Libabőr és betétdal egy drámai élethez – Benus Dániel a Sounds Like PS-ben

Benus Dániel tervezőként nem csak a Szegedi Kata saját márkájának kettes számú frontembere, de a hazai férfidivat meghatározó alakja, akinek munkáiban egyszerre van jelen a mindennapi elegancia és a posztmodern. A fiatal ruhatervezőt a Sounds Like PS legújabb epizódjában többek között a tinédzser kor ősrobbanásáról, divat és elektronikus zene szerelemgyerekeiről és saját vígjátéksorozatáról is kérdeztük.

Hogyan tudnád a divatipari munkásságod egyetlen zenei műfajban összefoglalni?

Ugyan többféle műfajt hallgatok, ám azt hiszem, az elektronikus zene az, amely leginkább a munkámhoz kötődik. Jelenleg talán a downtempo a favorit. A műhelyben töltött idő részben arról is szól, hogy a legújabb albumokat hallgatom vagy éppen régi nagy klasszikusokat fedezek fel újra és újra. Katával (Szegedi Kata, a szerk.) szinte minden héten mutatunk egymásnak valami újat, olyan nincs, hogy csendben dolgoznánk. Talán ez is hozzátartozik az alkotói folyamathoz. Azt gondolom, hogy az elektronikus zene egy bizonyos szabályrendszerre felépített struktúra, amelyet nem csak jól esik hallgatni, de párhuzamot lehet vonni közte s egy-egy komplexebb ruhadarab elkészítése közt, mivel mindkét műfaj az rengeteg apró alkotóelemből áll össze, melyek a végén egy harmonikus vagy épp diszharmonikus egésszé állnak össze.

Mi az eddigi legfurcsább, egy konkrét dallal összekapcsolható élményed?

Furcsának annyira nem nevezném, de tisztán emlékszem arra a pillanatra, mikor megismerkedtem az alternatív zene fogalmával. Középsuli első éveiben még eléggé szegényes zenei ízléssel rendelkeztem, egészen addig, amíg a húgom akkori barátjának Four Tet DVD-je valahogy ki nem kötött a szüleim lakásában. Gyakorlatilag egész nap ugyanazokat a videókat pörgettem tátott szájjal, újra és újra. Emlékszem, ez a zene számomra egyszerre tűnt visszataszítónak és vonzónak, plusz  biztosította azt a bizonyos meg nem értettség-érzetet, amely aztán még misztikusabbá vált az egész történet.

Milyen hangszereket gyűjtenél a legszívesebben?

Ütős hangszereket, főleg dobokat. A Whiplash című film alatt legalább tízszer lettem libabőrös, de egy FKA Twigs koncerten is hasonlót éreztem, bár ott inkább a hangzástól magától. Sokszor azok a számok fognak meg leginkább, ahol az ütemek érdekesebben állnak össze a megszokottnál, mondjuk elsőre teljesen szabálytalannak tűnnek és idő kell ahhoz, amíg értelmezni tudom őket.

 

Ha valaha is sitcomot készítenének a mindennapjaidból, milyen betétdallal lennél elégedett?

Kindnessnek ez a száma szerintem tökéletes lenne, szerintem elég betétdal-hangzása van sőt, még a klip is kicsit arra hajaz. A szöveg talán kissé drámai, de jobban belegondolva, drámában nálam sincs hiány.

Szerző: t

Legyél te az első hozzászóló!