„Neten olvasott bölcseletektől vagy varázslástól senki nem fog meggyógyulni” – Interjú a Pszichorendelés alapítóival

pszicho_uj_93

Pátyolgatás helyett mindenkinek arra a képletre van szüksége, mellyel képes saját maga megoldani az életét – Böhönyey Márta és Tóth Melinda annak reményében indította útjára Pszichorendelés című előadássorozatát, hogy tömegek számára elérhetővé tegyék pszichológiai szaktudásuk. A magánpraxisuk mellett tavasszal megjelenő, közös könyvükön is dolgozó párossal legújabb, a szakítás megoldásait körbejáró szeánszuk előtt tömegek terápiájáról, sarlatánokról és az alanyi jogon járó segítségről beszélgettünk. 

Hogyan kell viselkednie egy pszichológusnak, ha egyszerre nem egy, hanem több száz pácienshez beszél?

Böhönyey Márta: Előadás során nagyobb mértékben van szükség arra, hogy a közönségben ülő fejével gondolkodjunk, ennek pedig két oka is van. Nem tudunk semmit  a hallgatóságról, ezért előre kell átgondolnunk, hogy milyen kérdések merülhetnek fel bennük és hogyan tudunk választ adni azokra az előadás során. Ugyanakkor azonnali visszacsatolást sem kapunk a közönségtől, ezért igyekszünk minél pontosabban fogalmazni, valamint a téma kapcsán felmerülő tipikus tévhiteket, félreértéseket az előadás során eloszlatni.

Tóth Melinda: A terápiás munkára leginkább az hasonlít, amikor az előadás végén a közönség tagjai feltehetik kérdéseiket, melyekre ott helyben rögtönözzük a válaszokat. Szerencsére egyre gyakrabban kapunk olyan visszajelzést, miszerint gyorsan és lényeglátóan fogjuk meg a problémákat és adunk valóban használható tanácsokat.

B.M.: Abban is hasonlít a két helyzet, hogy egyformán igyekszünk hitelesek maradni: közvetlen, természetes stílusban, magunkat adva kommunikálni. Az előadások során nem törekszünk fölösleges showelemekre, körítés helyett a mondandónk erejével szeretnénk hatni.

Milyen társadalmi merítésből kerülnek ki az akváriumi Pszichorendelések hallgatói?

T.M.: A közönségünk nagy átlagban 20-40 év közötti, felvilágosultan gondolkodó emberekből áll. Egyébként azon sztereotípiákkal ellentétben, melyek szerint főleg nők érdeklődnek pszichológiai témák iránt, valójában mind az előadásaink, mind a magánrendelésünk közönsége körülbelül felerészben férfiakból áll.

Milyen alternatívát jelent egy ilyen szeánsz azok számára, akik valóban bajban vannak?

B.M.: Ez az előadás arra alkalmas, hogy gondolatot ébresszen, bizonyos kezelési eljárásokat bemutasson, ám az érdemi és tartós változáshoz az esetek többségében a szakemberrel folytatott terápiára van szükség.

Hogyan értelmezhető ma Magyarországon a pszichológiai prevenció fogalma?

B.M.: Intézményesített, széleskörű pszichológiai prevencióról mi nem tudunk. Ez is motivált abban, hogy a kevesek privilégiumának számító pszichológiai tudást közkinccsé tegyük, ezért kezdtünk bele elérhető áron ebbe az előadássorozatunkba, mellyel már több vidéki városba is sikerült ellátogatnunk,  és ezért jelentetjük meg várhatóan áprilisban a szintén emészthető ismeretterjesztésre törekvő könyvünket is.

T.M.: Sok hozzánk ellátogatótól kaptuk azt a visszajelzést, hogy nagy könnyebbség lett volna számukra, ha mindezt a tudást nem csak felnőttkorukban, véletlenül belénk botolva kapták volna  meg, hanem alanyi jogon, az iskolai oktatás részeként. Távlati céljaink között szerepel ez is.

Szakítás előtt, közben vagy után a leghatékonyabb egy, a hétfőihez hasonlatos előadás?

B.M.: Inkább úgy fogalmaznék, soha sem haszontalan: prevenció jelleggel szakítás előtt, a túlélés érdekében szakítás közben, a tanulságok levonása és a következő kapcsolat lehetséges nehézségeinek kezelése végett szakítás után.

Milyen helyezésnek örvendhet a párkapcsolati depresszió Magyarország pszichológiai problémáinak ranglistáján? Miért?

T.M.: Azért nem érdemes ilyen sorrendet felállítani, mert különböző tünetek mögött gyakran hasonló mozgatórugó állhat, miközben látszólag megegyező tünetek is keletkezhetnek eltérő okokból. Emiatt a tünetek leírásán alapuló diagnózisok nem sokat mondanak egy ember valós problémájáról, illetve arról sem, hogy mit kell tennie a gyógyulás érdekében.

A párkapcsolat tipikusan olyan fórum, ahol könnyen jönnek elő múltbeli sérüléseink. Olyasvalakinek is lehetnek nehézségei párkapcsolati téren, aki az élete egyéb területein alapvetően jól funkcionál, ezért ez a téma kitüntetett helyet foglal el az előadásainkban.

Milyen hibákat követ el leggyakrabban az átlagember, ha arról van szó, felkeres egy pszichológust?

B.M.: Egyrészt gond lehet, hogy az előítéletei miatt (például, hogy pszichológushoz csak bolondok járnak), nem kér segítséget vagy ha mégis, nem valódi szakembertől, hanem tudományosan nem megalapozott módszerekkel dolgozó sarlatánoktól. Mindannyian szeretnénk könnyen és gyorsan meggyógyulni, ezért fontos tudatosítani, hogy valós eredményeket neten olvasott bölcseletek, kétnapos kurzusok vagy varázslás útján nem lehet elérni.

Ebből okulva sokan jutnak arra, hogy minél hosszabb egy terápia, annál jobb, holott nem csak az instant eljárások hatástalanok, de a soha véget nem érő kezelések is azt jelzik, hogy nem elég jól adja át a tudását a terapeuta.

T.M.: Egy jól működő, segítő kapcsolatban ugyanis azt éljük meg, hogy fokozatosan önmagunk pszichológusaivá válunk, egyre inkább uraljuk az életünket, ismerjük a tipikus beidegződéseinket és ezek eredetét, átlátunk a ködös helyzeteken és képesek vagyunk konstruktívan reagálni az előttünk álló problémákra. Ezt pedig csak az a pszichológus segítheti elő, aki nem ad a szánkba vélt megoldást, nem pusztán pátyolgat, hanem aki olyan képleteket biztosít, melyeket aztán minden, a jövőben felmerülő helyzetben alkalmazni tudunk.

Böhönyey Márta és Tóth Melinda A szakítás pszichológiája című előadására február 13-án, hétfőn kerül sor a budapesti Akvárium Klubban.

Képek: Akvárium Klub

Szerző: Fielding Mellish

Legyél te az első hozzászóló!