Nyílt háborút hirdettek Trump ellen a New York-i divathét tervezői

Ha valaki, akkor az Egyesült Államok 45. elnöke biztosan nem sorolható a világ legnépszerűbb emberei közé. Donald Trump megnyilvánulásai kampánygyőzelme óta talán még rémisztőbbek, intézkedései pedig olyan szinten abszurdak, hogy legtöbbünk számára egyre nagyobb rejtély, hogyan sikerült megnyernie a választásokat. A Trump-kormányzattal szembeni, államok szerte terjedő polgári ellenállás egyik nyílt frontja New York, ahol a férfi divathét résztvevői sem mulasztották el, hogy odamondjanak a hatalomnak.

Az, hogy a divattervezők többsége nem zárkózik el a politikai megnyilvánulásoktól, nem új dolog, azonban míg az elmúlt években legtöbben a nemi- és faji megkülönböztetések megszüntetéséért kampányoltak, idén kétségtelenül az anti-Trump mozgalom a befutó. A mágnásból lett politikus szexista megnyilvánulásai mellett olaj volt a tűzre a Trump beiktatását követő óriástüntetésre, a Women’s March-ra tett kijelentése is, melyben számon kérte a megjelenteket, merre jártak, amikor szavazniuk kellett volna. Az elnökség első heteinek dramaturgiai csúcspontja azonban az a rendelet volt, mellyel Trump azonnali hatállyal felfüggesztette az országba érkező menekültek befogadását, hét ország állampolgárait kitiltva ezzel az Egyesült Államok területéről.

trump

A hír hallatán a divatszakma is felhördült, mondván, az arab és közel-keleti országok munkaereje is elengedhetetlen a gyártási költségek kordában tartásához. Akadtak márkák, amelyek a látványosabb ellenállás mellett döntöttek, így az utóbbi időben több olyan bemutató is lezajlott, melyet bevallottan Amerika első számú embere inspirált.

Jonathan Anderson, a Loewe kreatív igazgatója például egy visszafogottabb, ugyanakkor szellemes módját választotta a kifutón való véleménynyilvánításnak: egyik modelljének hátizsákjára egy kisméretű mentőernyőt erősített.

A GmbH tervezőpárosának egyik tagja török, másik tagja pedig pakisztáni felmenőkkel rendelkezik, és elmondásuk szerint bőrszínük miatt már többször is kellemetlen helyzetbe keveredtek. Az idei őszi-téli bemutatójukon több etnikum modelljeit vonultatták fel, egyikük dzsekijét az ironikus „Randomly chosen” felirattal díszítve. Így hangzik ugyanis a hivatalos indoklása annak, amikor bármiféle nyomósabb indok nélkül alapos reptéri vagy határellenőrzésen kell átesnie egy-egy színes bőrű egyénnek.

fw2

Az R13 sokkal nyilvánvalóbb és provokatívabb üzenettel érkezett a New York Fashion Weekre. Az amúgy is ultramenő feliratokkal operáló márka emelte a tétet, s kollekciójuk darabjaira olyan, teljesen egyértelmű üzeneteket helyeztek, mint a „Fuck Trump” vagy a „God save America”.

fw6Robert Geller, ugyan 15 éve az Államokban él, saját bevallása szerint mégsem érzi magát biztonságban, mivel nem amerikai állampolgár. „Ki tudja mi lesz a következő lépés? Én is bevándorló vagyok, ahogyan a legtöbben itt. Ki kell állnunk egymásért!” A tervező a bemutató végén egy „Immigrant” feliratú pólóban hajolt meg közönsége előtt, és hatalmas ovációval fogadták.

Az Opening Ceremony rendhagyó módon egy balettelőadással vette kezdetét, annyi különbséggel, hogy a táncosok a harisnyát és a spicc cipőt farmerre és sportcipőre cserélték, a feliratos pólók pedig itt is arattak. A felbukkanó „Defy”, „Protest,” „Unite”, „Change” és a „Fight” kifejezések is arra utaltak, hogy a produkciót bevándorlók történetei ihlették.

opening ceremony4

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen Robert James, aki legújabb kollekciójának bemutatóján a katonai viselet ihlette ruhák mellett néhány modell kezébe egy-egy, különféle szlogenekkel ellátott táblát adott. A „#Refugees Welcome”, „#Bridges Not Walls” „#Free Science” jelmondatok mellett mi odáig vagyunk az „I’m Addicted to Foreign Oil” és a „Men Wear BRJ More Than Any Other Brand #AlternativeFacts” feliratokért, melyeket többek között Courtney Love bravúros Trump-ellenes felszólalása inspirált.

fw4

Ugyan a New York-i férfi divathét immár hivatalosan is véget ért, ám hamarosan kezdetét veszi a női fashion week, amelyen valószínűleg szintén számíthatunk hasonló meglepetésekre, talán egy jó kis Hillary Clinton-nadrágkosztüm dominanciával.

Forrás: The New York Times, W Magazine

Képek: nowfashion.com, W Magazine

Szerző: Tamás Cintia

1 Comment

  • Válasz február 9, 2017

    Lacee

    Mikor Angela Merkel ellen tüntetett az egyik modell őt a saját tervezője csapta meg és mindenki felmordult hogy lehet ilyet csinálni. Az,hogy miért ilyen egyoldalú a divatmárka jelzi mennyire hipokrita és prostituálódott. Inkább maradjon a divat arra amire való és ne próbáljon beleszólni olyan dolgokba mint amilyen a politika és tisztelje a jelenlegi vezetőjét!

Leave a Reply