„Nem kell mindenkit meggyőzni” – Jónás Vera interjú

A sikerhez vezető első lépés a belátás – Jónás Vera nem foglalkozik a popszakma a női előadókkal szemben támasztott elvárásaival és vallja, a szélmalomharc soha nem válhat opcióvá. A frissen Fonogram-díjassá vált énekesnő a PS-nek adott villáminterjújában megélhető kritikáról, izzadó tenyerekről és tulajdon nőiességéről is mesélt.

Mi a legnehezebb feladata ma annak, aki Jónás Veraként éli az életét?

Felkelni korán reggel, még akkor is, ha aznapra nincs is biztos program.

Mekkora jelentőséget tulajdonítasz a zenélés során a hozzád elérő visszajelzéseknek?

Elsősorban attól függ kitől jön. Legyen szó akár a dicséretről, akár a kritkáról,  leginkább akkor gondolkodok el rajta,  ha nagyon erős érzelmet vált ki belőlem, mert akkor tutira dolgom van vele.

Mit jelent számodra a belátás és meddig vagy hajlandó elmenni, ha a saját igazadról van szó?

Erről lehet, hogy nem engem kellene megkérdezni. Szerintem képes vagyok elismerni, ha nincs igazam ugyanakkor, ha netán biztos is vagyok benne, hogy a másik téved, egy idő után hagyom a hadakozást. Nem kell mindenkit meggyőzni.

Mikor és hogyan jelentkezik nálad a lámpaláz?

Mind a mai napig minden koncert vagy más szereplés előtt, hányinger, gyomorgörcs, izzadó tenyér, kényszeres mozgás és krónikus fel-alá járkálás formájában.  A koncert előtt mindig kell pár perc magány.

Szerinted milyen képet kell sugároznia manapság egy női előadónak?

Leginkább olyat, amelyben jól érzi magát. Nem szeretnék és nem is tudnék általános ítéletet mondani. Én arra törekszem, hogy erős csaj legyek, aki fel meri vállalni azt is, hogy valamiben gyenge, emiatt azonban nem gondolja magát sem bénábbnak, sem kevesebbnek bárki másnál.

Hogyan változott az évek során a megítélésed a saját nőiességeddel kapcsolatban?

Elég pozitívan. Azzal együtt, hogy soha sem gondoltam nem-nőiesnek magam, egyre inkább tisztában vagyok a saját erősségeimmel és gyengeségeimmel.

Milyen szabályokat kell lefektetnie az embernek egy turné során ahhoz, hogy színpadképes maradjon?

Mindenkinek más. Nálam létfontosságú, hogy legyen némi C-vitamin, emellett igyekszem sok folyadékot inni, aludni a buszban és bulik után lehetőleg nem szétcsapni magam. Mindez persze gyakorlás kérdése: a legutóbbi erdélyi turnén például már elég fegyelmezettek voltunk.

Mennyire nevezhetőek egységesnek a hazai popszakmával kapcsolatos érzelmeid?

Semennyire, de ez talán így is van rendjén. Ha a művészet egységes lenne, rettenetesen unatkoznék.

Milyen potenciált látsz a tulajdon zenei emigrációd ötletében?

Elég nagyot, de ezt szerencsére sok zenekar elmondhatja magáról itthon.

Szerző: F.M.

Head: Talabér Géza

Legyél te az első hozzászóló!