Newcomers #15: Sáfrán Anett kerámiatervező

Korábban már írtunk a MOME Abstract Nature projektjéről, most pedig Newcomers sorozatunk következő interjúalanyaként szeretnénk bemutatni az ott felfedezett Sáfrán Anettet, aki kerámiatervezés mesterszakon  végzős a MOME-n. Villáminterjúnkban többek között fine dining készletéről, tervezési stílusáról és jövőbeli terveiről faggattuk. 

Kérlek mesélj az X % B, bauxit inspirálta fine dining készletről! Mi volt az alapötlet, a koncepció?

Gyermekkori élményem kibontakozásaként, inspirációm alapjául az elhagyatott gánti bauxitbányában történő séták és felfedezőutak szolgáltak. Számomra lenyűgöző a külszíni fejtések látványa és az ott fellelhető különféle bauxit kőzetek formája, vöröses színvilága. A kísérleti folyamatot bauxitkövek begyűjtésével kezdtem, célom volt megtalálni azokat a felhasználási lehetőségeket, amelyek a tálalóeszközeim kialakítását segítik elő.

tálaló2

A készletem három elemből áll. Megtalálható benne egy nagyobb űrtartalmú tál, amely alapanyagában bauxit- és porcelánkeveréket tartalmaz, egy olyan színezett porcelánból készült tálalóeszköz, amely a baxuit darabok reprodukálásából született, valamint a két tárgy keverékéből jött létre egy formavilágában és színében is egyszerű tál, amelynek különlegességét a kőzetszerű fenékszög adja. A hullámvonalas fal kialakításakor a bauxitbányában látható dombok formáját vettem alapul.

Fülbevalóidat szívesen viselnénk. Mikor kezdtél el ékszerekkel foglalkozni?

Körülbelül fél éve elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen lennék, ha ékszer lennék. Az idő nagy részében összekötve hordom a hajam, így a fülbevalók a kedvenc darabjaim, emellett ez az egyetlen olyan ékszer, ami nem zavar a munkában, hanem bármikor rajtam lehet. Eleinte csak színeket és formákat kerestem, majd azt vettem észre, hogy minden nap viselem valamelyik elkészült darabot. Sokan felfigyeltek rájuk, a pozitív visszajelzések mellett egyre több a vásárlási szándék is.

fülbevaló1

Van bármilyen jellegzetesség, ami minden tárgyadon megmutatkozik?

Tervezéskor arra törekszem, hogy a tárgyaim szerethetőek legyenek, kellemes látványt nyújtsanak a szemnek, valamint érintésre, felhasználásra csábítsanak. Jellememből fakadóan szeretem a szabályszerűséget, így a munkáimban mindig van valamiféle rendszer, kohézió, legyen szó a geometrikus alapelemek felhasználásáról vagy egy közös színvilágról.

Anyagból vagy formából indulsz ki, ha tervezésről van szó?

Eddigi munkáim során szinte minden esetben az alapanyag alá rendeltem a formát. Minden anyagnak megvannak azon sajátos tulajdonságai, amelyek meghatározzák azt, hogy milyen tárgyak létrehozására alkalmasabbak, milyenekre kevésbé – úgy gondolom, hogy minden anyag egyéni gondolkodásmódot kíván. Inspirációs forrásaim mégis nagyon szabadak és szélesebb művészeti  területet ölelnek fel, mert a materiális világon túl számomra fontos a hangulat és a mögöttes gondolatiság, a tartalom.

csészék1

Min dolgozol most?

Jelenleg a diplomamunkámon elkészítésén dolgozom, témája egy korábbi, experimentális betontárgy családom továbbfejlesztése (ez volt a Bangka című projekt – a szerk.). A beton elemek különlegességét az elkészítés technológiája adja, miszerint elasztikus textil öntőformák segítségével alakítok ki nagyon puha, habszerű formákat, így első ránézésre senki sem gondolná, hogy beton tárgyat lát. Jelenleg olyan köztéri bútorcsaládot tervezek, amely ezt az izgalmas csavart ismerteti meg a szabadidejüket eltölteni kívánó városlakókkal.

tumblr_np406fUkNq1tzeu7go4_r1_540

Hogy tetszik a nagyobb léptékű tervezés az eddigi, viszonylag kis méretű tárgyak után? Melyek a nehézségei, illetve a könnyebbségei?

Ez a fajta gondolkodásmód számomra új volt. Amikor nekikezdtem, azt vettem észre, hogy egy olyan határterületre érkeztem, ami nagyobb léptékű, mint a tárgytervezés, de kisebb, mint egy építészeti projekt. Tiszta lappal kezdhettem és ez a szabadság engedte meg, hogy kilépjek az eddig megszokott komfortzónámból, többek között ezt a frissességet megragadva fogtam hozzá a diplomamunkámhoz is. A kihívás számomra az, hogy megtanuljak ebben a dimenzióban is mozogni és megismerni magam ebben a szerepben tervezőként.

Mi a következő lépés diploma után?

Elsődleges célom egy külföldi tanulmányút a képességeim további fejlesztése céljából, majd a Budapesten történő letelepedés és egy stúdió kialakítása tervezőtársaimmal. Sokakkal ellentétben én itthon képzelem el a jövőmet, hiszek abban, hogy a fiatalabb generáció sokkal nagyobb szerepet tud és szeretne is adni az igényes designnak a jövőbeli Magyarországon. Az internet és az utazás könnyebbsége miatt azonban könnyen megnyílnak a határok, bárhol is él az ember, így nem félek az esetleges hazai sikertelenségtől.

csészék6

tálaló4

fülbevaló2

Anett kerámiái nemsokára kaphatóak a Wednesday Store-on!

Instagram: @anettsafran

Legyél te az első hozzászóló!