Emma Watson, mint vallás – mindent, amit mellekről és feminizmusról tudni akartál

Emma Watson a napokban ismét a feminizmus körüli nemzetközi – párbeszédnek olykor kevéssé nevezhető – fellángolás célkeresztjébe került. A Szépség és a szörnyeteg premierje kapcsán a Vanity Fair készített fotósorozatot a 26 éves színésznőről, aki – a modern feministákon mindent számon kérő internetes trollhadsereg szerint – “indokolatlanul” és “elveit meghazudtolva” villantott mell-részletet. De tényleg ellentétes lenne a női test és a feminizmus?

A Twitter-szféra hangadó trolljai Tim Walker fotóinak megjelenése után rögtön azzal támadták Emmát, hogy aki így tárgyiasítja magát, az nem lehet “igazi” feminista. Emma Watson melleinek sokakat összezavaró látványa azonban korántsem jelenti a feminizmus bukásának kezdetét – nem mintha egyetlen színésznőn múlna a globális mozgalom jövője. A harcot Julia Hartley-Brewer újságírónő robbantotta ki tweetjével:

„Emma Watson: Feminizmus, feminizmus… Jövedelmi különbségek… Miért is nem vesznek engem komolyan? Feminizmus… bla-bla-bla… Ó, amúgy itt a cicim!” Női szolidaritás és összetartás helyett ismét egy jó kis “ki-is-az-igazi-feminista” támadás, amely szerint egy “igazi” feministának nem szabad tudomásul vennie a testét, nem is beszélve az a felett történő szabad rendelkezésről.

A korai feminizmus egyik alapvető követelése, hogy ne tárgyiasítsák a nőket, ne egy testet lássanak bennük, hanem az eszük és a cselekedeteik alapján mérettessenek meg a társadalomban. Az agy mellett azonban mindenkinek van teste, és bármelyik figyelmen kívül hagyása az egyén egészét tagadja meg. A modern feminizmus egyik sarokköve éppen az, hogy minden nő maga dönti el, miként kíván rendelkezni a teste fölött, jelentsen ez garbó-hosszúnadrág, vagy melltartó-miniszoknya kombót otthon, a mozivásznon, vagy akár egy magazin címlapján.

Természetesen Emmát sem kell félteni, hiszen azonnal megvédte magát a BBC stábjának, a következőkkel zárta rövidre a vitát: „A feminizmus pontosan arról szól, hogy a nőknek van választási lehetőségük. A feminizmus nem egy bot, amivel a többi nőt lehet ütni. Ez a szabadságról, a felszabadításról, az egyenlőségről szól. Tényleg nem értem, hogy mi köze a melleimnek ehhez.” *drops mic* *Emma out*

Persze a Twitter szorgalmas madárkái azonnal újabb fogást találtak a színésznőn. Előbukkant ugyanis Tavi Gevinson 2013-as interjúja, amely egy részletét kiragadva azt sugallták, hogy Emma csak a saját melleivel kapcsolatban ilyen megengedő, míg Beyoncét anno elítélte feminista szövegei, és szexuálisan túlfűtött vizualitásának ellentmondásossága miatt. Azóta szerencsére az egész interjút újra megosztotta a színésznő, és kiderült, hogy erről szó sem volt: épp ennek a két dolognak a párhuzamos jelenlétét, ezt a kettősséget magasztalta a modern feminizmus jelentéskörében.

Ma viszont nemzetközi nőnap van, ami tökéletes alkalom arra, hogy mi is emlékeztessük magunkat az igazán fontos dolgokra. Azokra a dolgokra, ami nélkül a mozgalom soha, semmire sem fog jutni. Lányok! Ne azon versenyezzetek, hogy ki az “igazibb” amazon. Tartsatok össze, legyetek egymással szolidárisak, és harcoljatok együtt a céljaitokért. A fentebbi támadások pedig inkább a kritikusoknak, mintsem a kritizáltnak mutassanak tükröt: ha valaki azért nem tud komolyan venni egy nőt, mert látta a melleinek egy részét, az vajon melyikük számára szegénységi bizonyítvány?

Forrás: ELLE.com, Vanity Fair, DailyWire

Legyél te az első hozzászóló!