Már csak egy hétig lehet szavazni a Libri irodalmi díjának jelöltjeire

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A 2015-ben megjelent, előírásoknak megfelelő 182 tény- és szépirodalmi művekből 60 közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki az a 10-es lista, amiből a zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobbat.

A tavaly megjelent szép- és tényirodalmi művekből 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyve került a listára. A színes és változatos szép- és tényirodalmi könyvtermésből 2016 februárjában 60 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, melynek jó szívvel adná át idén a díjat. Az így létrejött tízes listából pedig a tavasz folyamán az 5 tagú zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, mely májusban első alkalommal kapja meg a nívós elismerést: a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

Libri_irodalmi_dij_zsuri2016_kis

A zsűri

A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató. A zsűri moderátora Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő és riporter. A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azt vagy azokat, melyek 2016-ban elnyerhetik a díjakat:

Bartis Attila: A vége (a könyvről írt cikkünket itt találjátok)
Dragomán György: Oroszlánkórus
Esterházy Péter – Szüts Miklós: A bűnös
Forgách András: Élő kötet nem marad
Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan
Réz Pál: Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
 Térey János: A legkisebb jégkorszak
Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok

A közönség május 4-ig tud szavazni a Libri oldalán, a szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami az irodalmi díj 10 döntős könyvéből áll össze.

 Fotók: Egyed Péter

Legyél te az első hozzászóló!