Magyaros glam-trash egyenesen Brazíliából

pk2

Pol Kurucz képei lendületesek, vibrálóak és bombasztikus erőt sugároznak: épp, mint a rajtuk keresztül megjelenített nők. Ennek ellenére a brazil társadalom és a gyengébbik (?) nem megbecsültsége olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől, pláne ha a színes bőrűekről van szó − erre pedig Kurucz kíméletlenül rámutat… 

A Rio de Janeiro-i Kolor Collective azt tűzte ki céljául, hogy minél teátrálisabb és sokkolóbb eszközökkel mutassa be a fekete nők egyenjogúsági küzdelmeit Brazíliában. A hat fős csoportot a francia-magyar származású Pol Kurucz alapította 2015-ben, habár már 2011-ben felbukkantak Budapesten mind programsorozatok, mind egy szórakozóhely képében.

pk8

Kurucz pár hónapja költözött ki a dél-amerikai országba, ahol amellett, hogy teljesen megbabonázta a régió sokszínűsége és vibrálása, a nők előnytelen társadalmi helyzetét is megdöbbenten tapasztalja.

A színes bőrű nőknek ugyanis nap mint nap el kell viselniük a velük szemben tanúsított rasszizmust, kirekesztést és legfőképpen a gyűlöletet (misogyny), mely ellen a brazil kormány nem sokat tett az elmúlt években.

pk9

Úgy tűnik azonban, hogy olyan mozgalom van kibontakozóban, mely a rendőrségi brutalitás, a családon belül erőszak, a szexuális zaklatás és az előítéletek megszüntetésén dolgozik. A Kolor Collective is e törekvés képviselőjének vallja magát szatirikus, sztereotip, a glam-trash esztétikáját követő képeivel, melyeken draq királynők, modellek és művészek egyaránt megjelennek.

kurucz

A fotográfus alkotásai elismerő szavakat váltottak ki a brazil (és a nemzetközi) művészeti szcénából, hiszen a humorizáló, színes kompozíciók mégis látványosan domborítják ki a régió cseppet sem szimpatikus, patriarchális arcát.

pk3

Kurucz nem mellesleg a családi dogmák megkérdőjelezése és a melegházasság mellett is felemeli a hangját, mely szintén kirajzolódik fotósorozataiban. Hajrá, Pol!

pk6

pk

pk4

pk2

Képek: The Guardian

Legyél te az első hozzászóló!