint az interjún. Az online jelenléted kulcsfontosságú a karriered szempontjából, így biztosítanod kell, hogy professzionális fényben tűnsz fel a világhálón. Ha már van weboldalad, ne felejtsd el időnként frissíteni, ha pedig nincs, itt az idő csinálni egyet! Egy egyszerű blog lehet a tökéletes választás, ahol a saját ízlésed szerint reprezentálod munkásságodat. (Ugye nem kell mondanunk, hogy a LinkedIn regisztráció kötelező?)

3. Networking!

Azaz ismerd meg a munkatársaidat, hiszen soha sem tudhatod, hogy kik vesznek körül. Menj el kávézni azzal a visszahúzódó lánnyal az irodából – semmi mást nem kell tenned, csak érdeklődni. Az emberek mindennél jobban szeretnek magukról beszélni, te pedig mindenkitől tanulhatsz valamit. És a legjobb: lehet, hogy ez a lány egyszer CEO lesz egy nagy cégnél. A munkahelyen a legegyszerűbb a networking.

 4. Soft skillek!

Egy fiatal és kezdő munkavállalótól nem várnak hard skillt, azaz komoly szakmai tudást. Ami igazán fontos, az a soft skillek fejlesztése és hangsúlyozása. A legtöbb munkahelyen alkalmazkodó, összeszedett, rugalmas, magabiztos, csapatjátékos, kezdeményező típusú embereket keresnek, és ha ezek tulajdonában vagy, te lehetsz a főnyeremény!

devil-wears-prada-1024

 

5. Inspirálódj!

A LinkedIn sokkal több, mint egyszerű közösségi oldal. Kis odafigyeléssel könnyedén megtalálhatod az embereket, akik fellendítik a karriered. Próbálj minél több időt online tölteni és keresd meg azokat az embereket, akik inspirálnak és akikké válni akarsz egy nap. Tanulj a karrierük alakulásából, és kérd meg őket, hogy találkozzanak veled. Semmit nem veszíthetsz, sőt! Lehet, hogy egy végtelenül hasznos találkozóban lesz részed.

6. Feszegesd a határaidat!

Ötletelj! Nem mindig kell komolyan venni azt a munkaköri leírást… A brainstorming, a javaslattétel és egy kis extra munka lenyűgözheti főnöködet,  téged pedig csak előrébb röpíthet a karriered szempontjából. Az freelancerekkel is ez a helyzet: az a plusz munka fog kiemelni a tömegből, amiről nem írnak a munkaköri leírásban…

7. Konfrontálódj!

A konfliktusoktól való félelem akadályozza a sikeressé válást, szóval próbáld meg elengedni! Ha félsz szembesíteni embereket, az azt jelenti, hogy nem állsz ki magadért. Ha pedig félsz a szembesüléstől, soha nem fogod megérteni, hogy a negatív visszajelzés sokszor pont olyan hasznos, mint a pozitív. Szóval tedd túl magad rajta!

 

 8. Térj el a sémáktól!

Ahelyett, hogy közhelyes, sablonos jelentkezést írsz, gondolkodj kreatívan. A rideg, hivatalos hangnemtől eltérve, egy kis személyességet csempészve az e-mailbe, könnyebben meggyőzhetsz bárkit. Egy másik problémás terület a motivációs levél: ne arra fókuszálj, hogy az állás hogyan segítene neked megvalósítani céljaidat, hanem hogy te miért lennél tökéletes a pozícióra. Kreatív megoldása a dolognak, ha arról írsz, hogy hogyan szeretnéd előrébb vinni a céget az állás betöltésével.

gracecoddington-fashion-quote

9. Hitelesség!

Túl sokan gondolják azt, hogy csak úgy kaphatnak meg egy állást, ha azt mondják, amit a munkáltató hallani akar. Ez nem túl jó stratégia, hiszen a testbeszéd könnyedén leleplez bárkit. Sokat veszíthetsz hitelességedből, ha mindazt, amit mondasz egy ideges mosoly és nyugtalanság kíséretében teszed, melyek egyértelműen jelzik, hogy természetellenes számodra a szitu. Többre mész egy kis őszinteséggel és magabiztossággal!

10. Beszélj a céljaidról!

Ha pontosan tudod, hogy mik a céljaid és arról is van fogalmad, hogyan érd el őket, akkor mondd el mindenkinek! Próbáld meg elérni, hogy az irodában mindenki tudja, hogy hol látod magad tíz év múlva. Minél többen Uhallják céljaidat, annál valószínűbb, hogy valamilyen szerencsés véletlen folyamán rád találnak a lehetőségek.

 

Képek: the-toast.net

Legyél te az első hozzászóló!